Bolu'da 76 kişiye mezar olan otelin gecelik fiyatı 'pes' dedirtti
Geçen günlerde Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otelde büyük yangın bir çıktı ve aktarılan son bilgilere göre 76 kişi yaşamını yitirdi ve çok sayıda kişi yaralandı. Felaketin peşinden Kartalkaya'daki otelin gecelik fiyatı sosyal medyada gündem oldu ve otel ile ilgili bazı sorular merak edildi.
Bolu'da Kartaltepe kayak merkezinde bulunan lüks bir otelde çıkan yangın sebebiyle ilk belirlemelere göre 10 kişi öldü, 32 kişi hayatını kaybetti. Resmi açıklamanın yapılması beklenirken sosyal medyada otelin gecelik fiyatını görenler şaşkınlığa uğradı.
Bolu Kartalkaya'da bulunan Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangın faciasının ardından milli yas ilan edildi. 234 kişinin konakladığı otelde yangının restoran kısmından çıktığı bildirildi.
Son açıklanan verilere göre yangında 76 kişi hayatını kaybetti.
"YILLARCA UNUTULMAYACAK ACI BİR GÜN"
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan TV100'e yaptığı açıklamada ölü sayısının çok daha fazla olduğunu, yangının yıllarca unutulmayacak acı bir gün olarak tarihe geçeceğini söyledi.
OTELİN GECELİK FİYATI 37 BİN LİRA
Yangınla ilgili detaylar gelmeye devam ederken otelin gecelik fiyatının 37 bin TL olduğu da ortaya çıktı. Yangın mağdurlarının ifadelerine göre otelde yangın merdivenin bulunmadığı da iddialar arasında.
161 oda ve 350 yatak kapasitesi bulunan otelin, 2015'te yenilendiği belirtiliyor. Tesisin 7 adet lifti, 1 adet yürüyen bandı ve 20 km uzunluğunda pistleri bulunuyor.
KARTALKAYA NEREDE?
Bolu şehir merkezinin 38 kilometre güneydoğusunda yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi, Bakanlar Kurulunca ilan edilen "Bolu - Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" içinde yer almaktadır.
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ?
Grand Kartal Otel, Bolu'da, Köroğlu Dağları'nın zirvesinde, Kartalkaya Kayak Merkezi'nde yer alıyor.
GRAND KARTAL OTEL KİMİN?
Ünlü kayak merkezinde yanan otelin kurucusu Mazhar Murtezaoğlu'dur. Aslen Rizeli olan Murtezaoğlu, 1960 yılında Bolu’ya gelerek Bolu Dağı Kantini’ni kurmuş ve adını ise hazırladığı yemeklerle duyurmuştur. İsviçre'den ilham alarak, Bolu’nun el değmemiş zirvesi Kartalkaya’da bir kayak merkezi kurma hayalini gerçekleştiren Murtezaoğlu, bölgedeki altyapı eksikliklerine rağmen önce Kartal Otel’i, ardından ise Grand Kartal Otel’i inşa ediyor. Grand Kartal Otel, 2000 metre rakımda yer alıyor.
MAZHAR MURTEZAOĞLU KİMDİR?
1926 yılında Rize'de doğan Murtezaoğlu 30 Nisan 2019 yılında hayatını kaybetti. Murtezaoğlu, Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Kartalkaya’nın oluşumunda öncü oldu. Ancak 2019 yılında hayatını kaybederek otelin yönetimini ailesine bıraktı. Mazhar Murtezaoğlu'nun vefatının ardından otelin yönetimi, damadı Halit Ergül ve kızı Emine Ergül’e geçti. Halit Ergül ve Emine Ergül, otelin yönetimini devralarak turizm sektöründeki varlığını sürdürdü.
1974 yılında Kartalkaya kayak merkezinin temellerini atmasıyla tanınan Türk turizmci Murtezaoğlu'nun adı Sakarya ve Bolu'daki iki caddeye verildi. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da Murtezaoğlu'na özel ödül verilmiştir. Hüseyin Tunçay, Murtezaoğlu'nun hayatını konu alan "Bolu'da İz Bırakanlar 1- Bir Kış Masalı Mazhar Murtezaoğlu" isimli kitabı yazmıştır.
KARTAL VE GRAND KARTAL'IN ÖYKÜSÜ
Kartal ve Grand Kartal'ın öyküsü Kartal Otel'in resmi internet sitesinde şöyle anlatılıyor:
1974… Bolu Dağı’ndaki Koru Motel’i kurmuş olan Mazhar Murtezaoğlu gözünü Köroğlu Dağları’nın zirvesine dikmişti. Hayatını dağlarda, kimsenin gitmeye cesaret edemediği yerlerde geçiren, “deli” lakabını edinen Mazhar Murtezaoğlu kafasına koydu: Bolu’da bir kayak tesisi açacaktı. Uludağ’a gitti ve gördükleri onu tatmin etmedi. Daha iyisini Bolu’da yapmak için kollarını sıvadı. Dünyalar güzeli eşi Güner ve çocukları Harun ve Emine’yi alıp Avusturya’da o dağ senin bu dağ benim dolaştı. Kendisi en küçük teknik detaylarına kadar incelemeler yaparken çocuklarına da kayak dersleri aldırdı. Çünkü tesisi yaptıktan sonra pistlerde kayan kayakçılar olmasını istiyordu.
Kartalkaya’nın yolu, suyu, elektriği yoktu… Mazhar Murtezaoğlu kimseden yardım almadan Kartalkaya’nın zirvesine Kartal Otel’in ilk binasını kurdu. 1978’de otel ilk defa misafirlerine kapılarını açtı. Masa örtülerini eşi Güner dikmişti. Çocukları resepsiyonda duruyordu. Çalışanlarını kendisi eğitiyordu. Ve Kartal Otel, misafirlerin yer bulabilmek için bir sene öncesinden yer ayırdığı efsane yıllarına erişti. Mazhar Murtezaoğlu pist makinasıyla pistleri kendisi eziyor, “Benim müşterim yolda kalamaz!” diyerek dağ yolunu kendisi açıyordu. Yeri geldiğinde Türkiye’nin en saygın isimlerinden oluşan misafirlerini jeneratörü kapatacağını söyleyip odalarına yolluyordu. Snowboard ortaya ilk çıktığında kayakçılara rahatsızlık veriyor diye snowboard’u yasaklayan bu sert adamı snowboard camiası bugün hürmetle anmaktadır. Sadece en iyi yemeklerin çıktığı, en iyi servisin verildiği, en iyi pistlerin olduğu bu otel yıllarca Mazhar Murtezaoğlu’nun kendisi tarafından işletildi. İlerleyen senelerde talepteki artışla beraber önce Kartal Otel’in ikinci binasını ve ardından da Grand Kartal Otel’i inşa etti.
İyi kayak, iyi yemek, iyi hizmet! Biz kayakçının halinden anlarız. 40 senedir severek hizmet verdiğimiz müdavimlerimiz bizim ailemizin bir parçası olmuştur. Biz kendimizi “müdavimlerin oteli” olarak tanımlarız. Bize Mazhar Murtezaoğlu’ndan miras bırakılan bu güzel tesisi, onun izinden asla çıkmadan, onun bize öğrettiği şekilde işletmek asıl hedefimizdir. Kartal Otel ailesi olarak Türk Kayak Camiası’na kurucumuzun gösterdiği yolda hizmet etmeye devam edeceğiz."