CHP, e-ticaret lisans ücreti düzenlemesini AYM'ye taşıdı
CHP, e-ticarette lisans ücreti düzenlemesini iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Gökhan Günaydın'dan açıklamalar.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), e-ticaret alanındaki "lisans ücreti" düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Bu girişim, özellikle yerel ve ulusal firmaların korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Gökhan Günaydın'dan Açıklamalar
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM önünde yaptığı açıklamada, e-ticaret lisans ücreti düzenlemesine dair eleştirilerini dile getirdi. Günaydın, söz konusu düzenlemenin, uluslararası e-ticaret şirketlerine 60 ila 70 milyar lira arası daha düşük lisans ücreti ödemesi fırsatı sunarak yerel firmaların aleyhine olduğunu belirtti.
2022 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından oy birliğiyle kabul edilen yasaya atıfta bulunan Günaydın, bu yasa ile aracı hizmet sağlayıcıların net işlem tutarHacimleri üzerinden "adil ücretleme" yapılandırıldığını anımsattı. Günaydın, yeni düzenlemenin zaman içinde değişmesi üzerine, "Ne oldu da aradan iki yıl geçtikten sonra bu düzenleme değişti?" diye sordu.
Rekabetin Oynanması ve İlgili Başvurular
Günaydın, rekabetin adaletli bir şekilde sağlanması gerektiğini savunarak, "Meclis, yerel ve ulusal firmaları mı koruyacak, yoksa küresel ölçekteki firmalar için adaletsiz bir uygulamaya mı imza atacak?" ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Günaydın, Samsun'un Tekkeköy ilçesinde kurulması planlanan organize sanayi bölgesinin yönetimiyle ilgili düzenlemenin de Anayasa Mahkemesi'ne taşındığını vurguladı: "Devletin tasarrufu altında olması gereken bu bölgeyi üçüncü şahıslara devretmeye yönelik adımlar atılıyor."
CHP, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, partisi adına yaptığı başvurunun ardından AYM önünde gazetecilere açıklamada bulundu.