Dana etinden daha pahalı! Domuz eti neden kullanılıyor, zararları ne?

Ekim ayı itibarıyla bakanlığın yayınlamaya başladığı 'taklit-tağşiş ürünler' listesinde bazı firmaların domuz eti kullandığının ortaya çıkmasıyla durumun nedeni merak konusu oldu. Araştırmalarda çiftlik domuzlarının dana etine oranla daha pahalı olması merakı ikiye katlarken bir domuz çiftliğinin ithalat sorumlusu, bu firmaların yaban domuzunun etini kullanıyor olabileceğini aktardı.

Dana etinden daha pahalı! Domuz eti neden kullanılıyor, zararları ne?
  • Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 Ekim'den bu yana yayınlamaya başladığı taklit-tağşiş ürünler listesinde, bazı firmaların domuz eti kullandığı ortaya çıktı. 
  • Hem sağlık açısından hem de dini açıdan Türk toplumunun tüketim alışkanlıkları arasında olmayan domuz etinin işletmeler tarafından neden tercih edildiği merak konusu oldu.
  • 1963 yılında İzmir'in Alsancak ilçesinde kurulan ve 1990'ların başından bu yana domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, bu işletmelerin 'yaban domuzunun etini' kullanıyor olabileceğini anlattı.

Dana etinden daha pahalı! Domuz eti neden kullanılıyor, zararları ne? - Resim : 1

"ÇİFTLİK DOMUZUNUN ETİ DANA ETİNDEN DAHA PAHALI"

  • Patronlar Dünyası'na konuşan Özbahçıvan, çiftliklerde yetiştirilen domuz etinin fiyatının dana etinden daha pahalı olduğunu söyleyerek, karkas (kemikli) dana etinin 300-350 liradan satıldığını, karkas domuz etinin de güncel satış fiyatının 350-400 lira bandında olduğunu kaydetti.

"ONLAR YASADIŞI AVLANAN YABAN DOMUZLARININ ETİNİ KULLANIYOR"

  • Özbahçıvan, "Ucuz olması için çiftliklerde yetiştirilen domuzların etlerini kullanmaları anlamsız olur. Hem böyle bir fiyat skalası varken hiçbir şirket bu riske girmez. Onların kullandığı sağlıklı olan çiftlik domuzları değil, yasalara aykırı şekilde avlanan ve ticareti yapılan yaban domuzları" ifadelerine yer verdi.

Dana etinden daha pahalı! Domuz eti neden kullanılıyor, zararları ne? - Resim : 2

"BİZE DE SATMAYA ÇALIŞIYORLAR"

  • Yaban domuzları için adı konulmamış gayri resmi bir piyasa olduğunu ve bu piyasanın avcılar tarafından avlanan domuzlarla döndüğünü belirten Halit Özbahçıvan "Bazen avcılar bize bile gelip vurdukları yaban domuzlarını satmaya çalışıyorlar" dedi.

Dana etinden daha pahalı! Domuz eti neden kullanılıyor, zararları ne? - Resim : 3

PARAZİT RİSKİ VAR

  • Çiftliklerdeki domuzların etleri için özel olarak yetiştirildiğini ve gerekli sağlık kontrollerinden geçtiğini belirten Özbahçıvan, ucuza satılan ve firmaların kullandığı yaban domuzu etlerinin ise 'Trişin' adı verilen parazit içerme riski taşıdığını belirtti.
  • En çok domuz etinden bulaşan 'trişin' ya da 'trişinellozis' paraziti, domuzlarda herhangi bir hastalık yapmasa da insanlarda ölümcül hastalıklara yol açabiliyor.

Kaynak: haberet.com

Türkiye ve Arnavutluk Arasında Stratejik İlişkiler Bakanlık sahte balları da ifşa etti Bakanlık Köfteci Yusuf'u listeye ekledi Erdoğan'dan yeniden 'Netanyahu' vurgusu