Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere bugün Amerika Birleşik Devletleri'ne gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın burada üst düzey temaslarda bulunması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye hareketi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. AB için "Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz" diyen Erdoğan Karabağ konusunda da "Bizim öncülüğümüzde üçlü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16-20 Eylül 2023 tarihlerinde ABD’yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta düzenlenecek BM 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere, 16-20 Eylül tarihlerinde ABD'yi ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'ye gidiyor. Erdoğan, New York'a hareket öncesi düzenlediği basın toplantısında konuştu. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği, Avrupa Birliği ve Karabağ konusu ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

ABD'de son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiği olacağını söyleyen Erdoğan, "Az sonra Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu görüşmelerine iştirak etmek üzere New York'a doğru yola çıkacağız. BM üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği genel kurul görüşmelerine 150'den fazla ülkenin katılımı bekleniyor. Her yıl olduğu gibi bu sene de ABD'de son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiğimiz olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 2

Genel kurul marjında çok sayıda ülkeden mevkidaşlarıyla görüşeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Genel kurul görüşmelerinin ilk gününde 19 Eylül salı günü Genel Kurula hitap edeceğim. Bu vesileyle uluslararası gündemdeki temel meselelere ilişkin görüşlerimizi paylaşacağız. Mevcut küresel sınamalar karşısında Türkiye'nin oynadığı kritik rolü vurgulayacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 3

Genel kurul marjında çok sayıda ülkeden mevkidaşlarımla görüşmeler gerçekleştireceğim. Ziyaretimizde ABD'de yaşayan vatandaşlarımızla birlikte soydaş topluluklarla da bir araya geleceğiz. Ayrıca düşünce kuruluşu temsilcileri ile de istişarelerimiz olacak. ABD iş dünyasının seçkin üyeleri ile görüşecek Türkiye'deki yatırımlarını artırma noktasında konuları ele alacağız." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 4

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin olgunlukla tamamlanmasının iş çevrelerine olumlu etkilerinden bahseden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Ülkemizin 14 Mayıs-28 Mayıs seçimlerinin demokratik olgunluk içerisinde gerçekleştirilmesinin iş çevrelerine olumlu yansıdığını görüyoruz. Bugün itibarıyla Merkez Bankamızın bürüt rezervleri 120 milyar doları geçmiş bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 5

Erdoğan, konuşmasına "Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi için yürüttüğü çabaları takdirle karşılanıyor. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmek için içeride ve dışarıda her türlü çabayı gösteriyoruz göstereceğiz. Küresel sistemde taşların yerinden oynadığı bu dönemi fırsata çevirmekte kararlıyız." şeklinde devam etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 6

KARABAĞ'DA ERMENİ PROVOKASYONU

Karabağ'da Ermeni provokasyonu ile ilgili gelen bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Gelin, şu anda işin içinde olan Sayın Putin, Sayın Aliyev, şahsım ve Paşinyan hep birlikte dörtlü olarak böyle bir toplantıyı yapalım, adımı da ona göre atalım diye teklifte bulundum. Henüz bize olumlu olumsuz bir dönüş olmadı. Sayın Aliyev'le de bunu daha da görüşeceğiz, olgunlaştıracağız ve gelişmeleri yakından takip edeceğiz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 7

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

İsveç'in NATO üyeliği hakkında da konuşan Erdoğan, öncelikle İsveç'in üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi Erdoğan, "Parlamentomuz karar vermedikten sonra yolda yürürken evet veya hayır dememiz mümkün değil. Önce İsveç'in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Yasayı hazırlamak yetmez, yasayı uygulamak gerekir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 8

Şu anda İsveç ister anayasa, ister yasa ne değişikliği yaparsa yapsın, kalkıp da teröristleri İsveç polisinin koruması altında gösteriye sevk ediyorlarsa bunlar görevlerini yerine getirmiyor demektir. O zaman bize verilen sözler tutulmuyor. Bize verilen sözler tutulmadığı zaman benim parlamentom bu konuda nasıl bir tavır takınır bunu herkes takdir etsin." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 9

AP'NİN SKANDAL TÜRKİYE RAPORU

'Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırırız' diyen Erdoğan, "Avrupa Birliği Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. AB'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız ve bu değerlendirmelerden sonra da Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye gidiyor! BM Genel Kurulu'na katılacak - Resim : 10

BM GENEL KURULU'NA HİTAP EDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güvenin Yeniden Tesisi ve Küresel Dayanışmanın Yeniden Canlandırılması: 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Yönelik Eyleme, Herkes için Barış, Refah, Gelişim ve Sürdürülebilirlik Doğrultusunda Hız Verilmesi" temasıyla gerçekleştirilecek Genel Kurul genel görüşmelerinin ilk günü olan 19 Eylül'de BM Genel Kurulu'na hitap edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan'ın New York'ta bulunacağı süre zarfında başta mevkidaşları olmak üzere çok sayıda üst düzey temas ve görüşmede bulunmaları öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret vesilesiyle ABD'de mukim vatandaş ve soydaş toplumu temsilcilerinin yanı sıra iş dünyası temsilcileri, düşünce kuruluşlarının yetkilileri ve Amerikan toplumunun farklı kesimlerinden müteşekkil kanaat önderlerinin katılacağı etkinliklere iştirak edecek.

Cuma hutbesinde hem ev sahiplerine hem kiracılara mesaj! 2 gün gösteri ve yürüyüş yasağı! Bakan Güler'den tahıl anlaşması açıklaması Tepki çeken İstiklal Marşı paylaşımına tutuklama