Son dakika! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nde Biden ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'ndeki diplomasi trafiği zirvenin gerçekleştiği Litvanya'nın başkenti Vilnius'a gider gitmez başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. Birçok konunun masaya yatırıldığı görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. İletişim Başkanlığı'ndan görüşme ile ilgili yapılan açıklamada "Siyasi, ekonomik, ticari ilişkiler, güvenlik alanında işbirliği imkanları ve bölgesel konular ele alındı." denildi.
Türkiye, NATO Liderler Zirvesi'ne hızlı giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam ilk olarak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüştü.
Erdoğan'ın Türkiye'den ayrılmadan önce yaptığı açıklamada İsveç'in NATO üyeliğine karşılık Türkiye'nin AB üyeliğini hatırlatması rüzgarın yönünü değiştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB çıkışına, NATO Genel Sekreteri'nden, Beyaz Saray'dan ve İsveç'ten destek geldi. Dünkü üçlü görüşmede de AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.
ABD Başkanı Joe Biden da, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini TBMM'ye sevk etme kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Biden, "Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım" mesajını verdi.
BIDEN İLE GÖRÜŞME
Tüm dünyanın sonuçlarını merakla takip ettiği kritik görüşme gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden bir araya geldi.
GÖRÜŞME 1 SAAT 15 DAKİKA SÜRDÜ
Birçok konunun masaya yatırıldığı görüşme 1 saat 15 dakika sürdü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik görüşme öncesi Biden ile birlikte açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önceki görüşmelerimiz ısınma turlarıydı, yeni süreç başlıyor." dedi.
İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
İletişim Başkanlığı'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan-ABD Başkanı Biden görüşmesi ile ilgili yapılan açıklamada "Siyasi, ekonomik, ticari ilişkiler, güvenlik alanında işbirliği imkanları ve bölgesel konular ele alındı." denildi.
GÜNDEM F-16'LARIN TESLİMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar günü Biden ile telefonda görüşmüş, görüşmede "Ukrayna'nın NATO'daki konumu, İsveç'in NATO üyeliği, F-16'ların teslimi ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik süreci" ele alınmıştı.
GÖRÜŞME ÖNCESİ BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
Kritik görüşme öncesi Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan'dan açıklama geldi. Sullivan, "Biden, F-16'ların Türkiye'ye satışını Kongre'ye danışarak iletmeyi planlıyor" ifadelerini kullandı.
BİR AÇIKLAMA DA NATO'DAN: F-16'LAR UZLAŞMANIN BİR PARÇASI DEĞİL
ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin bir açıklama da NATO'dan geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Zirvesi öncesinde düzenlenen forumda soruları yanıtladı.
Stoltenberg, Türkiye ile ABD arasında F-16'lara ilişkin diyaloğu memnuniyetle karşıladığını belirterek, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçakları alma planının, dün Türkiye, İsveç ve NATO arasında İsveç'in NATO üyeliği başvurusu hakkında varılan uzlaşının bir parçası olmadığını bildirdi.
"BU ZİRVE DAHA BAŞLAMADAN TARİHİ BİR HALE GELDİ"
İsveç'in NATO üyeliği başvurusu konusunda dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve kendisinin katıldığı üçlü görüşme hakkındaki soruyu yanıtlayan Stoltenberg, "Bu zirve daha başlamadan tarihi bir hale geldi. Çünkü şimdi İsveç'in üyeliği meselesi bulunuyor ve İsveç, bu ittifakın tam üyesi olacak. Bu hem İsveç için hem Türkiye hem tüm NATO ve Baltık bölgesi için iyi." dedi.
Stoltenberg, Türkiye'nin terör konusunda meşru güvenlik endişelerini ortaya koyduğunu ve geçen yılki Madrid Zirvesi'nden beri Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Muhtıra ile bunların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü, İsveç'in bazı adımlar attığını ifade etti.
Bu metnin uygulandığını, son olarak İsveç'te bir kişinin terör suçundan mahkum edildiğini hatırlatan Stoltenberg, İsveç'in üyeliğiyle ittifakın daha güvenli olacağını belirtti.
"TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA F-16 DİYALOĞUNU MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM"
Stoltenberg, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçağı alma planı hakkındaki soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:
"Bu, ABD'nin kararıdır. Türkiye, arada bir bağlantı görmediğini çok açık şekilde ortaya koydu. NATO, müttefikler arasında silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırmak için neler yapabileceğimiz konusunda çok açık olmuştur. Türkiye ile ABD arasında F-16'lar konusundaki bir diyaloğu memnuniyetle karşılıyorum. Ancak bu, dün vardığımız uzlaşının bir parçası değil."
"ANA MESELEYİ DE ÇÖZMÜŞ BULUNUYORUZ"
Stoltenberg, İsveç'in ne zaman NATO üyesi olacağına ilişkin soruya karşılık olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç'in katılımı hakkındaki onay belgesini TBMM'ye en kısa sürede göndereceği taahhüdünde bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin kendi meclis süreci bulunuyor. Tam bir takvim için detaya giremem. TBMM şu anda açık değil. Ancak en önemlisi şu ki Türkiye, katılım protokolünü sevk edeceği konusunda açık bir karar vermiştir. İnanıyorum ki Türkiye'de onay olacağı konusundaki ana meseleyi de çözmüş bulunuyoruz."