Prof. Dr. Tuncay Neyişçi Haberet'e konuştu: Hepsinin olay yerine gitmesi lazım

Türkiye, merkezi Kahramanmaraş olan ve 10 ilde yıkıma neden olan depremlerle sarsıldı. Depremin ardından Türkiye'nin en büyük dördüncü limanı olan İskenderun Limanı'nda konteynerlerin devrilmesi sonucu çıkan yangın ise büyüyerek devam ediyor... Yangın bir türlü kontrol altına alınamıyor... Bu yangın nasıl çıktı? Depremler yangınlara sebep olur mu? Haberet, uzmanlara sordu...

Prof. Dr. Tuncay Neyişçi Haberet'e konuştu: Hepsinin olay yerine gitmesi lazım

"DEPREMLERLE YAŞAMAYI BİLMEK ZORUNDAYIZ"
Haberet’e konuşan Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Deprem, her türlü felaketi tetikleyebilecek bir doğal afettir. Orman yangınında nasıl sadece evler yanmıyorsa, hayvanlar telef oluyorsa, bir depremde de sadece evler yıkılmıyor. Kalorifer kazanı, soba veya doğalgaz nedeniyle çıkan yangınlar olduğunu düşünüyorum. Orman yangınları ve depremlerle yaşamayı becerebilen bir toplum olmak zorundayız." dedi.

Prof. Dr. Tuncay Neyişçi Haberet'e konuştu: Hepsinin olay yerine gitmesi lazım - Resim : 1

BÜTÜN UZMANLARIN AYNI ANDA ALANA GİTMESİ GEREKİR
Hiçbir deprem tek başına hareket etmez diyen Neyişçi, "Adı bunun için felakettir. Bunu yangın, bunu deprem, bunu sel diye ayırmak mümkün değildir. 2 sene önce orman yangını yaşadık. Ne kadar organize olmadığımız, yangın öncesinde ve sonrasında neler yaptığını bilmeyen bir toplum olduğumuz ortaya çıkmıştı. Geçen yıl Karadeniz’de yaşanan sel felaketinde yine organize değildik. Kahramanmaraş merkezli bu depremlerde tüm geçmişe rağmen organize olamadığımız bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Belediyeler de depreme hazır değil, AFAD da depreme hazır değil. Su işleri, doğalgazcılar hepsinin olay yerine gitmesi lazım. Alanlara su şebekesini, doğalgaz şebekesini, elektrik sistemini iyi bilen birilerinin aynı anda gitmesi lazım. Bir felaket pek çok sayıda uzman kişinin bir arada çalışmasını gerektirir. Sorun, bu depreme karşı hiçbir yerel yönetimin, merkezi yönetimin bir hazırlığı yoktur. Sadece ambulans göndermekle olmuyor bu işler.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: haberet.com

Bahçeli'den AFAD'a 1 milyon liralık yardım Depreme karşı en güvenli iller Bakan Soylu'dan yağma iddialarına cevap Depremde ölen kızının elini bir an bırakmadı!