Can Atalay'a ilişkin AYM ve Yargıtay'ın verdiği kararlar! Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan ilk yorum
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay kararı sonrası Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşananlar hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'den açıklama geldi. Bakan Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'sokağa çağrı' yapmasını eleştirirken Şahin sürecin nasıl işleyeceği sorusunu yanıtladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, Yargıtay'ın Can Atalay hakkındaki kararına ilişkin "Meclise karşı bir darbe girişimidir. Tüm halkımızı bu darbe girişimine karşı direnmeye davet ediyoruz" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.
Tunç, mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye yararının olmadığını belirterek, "Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür" değerlendirmesinde bulundu.
Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
"Gezi kalkışması sebebiyle Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesi uyarınca, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan verilen kesinleşmiş mahkumiyet hükmü sonrasında, bu hükümle ilgili olarak verilen Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları üzerinden yapılan değerlendirmelerde 'Meclis'e yönelik darbe yapıldığı' şeklinde açıklamalarda bulunmak son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir.
Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür."
Gezi kalkışması sebebiyle Türk Ceza Kanununun 312. maddesi uyarınca, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan verilen kesinleşmiş mahkumiyet hükmü sonrasında, bu hükümle ilgili olarak verilen Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay…
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) November 8, 2023
"ŞİMDİDEN NET BİR ŞEY SÖYLEYEMEYİZ"
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de konuya ilişkin Cumhuriyet'e konuşarak AYM üyeleri hakkındaki bu suç duyurusunun bir ilk olduğunu söyledi. Sürecin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine Şahin, “Evrak yeni geldi. Bakacağız. Şimdiden net bir şey söyleyemeyiz” yanıtını verdi.
"TAM BİR YARGISAL AKTİVİZM ÖRNEĞİ"
Öte yandan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da alınan karara ilişkin açıklama yapmış, Yargıtay'ın kararının doğru olduğunu söylemişti. Uçum, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:
"Anayasa Mahkemesi mahkumiyeti olan milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin verdiği kararlarda ısrarla Anayasa’yı tanımıyor. Anayasa’nın 14. Maddesini yok sayıyor.
Oysa dokunulmazlığa ilişkin 83. madde 14. maddedeki durumları hariç tutar. Anayasanın bu amir hükmüne rağmen AYM anayasaya aykırı kararlar vermeye devam ediyor.
Anayasanın 14. maddesinin belirsiz olduğunu ileri sürmek AYM’nin görevi değildir. 14. Maddeye belirlilik kazandıran Ceza Kanunları ve Ceza Yargısı Kararlarıdır. AYM Anayasanın açık hükmünün yanı sıra Ceza Kanunlarını ve Yargı Kararlarını da göz ardı ediyor. Ne yazık ki AYM’nin bu konuda verdiği kararlar tam bir yargısal aktivizm örneğidir."
Kaynak: AA