Depremde enkaz altında ne kadar, kaç gün sağ kalınabilir? Enkaz altında kalanların kurtulma şansı neye bağlı? Dünyadan enkaz altında kalma süreleri...
Kahramanmaraş depremlerinde arama kurtarma çalışmalarında 9. güne gelindi. 10 ilin etkilendiği depremde birçok kişi ne yazık ki hayatını kaybetti. Umutlarsa hala tükenmedi. Enkazlardaki arama-kurtarma çalışmaları bitmiş değil. Peki enkaz altında yaşam savaşı verenler için ne kadar kurtulma ihtimali var? Bugüne kadar enkazda en uzun süre kalan insanlar bunu nasıl başardı? Depremde enkaz altında ne kadar, kaç gün sağ kalınabilir? İşte detaylar...

Uzmanlar enkaz altında kalma sürelerinin; yaralanma oranı, suya ve havaya erişim, kronik hastalıklar, yaş, fiziksel ve psikolojik faktörler gibi pek çok faktörün etki ettiğine dikkat çekiyor.

Arşivlere baktığımızda yine de uzun günler sonra kurtarılan mucize insanlara rastlıyoruz.

GÜNEY KORE'DE 10 GÜN 266 SAATLİK REKOR
1995’te Güney Kore’deki bir depremde, bir depremzede 10 gün sonra enkaz altından çıkartılmıştı. Yağmur suyunu içerek ve karton bir kutuyu yiyerek hayatta kaldığı belirtildi. Aklını faal tutabilmek için de bir oyuncakla oynamıştı.

ÇİN'DE FELÇLİ KİŞİ 11 GÜN SONRA BULUNDU
Çin'de 2008 yılında meydana gelen Siçuan depreminde 80 yaşındaki kısmi felçli Xiao Zhihu 11 gün sonra enkaz altından kurtarıldı.

ERZİNCAN DEPREMİNDE NURCAN HEMŞİREYE 8 GÜN SONRA ULAŞILDI
Erzincan'da 13 Mart 1992'de meydana gelen depremde görev yaptığı SSK Hastanesi'nin 5. katındaki lojmanda kalan hemşire Nurcan Eraslan, tam 8 gün sonra enkaz altından çıkarılmıştı.

İDRARINI İÇEREK HAYATTA KALDI
Üçüncü katta sıkışan ve enkaz boşluklarından sızan havayla nefes alabilen Nurcan Eraslan, sağlıkçı olmanın tecrübesiyle idranını ve sızan yağmur damlalarını içerek hayatta kalmıştı.

ENKAZ ALTINDA 17 GÜN
Bangladeş'te Mayıs 2013’te bir kadın, bir fabrikanın çökmesinin ardından enkaz altından 17 gün sonra çıkartılmıştı.

KURUTULMUŞ YİYECEKLERLE HAYATTA KALDI
Bangladeşli kadın kurtarıldıktan sonra "Birkaç gün boyunca kurtarma görevlilerinin seslerini duydum. Dikkatlerini çekmek için sopalarla ve demir çubuklarla enkaza vurdum. Kimse beni duymadı. 15 gün kurutulmuş yiyecekle beslendim. Son iki gün sudan başka bir şeyim yoktu" demişti.

14 GÜNLÜK YAŞAM MÜCADELESİ
Haiti’de 220 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Ocak 2010’daki depremden sonra, Rico Dibrivell yağmalanan bir dükkânın enkazının altında 14 gün sonra sağ çıkmıştı.

ENKAZ ALTINDA NE KADAR HAYATTA KALINIR?
Uzmanlara göre ise bu tür mucizevi durumlar bir kenara bırakıldığında, bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmanın mümkün olduğunu söylüyor. Süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebiliyor.

"YEDİ GÜNDEN SONRASI OLAĞANÜSTÜ DURUM"
Massachusetts General Hospital’da acil durum ve afet tıbbı uzmanı olan Dr. Jarone Lee, "Genellikle beşinci-yedinci günden sonra canlı birini bulmak nadir görülen bir durum. Ancak yedi günden sonra bile hayatta kalmayı başarmış olanlar da var. Ama bunlar ne yazık ki olağanüstü durumlar" diyor.

YARANIN CİDDİYETİ HAYATTA KALMA ŞANSINI ETKİLİYOR
Haiti ve Nepal'deki depremlerden sonra kurtarma ekiplerinde görev alan Stanford Üniversitesi acil tıp profesörü Dr Paul Auerbach da, "Yaralanma ne kadar ciddiyse, hayatta kalma şansı o kadar az" diye konuştu.

FARKLI SENARYOLAR MEVCUT
Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'dan acil tıp uzmanı Dr. Christopher Colwell, "Gerçekten mucizevi bazı kurtarmalar yaptığımız ve insanların korkunç koşullar altında hayatta kaldığı birçok farklı senaryo oluyor" dedi.

ENKAZ ALTINDAKİ PSİKOLOJİ
Ayrıca zihinsel durum da hayatta kalma şansını etkileyebilir.
Chiampas, diğer hayatta kalanlarla veya kurtarma ekipleriyle hiçbir teması olmayan, cesetlerin yanında mahsur kalmış insanların umutlarını yitirebileceğini kaydetti.