Çin-Afrika İşbirliği Forumu: Yeni Dönemde Ortak Gelecek Vurgusu

Çin-Afrika İşbirliği Forumu, Pekin'de başlarken, ortak modernleşme ve güvenlik işbirliği gibi konular gündeme geldi.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu: Yeni Dönemde Ortak Gelecek Vurgusu

Çin'in Başkenti Pekin, bu yıl 9'uncusu düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun açılış törenine ev sahipliği yaptı. Devlet Başkanı Şi Cinping ve Afrika ülkelerinin liderlerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de yer aldı.

Ortak Gelecek Vurgusu

Şi, konuşmasında, 24 yıllık süreçteki işbirliğinin, Afrika ve Çin halkları için somut kazanımlar sağladığını belirtti. Ayrıca, Çin-Afrika ilişkilerinin tarihsel olarak en yüksek seviyede olduğunu ifade etti.

Modernleşme Hakkı

Şi, modernleşmenin her ülkenin hakkı olduğuna dikkat çekerek, bu yöndeki Batılı yaklaşımların gelişen ülkelerde olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Her iki tarafın nüfusunun dünya nüfusunun üçte birini oluşturduğunu belirterek, ortak modernleşmenin Küresel Güney'de yeni bir dalga yaratacağına inandığını ifade etti.

On Maddelik Eylem Planı

Çin, Afrika'nın modernleşmesi için bir 10 maddelik ortak eylem planı önerdi. Bu kapsamda sanayi, ticaret, altyapı ve sağlık alanlarında işbirliği yapılacağı duyuruldu.

Büyük Fırsatlar

Şi, Çin'in 33 Afrika ülkesiyle gümrük tarifelerini sıfırlayacağını ve bu sayede Afrika'nın büyük fırsatlarla dolu bir pazara dönüşeceğini belirtti. Ayrıca, 30 altyapı projesinin hayata geçirileceği duyuruldu.

Gıda Yardımı ve Eğitim Fırsatları

Çin, Afrika'ya acil gıda yardımında bulunma kararı alırken, 60 bin eğitim fırsatının açısından Muhammed Veled Gazvani gibi liderler, Çin'in desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Geçmişten Günümüze Dayanışma

Afrika'nın Çin ile olan ilişkisini, geçmişte sömürgecilikle mücadele eden bir dostluk ve dayanışma geleneği olarak değerlendiren Bassirou Diomaye Faye, bu işbirliğinin önemini belirtti.

Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun (FOCAC) 9'uncu zirvesi, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen açılış...

Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun (FOCAC) 9'uncu zirvesi, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Tekirdağ'da Tarım ve Teknoloji Günleri Kapsamında Geleneksel Yarışmalar Yapıldı Edremit Körfezi'nde Hayalet Ağ Temizliği Başladı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ünüvar İzmir'de Deniz Ticaret Odası'nı Ziyaret Etti Finlandiya, Kosova'nın NATO Üyeliğine Destek Veriyor