Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor

Son dakika... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün saat 14.00'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde seçim tarihini ve adaylığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs'ı işaret ettikten sonra açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan adaylık başvurusu yapacak kişilerin bağışlarını AFAD'a yapmaları gerektiğini söyledi ve deprem nedeniyle bu seçimde müzik çalınmayacağını ifade etti.

Seçim süreci bugün resmen başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimi için 14 Mayıs'ı işaret etmişti. Erdoğan'ın bugün imzasıyla seçim tarihi resmi olarak netleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs'ı resmen duyurduktan sonra şu açıklamaları yaptı:

"Biraz önce Anayasamızın 116'ncı maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran'da yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzalamış bulunuyorum. Yarın Resmi Gazete'de yayınlanacak kararın ardından YTSK seçim takvimini başlatacak. 14 Mayıs 2023'te milletimiz Cumhurbaşkanı'nı ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir.

Seçimlerin tarihinn 14 Mayıs olarak güncellenmesini kamuoyuyla paylaşmıştık. Bizi seçim tarihini öne çekme kararını alma sebeplerinden bazıları şunlardır:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 2

18 Haziran üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Bu tarih yurtiçinde ve yurtdışında yüzbinlerce vatandaşımızın Hac farizasını ifa etmek için mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu. İlk ve orta dereceli okullar tatile girmesi sebebiyle milyonlarca vatandaşımız tatile ve memleketlerine gitmek için yola çıkacaktı.

DEPREM SEÇİM TARTIŞMALARINI GÜNDEMDEN ÇIKARDI
Alternatif olarak da 14 Mayıs'ı teklif ettik. Demokrasi geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıldönümüne tekabül eden bir tarihin hüsnü kabül gördüğünü biliyoruz. Ülkemizin 6 Şubat'ta yaşadığı deprem seçim tarihiyle ilgili tartışmaları gündemimizden çıkardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 3

Depremin ilk günlerindeki ağır kış şartları yıkım alanının büyüklüğü işimizi zorlaştırsa da bir yol açarak insanlarımızın yardımını koştuk. 47 binin üzerinden insanımız vefat ederken, 115 binden fazla insanımız yaralı olarak kurtarıldı.

1 YIL İÇİNDE 319 BİN KONUTU TAMAMLAYACAĞIZ
Şehirlerimizi yerle yeksan eden bu afette milyonlarca vatandaşımız evini kaybederken, milyonlarca vatandaşımız da devam eden sarsıntılar nedeniyle evine giremez hale geldi. Devlet olarak tüm depremzedelerimizin yanında olduk. Arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlandığı yerlerde hemen enkaz kaldırma ve yeni konutların inşası çalışmalarına başladık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 4

Yiyecek içecekten barınmaya kadar temel ihtiyaçları karşıladık. Konteyner kentlerle depremzedelere nispeten daha iyi barınma imkanı sağlıyoruz.

Amacımız ilk etapta 1 yıl içinde 319 bin haneyi tamamlayarak hak sahiplerine teslim etmektir. Depremin doğrudan ve dolaylı etkilerini bir an önce atlatmalıyız.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 5

MUHALEFETE TEPKİ
Deprem etkilerinin üstesinden gelerek, bölgeyi, ülkemizi normalleştirmenin yolu, güçlü siyasi iradece alınacak kararların dirayetle uygulanmasından geçiyor. 

Ülkenin bir bölümü can kayıplarıyla feryat ederken bir kesimin siyasi hesapları uğruna sergilediği aymazlığın faturasını milletin sırtına yükleyemeyiz.

Türkiye’nin ne vakit kaybına ne dikkat dağınıklığına ne de enerjisini gereksiz yere harcamaya tahammülü vardır.

Seçim sürecinde gündemimiz yine depremzedelerin yaralarının sarılması ile bu felaketin ekonomik ve sosyal zararlarının telafisi çalışmalarından oluşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 6

CHP VEKİLİ SUZAN ŞAHİN'E ELEŞTİRİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmasında CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin'in deprem ile ilgili açıklamalarına vurgu yaparak "Biz yaralıyız. Biz dertliyiz. Hanımefendi konuşuyor. Böyle senin konuştuğun gibi değil. Hatay milletvekiliymiş. Hatay milletvekili olmak seni bir yere kadar bağlar" dedi.

ADAYLIK BAŞVURULARI ÖDEMESİ AFAD'A
Partimize adaylık başvurusu yapacak herkes önce, belirlenecek asgari tutarı AFAD’ın deprem yardım hesaplarına bağış olarak yatıracaktır.

Türkiye, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkıntıları kaldırmadan, ekonomik, sosyal ve psikolojik kayıplarını telafi etmeden geleceğine güvenle bakamaz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 7

14 Mayıs süreci, kısır siyasi çekişmelerin, yalan, iftira kampanyalarının mecrası haline dönüştürülürse, 85 milyon insanımız önünde vebale gireriz.

Türkiye için hemen şimdi, diyerek 14 Mayıs’ı, 6 Şubat yıkımının izlerini silecek hayırlı bir yarışa dönüştürmek istiyoruz.

Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak bizimle yarışacak ve TBMM'de temsil için mücadele edecek herkesten bu samimi çağrımıza destek bekliyoruz.

Hazırladığımız bütün müzikleri yasaklıyoruz, müziksiz bir kampanya olacak, ikili görüşmeler suretiyle bu kampanyamızı sürdüreceğiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 8

MÜKERRER SAYIDA YAYIMLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 9
Anayasa'nın 116’ncı maddesi uyarınca TBMM genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

YSK TOPLANACAK
Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının hemen ardından YSK’nın toplanacak. Peki YSK’nın bu toplantıda ilk kararları ne olacak? Yüksek Seçim Kurulu’nun iki karar alması bekleniyor.

Önceki seçimlerde de olduğu gibi bu kararlar; istifa etmesi gereken kamu görevlileri ile illerin çıkaracağı milletvekili sayılarının ilanına ilişkin olacak. Seçim takvimi ise daha sonra ilan edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihini resmen açıkladı: Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor - Resim : 10

YSK kamu görevlilerine ilişkin kararında, hangi kamu görevlilerinin vekil adaylığı durumunda ve hangi süre aralığında istifa etmesi gerektiğini belirtecek. Bu süre aralığının ise 11-16 Mart tarihleri arasında olması bekleniyor.

HEM CUMHURBAŞKANI HEM DE MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK
Sandığa giden seçmen hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçecek. YSK'nın açıklayacağı seçim takvimi bu iki süreci kapsayacak. Olası takvime göre, YSK, 21 Mart’tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alacak.

Nefesler tutuldu! Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi herkesin gözü orada... Bakanlar istifa edecek mi? CHP seçim çalışmalarına başlıyor: Çaprazlama yöntemi... Afetzedelerin hakları korunacak Uzman isim Bursa'daki depremin ardından uyardı