Depremlerle ilgili profesörlerin hazırladığı rapor şoke etti! 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerle detayları açıkladı! "5 ayrı depremden..."
Türkiye 6 Şubat'ta haftalardır aydınlanmayan karanlık bir güne gözlerini açtı. Kahramanmaraş merkezli depremler ciddi bir yıkıma sebep oldu. 2 büyük depremin art arda meydana gelmesi tüm dünyayı şaşırtırken İTÜ profesörlerinin hazırladığı raporun sonucu şoke etti. Raporlarla ilgili değerlenmelerde bulunan İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral'ın 6 Şubat için "5 ayrı depremden bahsediyoruz" dedi. İşte ayrıntılar...
Türkiye dünya tarihinde kaydedilmiş büyük doğal afetlerden birinin sebep olduğu maddi ve manevi yıkımın yaralarını sarmak için seferber oldu.
Bu esnada deprem ile ilgili İTÜ'den 40'ın üzerinde akademisyen deprem bölgesinde saha çalışmaları gerçekleştirdi.
10 ili adeta enkaza çeviren depremlerin sayısı ile ilgili Prof. Dr. Kumral'ın açıklamaları şaşkına çevirdi.
"3 DEPREM OLDU" DEMİŞTİ
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 04.17'de yeryüzünün iki kez sallandığını belirtmiş ve "Büyük ihtimalle 1.5 dakika içerisinde iki deprem peş peşe oldu. Hatta belki o sabah 3 deprem oldu" diye konuşmuştu.
"HERKES BU DEPREMİ BİR FAY OLARAK DÜŞÜNÜYOR"
İlerleyen günlerde İTÜ profesörleri deprem bölgesinde sahaya inerek depremin oluş şekli ve etkilerine ilişkin rapor hazırladı. ATV'ye konuşan İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral, "Herkes bu depremi bir fay olarak düşünüyor" derken Prof. Dr. Akyüz'ün de değindiği üzere depremlerin 2'den fazla olduğunu dile getirdi.
"BİR FAY KIRILDI, BEKLEDİ, DAHA SONRA İKİNCİ FAY KIRILDI, ÜÇÜNCÜ FAY KIRILDI"
Kumral, depremlerin oluş şeklini şu şekilde açıkladı:
Aslında bir fay kırıldı, bekledi, daha sonra ikinci fay kırıldı, üçüncü fay kırıldı. İkinci deprem ise iki aşamada kırılan, yani iki ayrı depremdir. Toplamda 5 ayrı depremden bahsediyoruz.
"6-6.5 METRE GÜNEYE KAYMA OLDU"
Öte yandan Kumral, depremler sonucu yeryüzünde meydana gelen değişime de dikkat çekerek "Yaklaşık 6-6.5 metre güneye doğru bir kayma söz konusu oldu" dedi.
İTÜ profesörlerinin hazırladığı raporda şehirlerin enkaz haline gelmesinde etkili olan nedenler de maddeler halinde sıralanırken bölgedeki binaların eski olması, kolonlar, beton kalitesi, zemin kalitesi gibi etkenler işaret edildi.