Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremlerden etkilenen 11 ilde eş zamanlı başlayan, Pazarcık Depremi Sonrası 17902 Afet ve Köy Konutu İlk Temel Atma Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "6 Şubat depremlerinde en ağır can ve mal kaybını yaşayan illerimiz arasında Kahramanmaraş yer alıyor. Sadece Maraş’ta can kaybı 12 bin 307’yi buldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı

Deprem bölgesinde inşa edilecek yeni konutlar için düğmeye basıldı. 6 Şubat depremlerinden 46 gün sonra Afet Konutları için ilk temeller atılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 1

Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla, Kahramanmaraş’ta düzenlenecek törenle, 11 ilde 17 bin 902 konutun temeli eşzamanlı olarak atıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 2

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

- "6 Şubat depremlerinde en ağır can ve mal kaybını yaşayan illerimiz arasında Kahramanmaraş yer alıyor. Bölge genelinde yaklaşık 307 bin bina ile 893 bin bağımsız bölümün hasar görmesine sebep olan felaket 50 binin üzerinde can kaybına sebep olmuştur. Sadece Maraş’ta can kaybı 12 bin 307’yi buldu." diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ifadelerine şu şekilde devam etti:

"Yıkılanları daha iyisiyle yeniden yaparak geride bırakacağız. Biz bu topraklarda bin yıldır tabii ve beşeri ne facialar yaşadık. Kimi zaman depremler gibi doğal felaketlerle sarsıldık, kimi zaman haçlı seferlerinden terör eylemlerine kadar ne felaketlerle karşılaştık. Hiçbir zaman geri durmadık, hiçbir zaman yılmadık. 1 asır önce Çanakkale ve milli mücadelede kazandığımız zaferi, arkası karanlık tüm terör örgütlerine ülkeyi dar ederek sürdürdük."

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 3

"Bugün de deprem yıkıntılarının altında kaybettiğimiz canların ardından döktüğümüz göz yaşlarını geleceğimize daha güçlü sahip çıkmanın ahdine dönüştürüyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti:

"Şehirlerimizi yeniden inşa ve ihya ederek adım adım Türkiye yüzyılına yürüyoruz. Uzun zamandır yaşadığımız her musibeti daha büyük hedefler koyarak aşıyoruz. Bu felaket, mücadele azmimizi, Türkiye yüzyılını gerçekleştirme kararlılığımızı elimizden alamayacaktır."

 'KONTEYNER SAYISI MAYIS'TA 100 BİNE ULAŞACAK'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremin 45'inci gününde, arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamış, enkaz kaldırma işlerinde büyük yol kat etmiş durumdayız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 4

Erdoğan, ayrıca şunları da söyledi:

"Dünyada, Türkiye’den başka böylesine büyük alanda büyük yıkıma yol açmış bir felaket karşısında bu kadar hızlı toparlanacak başka ülke yoktur. Van depreminde bunu yapmadık mı? Bingöl’de bunu yapmadık mı? İzmir’de bunu yapmadık mı? Nerede bir deprem, yangın, afet varsa bütün bu afetlerin üzerinden biz geldik. Kahramanmaraş’ta da enkaz kaldırma, geçici barınma merkezlerinin hazırlanması ve kalıcı konutların yapılması çalışmalarını yürütüyoruz."

Hizmete sunulan konteyner sayısının 32 bini bulduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mayıs ayına kadar 100 bin konteynıra ulaşmış olacağız. Bölgedeki geçici barınma merkezlerinde 2.5 milyon vatandaşımıza hizmet veriyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 5

'AFŞİN'E YENİ BİR OSB KURUYORUZ'
"Afşin'e yeni bir OSB kuruyoruz. Çiftçi ve üreticilerimizin de zararlarının telafisi amacıyla, mazot, yem, su ürünleri başta olmak üzere her türlü adımı atıyoruz. Felaketten sonraki ikinci haftada kalıcı konut adımlarını atmaya başladık." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"319 bin konut ve köy evi, toplamda da 650 bin konutu yapacağız. Bugüne kadar 40 bin 104 konutun ve 6 bin 223 köy evinin inşası ile ilgili hazırlıkları bitirip ihalesini yaptık. Bu rakamlar halen süren tespit çalışmalarının sonuçlarına göre artabilecektir. 7 bin 353 konut ile 620 köy evinin bugün temelini atıyoruz. Diğer illerimizdeki konut ve köy evlerimizle birlikte rakam 18 bini buluyor. TOKİ ve Emlak Konut ile geçtiğimiz 20 yılda 1 milyon 180 bin güvenli konutu ve kentsel dönüşüm projelerini nasıl yapmışsak, ülke çapındaki afetler sonrasında yaraları nasıl telafi etmişsek, bu depremin yaralarını da öyle saracağız. Kahramanmaraş’ta 3 bin konut ve 12.500 altyapılı arsa bunun ispatıdır. 1 yıl içerisinde bu kalıcı konutları bitirerek hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz."

"11 İLİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"
Törende konuşan bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da, "Afetzede kardeşlerimizin, çocuklarımızın geleceğe güvenle yürüyebilmesi için Kahramanmaraş'ta sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle temelleri atacağız" dedi.

Yapılacak konutların 1 yıl içinde afetzedelere teslim edileceğini vurgulayan Bakan Kurum, "Yükselen Anadolu için tarihten aldığımız ilhamla 11 ilimizi, tarihiyle, kültürüyle yeniden ayağa kaldırmak için çalışacağız. 1 yıl içerisinde, camileriyle, parklarıyla, okullarıyla konutlarımızı söz verdiğimiz gibi afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesindeki 11 ilde, sözleşmesi imzalanan 46 bin 327 konutun 17 bin 902'sinin temelleri atılıyor.

Temel atma törenine Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de katıldı.

TEMEL NOKTALARINA CANLI BAĞLANTI
Tören alanından temel atılacak noktalara canlı bağlantılar yapılacak. Cuma günü de yine Hatay’da tören düzenlenecek. 2 günde 20 bini aşkın konutun yapımına başlanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 6

2-3 AY İÇİNDE 319 BİN KONUT
21 Şubat’tan bugüne kadar; Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Adana, Osmaniye ve Diyarbakır’da toplam 40 bin 104 afet konutunun ihalesi yapıldı. Yine farklı illerde toplam 6 bin 223 köy evinin de ihalesi gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 7

Böylelikle afet bölgelerinde toplamda 46 bin 327 afet konutu ve köy evinin yapım süreci başlamış oldu. Konutları TOKİ koordinasyonunda Emlak Konut, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile birlikte yapılacak. 2-3 ay içinde 11 ilde toplamda 319 bin konutun yapımının başlaması hedefleniyor. 11 ilde sosyal donatıları hazırlanmış, altyapısı tamamlanmış toplam konut sayısı ise 650 bine ulaşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 8

TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerleşime açılacak alanlarda; deprem, heyelan, taşkın, kaya düşmesi ve diğer afet risklerinin tespitinin yapıldığı, titiz bir çalışma yürütüldüğü belirlendi ve şu ifadelere yer verildi:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 9

“Yeni yerleşim yeri seçimi, yıkılan ve ağır hasar gören mevcut yerleşim alanlarının morfolojik, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, hidrojeolojik, sismotektonik, arazi kullanımı ve afet risk durumu inceleniyor. Güvenli bir yerleşim alanı, dirençli şehirler için ihtiyaç duyulan planlama ve tasarım süreçleri yürütülüyor. Mikro-bölgeleme olarak tarif edilen zeminin depreme dayanıklılığını ortaya koyan, bölgedeki toprak yapısını etüt eden çalışmalar 7/24 sürdürülüyor."

FAY MESAFELERİ DETAYLI BİR ŞEKİLDE İNCELENİYOR
Yerleşim alanları, ovadan dağlara doğru yerleşim tipinde kuruluyor. Radye temel üzerine tünel kalıp sistemi tüm yapılarda uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 10

Yerinde ya da şehir merkezinde yapılacak konutlar; yeni bir şehir planı çerçevesinde; zemin kalitesine, fay hatlarına olan mesafesine bakarak tamamlanacak. Her ile hazırlanacak master planlarla, şehrin ihtiyaçlarını ortaya koyacak; demografik, sosyolojik, kültürel, tarihi hassasiyetleri göz önünde bulunduruluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 46'ncı gününde 11 ilde afet konutlarının temel atma törenine katıldı - Resim : 11

İnşa ve ihya sürecinin her aşamasında bilim insanlarının görüşü alınıyor. Bu kapsamda ülkeyi bütüncül bir afet hazırlığı ve yönetimi sistemine kavuşturmak için uygulanacak Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli kuruldu. Koordinasyonunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yaptığı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli kapsamında yeniden inşa ve ihya süreci de dahil tüm afetlere karşı tedbirler için çalışacak 13 alt ihtisas kurulu oluşturuldu.

Arka kapı diplomasisini Sezgin Tanrıkulu yürütüyordu Milli Muharip Uçak'ın ilk görüntüleri yayınlandı Kabineden 17 isim aday oluyor Cumhurbaşkanı Erdoğan: HDP aday çıkarmayarak masaya oturdu