Cumhurbaşkanı Erdoğan: En kısa zamanda bir Mısır seyahati düzenleyebilirim
Cezayir dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Refah Sınır Kapısı'ndan daha fazla yaralının ve yardımın geçebilmesi için neler yapılabileceği sorusu üzerine, bu konuyu bizzat Mısır'a giderek Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek istediğini söyledi. Erdoğan planları arasında olan ziyaret için "En kısa zamanda bir Mısır seyahati düzenleyebilirim" dedi.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında dün Cezayir'e gitmişti. Yurda dönüşte uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardımların daha kolay geçmesi için Mısır ile bir görüşme yapabileceğini söyledi.
- Gazetecilerin "Refah Sınır Kapısı’nın durumuna ilişkin bir girişiminiz olacak mı? Ablukayı kırmak için neler yapılacak?" sorusu üzerine Erdğan şu açıklamalarda bulundu:
"EN KISA ZAMANDA BİR MISIR SEYAHATİ DÜZENLEYEBİLİRİM"
- Refah Sınır Kapısı’nda Mısır yönetimi olumlu adımlar atıyor. İlk etapta Gazze’deki kanser hastalarından 40’ı ülkemize geldi.
- İkinci etapta bu sayı ciddi manada arttı ve 88 hasta, 67 refakatçiye ulaştık. Bunların tedavilerini biz şehir hastanelerimizde yapıyoruz, buna devam edeceğiz.
- Gazzeli hastaların oradan çıkartılarak ülkemize getirilmesinin artarak devamını istiyoruz. En kısa zamanda bir Mısır seyahati düzenleyebilirim. Mısır’da ağırlıklı gündemimiz bu konular olacak.
"BİR AN ÖNCE HASTALARIN TAMAMINI GETİRELİM İSTİYORUZ"
- “Ne gibi adımlar atabiliriz, hastaların tahliyesinin önünü nasıl açarız?” bunları konuşacağız. Bir an önce istiyoruz ki bu hastaların tamamını getirebilelim. Hatta benim arzum, cerrahi müdahale gerekenleri de bir an önce alalım.
- Hele hele çocukları bir an önce alalım, tıbbi müdahaleleri yapalım. Bu konuda arkadaşlarımızla mutabıkız ve süreci de inşallah bu şekilde işleteceğiz.
"GAZZE’Yİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMALIYIZ"
- Ablukayı kırmak, sadece bir ya da iki ülkenin değil, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği ülkelerinin tamamının atacağı adımlar, oluşturacağı stratejilerle mümkün olacaktır. Siyasette sıkça kullanılan takım oyunu yaklaşımının eksiksiz sergilenmesi gerekiyor.
- Ablukayı kırmak sadece bir miktar yardımın Gazze’ye sokulması ile gerçekleşmez. Ekonomik, siyasi, diplomatik, sosyolojik, kültürel birçok unsuru kullanarak hem ateşkesi sağlamalı, hem de Gazze’ye yeterince yardımı ulaştırıp, İsrail tarafından yerle bir edilen kenti yeniden ayağa kaldırmalıyız.
"İSRAİL’İ YAPTIKLARININ HESABINI VERMEYE ZORLAMALIYIZ"
- Abluka sadece İsrail’in Gazze çevresine yığdığı askerler ve silahlardan ibaret değil. İsrail’i uluslararası hukuka uymaya ve yaptıklarının hesabını vermeye zorlamalıyız. Mesela Birleşmiş Milletler zeminindeki ablukayı da kırmalıyız.
- Filistin’de yaşananları, oradaki İsrail zulmünü hakkıyla anlatıp, Filistinli mazlumların on yıllardır yaşadıklarını, onların seslerini duymayanlara duyurup, halkların bakış açılarını değiştirip, zihinlerdeki ablukayı kırmalıyız.
- “Müslüman öldüğünde sorun yok, Hıristiyan ya da Yahudi ölürse ancak problem vardır” şeklindeki faşizan yaklaşımı darmadağın edip, “ölen insansa orada sorun vardır” kavrayışını hakim kılmalı ve bu sayede idraklerdeki ablukayı kırmalıyız.
- Filistin’in tarihsel sınırlarını, oradaki halkın kendi kaderini tayin hakkını, mülkiyet hakkını, yaşama hakkını, özgürlüklerini elinden alan Siyonistlerin ve destekçilerinin, dünyanın dilini ve gözünü bağlayan tüm ablukalarını yok etmeliyiz. Ancak böyle kalıcı barışı sağlamak mümkün.
Kaynak: AA