Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski'den kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenski, Dolmabahçe'de bir araya geldi. Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski basın açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya'nın da bulunacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski'den kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere bugün İstanbul'a geldi.

Zelensky ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, Atatürk Havalimanı'na indi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ve beraberinde Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un da bulunduğu heyeti, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilci Vekili Mehmet Zahit Uzun, Zeytinburnu Kaymakamı Adem Uslu, 1. Ordu Harekat Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Ali İhsan Bulut karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski'den kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar - Resim : 1

Ziyaret kapsamında Zelensky, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi.

ORTAK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, kritik görüşme sonrası basın açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski'den kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar - Resim : 2

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Kendisine ve heyetine bir kez de sizlerin huzurunda hoş geldiniz diyorum. İki yılı geride bırakan savaş nedeniyle hayatlarını kaybeden Ukrayna vatandaşları için de taziyelerimi sunuyorum. Bugünkü görüşmelerimizde savaşla ilgili gelişmeleri ayrıntıları şekilde ele aldık.

Stratejik ortağımız Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığını vurguladım. Savaşın bölgesel ve küresel yansımaları artıyor. Barışın tesisi için Mart 2022'de İstanbul'da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilecek nitelikte diplomatik adım atılamadı.

Rusya'nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız. Karadeniz girişimi küresel bir gıda krizinin önüne geçmişti. O anlaşma yine bu salonda yapılmıştı. Yeni bir mutabakat sağlanması için daha önce olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski'den kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar - Resim : 3

Zelenski'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk halkına, Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteği için teşekkür ederim.

Bundan sonraki çabaları bekliyoruz. Kırım Tatar özellikle Rusya tarafından baskı gören bu insanlar işgal altında olan Ukrayna topraklarında bulunuyor. Onları serbest bırakmamız gerekiyor.

Barış planımıza dikkat çektik. Söz konusu zirve İsveç'te de düzenlenecek. Türkiye'nin rolü barış zirvesinde de ve bu barış planının gerçekleştirilmesinde de yer almalı. Biz bir sonuç elde etmek istiyoruz ve Ukrayna için acil bir barış.

İş birliğimize epey zaman ayırdık, anlaşmalar imzaladık. Ortak silah ve mühimmat üreteceğiz.
Şimdiden 30 milyondan fazla tahıl o koridordan geçti. Ramazan ayı arifesinde herkese bir sakinlik ve mutluluk dilemek istiyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski'den kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar - Resim : 4

ZELENSKY 7 TEMMUZ 2023'TE TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETMİŞTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, 7 Temmuz 2023'te Türkiye'ye gelmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Vahdettin Köşkü'nde görüşmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelensky arasındaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, iki ülke arasındaki "Stratejik Endüstriler Alanında İşbirliğine" ilişkin mutabakat zaptını içeren protokolün imza töreni gerçekleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski'den kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar - Resim : 5

'Bu seçim benim için bir final' Güney Marmara'da deprem hareketliliği arttı Burcu Köksal'ı CHP'den kovanlar Tanju Özcan'a ne yapacak? Trafik durma noktasına geldi