Cumhurbaşkanı Erdoğan 99. maddeyi aktif ederek Gazze mektubu gönderen Guterres'i tebrik etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Sekreteri Guterres'i Gazze için yolladığı mektuptan dolayı tebrik etti. 99. maddeyi aktif ederek yetkisini ilk kez kullanan Guterres, Gazze için tarihi bir çağrıda bulunmuştu. Erdoğan yaptığı konuşmada, "Guterres'in insanlığın ortak vicdanına tercüman olan çabaları maalesef konsey üyeleri tarafından sabote edilmektedir. Bu hamlesinden dolayı kendisini tebrik ediyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 99. maddeyi aktif ederek Gazze mektubu gönderen Guterres'i tebrik etti
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT World Forum 2023"un açılışına katılarak konuşma yaptı.

BM GENEL SEKTERETERİ GUTERRES'İ TEBRİK ETTİ

  • İsrail'in Gazze'deki katliamına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in mektubuna da değildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 99. maddeyi aktif ederek Gazze mektubu gönderen Guterres'i tebrik etti - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadelerle Guterres'i tebrik etti;

Genel Sekreter Sayın Guterres'in insanlığın ortak vicdanına tercüman olan çabaları da maalesef konsey üyeleri tarafından sabote edilmektedir. Sayın Guterres'in BM şartının 99. maddesi kapsamında gönderdiği mektubu takdirler karşılıyor, bu hamlesinden dolayı kendisini tebrik ediyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 99. maddeyi aktif ederek Gazze mektubu gönderen Guterres'i tebrik etti - Resim : 2

GUTERRES NE YAPTI?

  • İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 61’inci günde devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, elindeki en güçlü diplomatik araç olarak kabul edilen yola başvurdu.
  • BM Güvenlik Konseyi’ni uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturan İsrail-Filistin krizi konusunda harekete geçmeye çağıran Guterres, "Genel Sekreter, kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunabilir" hükmünü içeren BM Şartı’nın 99. maddesini devreye soktu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 99. maddeyi aktif ederek Gazze mektubu gönderen Guterres'i tebrik etti - Resim : 3

İŞTE GUTERRES'İN O MEKTUBU

8 haftadan fazladır süren İsrail-Hamas düşmanlığının korkunç insani acılara neden oluyor. İnsani sistemin ciddi bir şekilde çökme riskiyle karşı karşıyayız. Böyle bir sonuçtan ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Uluslararası toplumun daha fazla gerilimi önlemek ve bu krizi sona erdirmek için tüm nüfuzunu kullanma sorumluluğu vardır. İnsani ateşkes ilan edilmesi yönündeki çağrımı yineliyorum. Bu acil bir durum. Sivil halkın daha büyük zararlardan korunması gerekiyor.
Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 99. maddeyi aktif ederek Gazze mektubu gönderen Guterres'i tebrik etti - Resim : 4

Guterres, Gazze halkının hayatta kalmak için sığınacak yeri olmadığını, zaruri gereksinimlerini karşılayamadığını, bölgeye sınırlı insani yardımların imkansız hale geldiğini ve bu nedenle kamu düzeninin çok yakında tamamen çökmesini beklediğini vurgulayarak, "Salgın hastalıklar ve komşu ülkelere kitlesel göçler için baskının artması ile durum daha da kötüleşebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kahramanmaraş'ta PKK'ya yönelik operasyon! Yaşam malzemeleri ele geçirildi AHBAP denetimden geçti! Haluk Levent'ten ilk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze çağrısı Ankara'da köpek saldırısı! Soruşturma başlatıldı