Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılmak için Suudi Arabistan'a gitti. Riyad ziyaretinde ikili görüşmeler de yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli toplantıda açıklamalarda bulundu. İsrail'in hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kudüs kırmızı çizgimizdir. Garantörlük dahil gerekli gayreti göstermeye hazırız" dedi. Sessizliğe bürünen Batı ülkelerini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kalıcı barış şart" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçak "TRK" ile saat 09.30'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız - Resim : 1

Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı ve Ankara Valisi Vasip Şahin uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız - Resim : 2

BÖYLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız - Resim : 3

CUMHURBAŞKANI TOPLANTIYA KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi"nin yapılacağı Kral Abdülaziz Uluslararası Konferans Merkezi'ne geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı konferans merkezine gelişinde, Suudi yetkililer karşıladı. Liderler, aile fotoğrafının ardından zirve toplantısına geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız - Resim : 4

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından derlenenler;

Sivillerin katledildi tarihte eşi benzeri görüşmemiş bir barbarlıkla karşı karşıyayız. Hastane koridorlarında masum bedenleri dizilen çocukları, evlatlarına sarılamayan analar enkaz yığınına dönmüş yerlerde ailelerini arayan babalar, yitip giden hayatlar 36 gündür vahşetin şahididir. İsrail yönetimi birçoğumuzun doğru bulmadığı 7 ekim hadisesinin intikamını Filistinli çocuklar ve kadınlardan çıkarmaktadır. vatanlarını savunan Hamaslı direnişçiler ile işgalcileri bir kefeye koymak doğru değildir. BM'ye göre Gazze ve Ramallah'ta katledilen 12 bine yakın Filistinli'nin yüzde 73'ü çocuk ve kadınlar. Bunun savunulur bir tarafı yoktur. İnsan haklarını dilinden düşürmeyen Batı'nın sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir. Ateşkes çağrıları bile yapamıyorlar.

Bu sadece acizlik değil, korkaklıktır. Zulüm karşısında susanlar da akan kana ortaktır. BMGK'da 121 evet oyuyla kabul edilen karar İsrail ve destekçilerinin ne kadar yalnız olduğunun kanıtıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız - Resim : 5

İslam dünyası bu sefer diğer krizlerden farklı olarak birlik ve beraberlik içinde bir duruş sergilemiştir. İnsani yardımların bölgeye ulaşması için gayret gösteren diğer ülkeleri tebrik ediyorum. 10 uçak dolusu yardımı El Ariş Havalimanı'na sevk ettik. Sivil gemi de yola çıktı, inşallah bugün varacak. Kanser hastaları ve çocuklar başta olmak üzere yaralılar için de çalışmaları sürdürüyoruz. İstanbul'da düzenlenecek toplantıya dair hazırlıklarımız devam ediyor. 1. aşamada önceliğimiz ateşkesin sağlanması ve yardımların acil olarak ulaştırılmasıdır. Önemli olan saatlik değil kalıcı çözümdür.

İnsani yardımlar kesintisiz ve sürekli olarak gerçekleştirilmelidir. Hastaneler başta olmak üzere acil ihtiyaç bölgelerine akaryakıt gönderilmesi hayati önemdedir. Yardım tırlarının ulaştırılmadığı Gazze'nin kuzeyi cehenneme benzetilmiştir. Refah Sınır Kapası'nın sürekli açık tutulması gerekir. İsrail'in işlediği insanlık suçunun hukuk önünde hesap verilmesi için gayret göstermeliyiz. İncelenmeli ve gerekli çalışmalar yapılmalı. İsrailli bakanlar tarafından dile getirilen nükleer bombalar araştırılmalı ve varsa ortaya çıkartılmalıdır. tüm insanlığın varlığını tehdit eden bu konu geçiştirilmemelidir.

İsrail'e tazminat konusu da var. Katlettiği, topraklarını işgal ettiği, yaktığı yıktığı insanlara tazmin etmemesi büyük bir sorundur. Filistinli kardeşlerimizi sahipsiz ve kimsesiz bırakmayız. bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak Gazze'nin inşasına her türlü desteği vereceğimizden imtina etmeyeceğimizi belirtmek isterim. Filistin meselesi görülmezden geldikçe soruna kalıcı çözüm olmazı. Buda ancak 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan egemen ve coğrafi bütünlüğe hakim Filistin devletinin kurulmasıyla mümkündür. Yeni mekanizmalara ihtiyaç duyulduğu da görülüyoruz. Garantörlük dahil gerekli gayreti göstermeye hazırız. İsrail halkı dahil olmak üzere tüm bölgenin huzur için kalıcı barış şarttır. İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa'nın da olduğu Harem-i Şerif'e yönelik emri vakiler de kuvvetle muhtemeldir. Bölgedeki ülkeleri de tehdit eden vadedilmiş topraklar sözünün dillendirilmesi bir göstergesidir. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız - Resim : 6

İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarına ve Filistin halkına yönelik saldırılarını ele almak üzere düzenlenen 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız - Resim : 7

Zirvede İslam dünyasının temsilcilerinin, gelişmeler karşısında atılacak somut adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunması öngörülüyor.

Zirve oturumunda hitapta bulunacak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, katılımcı liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız - Resim : 8

ESAD'IN KATILACAĞI DA DUYURULDU

Suriye'nin devlet haber ajansı SANA, "Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın acil Arap zirvesine katılmak üzere bugün Suudi Arabistan Krallığı'na gidiyor" şeklinde duyuruda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da dünyaya seslendi! Filistin için garantörlüğe hazırız - Resim : 9

Bir garsonun refleksi Eşine 'karabasan' şakası yaptı Çanakkale'de ada seferlerine fırtına engeli Bahadır Erdem İYİ Parti'den istifa etti