Beştepe'de sıcak temas! Mevlüt Çavuşoğlu, Antony Blinken Külliye'de bir araya geldi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün afet bölgesini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile havadan inceledi. Ardından da iki mevkidaş bugün Ankara'da bir araya geldi. Çavuşoğlu, Blinken'ı Külliye'de kabul etti. 2 Bakan heyetler arası görüşmelere katıldı. Çavuşoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamalarda, "DEAŞ'e karşı PKK/YPG gibi bizim düşmanımız olan terör örgütü ile iş birliği yapılması doğru değil." dedi.
Dün deprem bölgesinde havadan incelemelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Beştepe'de resmi ziyaret çerçevesinde tekrar bir araya geldi.
Türkiye'ye tarihi deprem felaketinin ardından üst düzey temaslar devam ediyor.
Bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün Türkiye'ye geldi.
Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile resmi görüşmeler öncesinde dün deprem bölgesinde havadan incelemelerde bulundu.
DAYANIŞMA ZİYARETİ
Bakan Çavuşoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Dayanışma ziyareti için Türkiye'ye gelen ABD'li mevkidaşım Blinken ile yarınki resmi görüşmemiz öncesi deprem bölgelerinde incelemelerde bulunduk" dedi.
ABD 185 MİLYON DOLARLIK YARDIM SAĞLIYOR
ABD'nin Adana'daki İncirlik üssünde de incelemelerde bulunan Blinken burada yaptığı açıklamada "BM acil ve önemli bir kampanya gösterdi. Sizin de dediğiniz gibi 1 milyar dolar. ABD 185 milyon dolarlık yardım sağlıyor. Ancak eğer daha fazla ihtiyaç olursa dahası yapabiliriz. Diğer ülkeler de gücünü arttırıyor ancak bu yardımın fonlanması acil olan. Ve diğerlerini cesaretlendireceğiz. Ancak dediğim gibi sadece bugün 100 milyon dolarlık bir yardımı daha duyuruyoruz." dedi.
RESMİ GÖRÜŞME
İkili bugün resmi olarak bir araya geldi.
İki mevkidaş Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde buluştu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı Büyük Şeref Salonunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabul etti.
İki bakan, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Basın toplantısında Suriye'nin kuzeyinde yuvalanan terör örgütleri konusu özelinde Türkiye-ABD ilişkileri soruldu.
Çavuşoğlu, teröre karşı başka bir terör oluşumuna destek vererek mücadele edilemeyeceğini belirterek konu özelinde ABD'nin Türkiye ile vardığı mutabakatlara uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasında şunları kaydetti;
"TERÖR ÖRGÜTÜYLE İŞ YAPMAK YANLIŞ"
"Biz herhangi bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütü ile iş birliği yapmanın yanlış olduğunu her zaman söylüyoruz. Dolayısıyla PKK/YPG'nin DEAŞ'le mücadele ettiği iddiasının doğru olmadığını biz her zaman kanıtladık.
Bizim güçlü NATO müttefikleri olarak ideolojisi ne olursa olsun hedefi kim olursa olsun her türlü terör örgütü ile mücadele etmemiz lazım.
"NATO İÇİ 2 TEHDİT VAR"
Siyasi irade varsa mücadele edecek kapasitemiz de var Türkiye ve ABD olarak. NATO için iki tane tehdit var. Birincisi Rusya ikincisi terörizm.
Dolayısıyla biz NATO ülkeleri olarak kendimiz mücadele edemeyip de DEAŞ'e karşı PKK/YPG gibi bizim düşmanımız olan terör örgütü ile iş birliği yapılması doğru değil.
"ABD'NİN MUTABAKATLARA UYGUN HAREKET ETMESİ GEREKİYOR"
Bu doğrultuda ABD ile geçmişte Suriye temelinde bazı mutabakatlarımız oldu. Biri Münbiç yol haritası diğeri de burada Ankara'da 2019'da yaptığımız ortak açıklama.
MUTABAKATIN DETAYLARI
Bu mutabakata göre ABD'nin sınırlarımızın 30 kilometre güneyinde terör mensuplarının temizlenmesi.
Fakat bu konuda maalesef somut bir adım göremedik. Terörün her türlüsüne karşı birlikte hareket etmemiz gerekiyor ve vardığımız mutabakatları uygulamamız gerekiyor."
Dün deprem felaketinden etkilenen bölgede birlikte (Antony Blinken) incelemelerde bulunduk. Birçok ABD kurum ve kuruluşu depremden etkilenen bölgelerde yardım faaliyetlerini devam ettiriyor. Yardım kampanyalarında bulunuyorlar. Çok teşekkür ediyoruz hem ABD yönetimine hem de ABD halkına.
ABD ile geniş bir gündemimiz var. Antony ile bir ay önce Washington'da Stratejik Mekanizma Toplantısı'nı gerçekleştirmiştik. Bu mekanizmanın toplantısını senede iki defa yapmak konusunda hem fikiriz. İkinci toplantıyı bu yılın ikinci yarısında yapmak istiyoruz ve arkadaşlarımız hazırlıklarına devam ediyor. Burada ortak amacımız ilişkilerimizde var olan fırsatları çoğaltarak somut kazanımlara dönüştürmek. Aynı zamanda sorunları ve sınamaları etkin bir şekilde yönetmek istiyoruz. Stratejik Mekanizma'nın temel felsefesi de budur.
Ekonomi ve ticaret olumlu gündemimizin en önemli başlıklarından bir tanesi. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 32 milyar dolara ulaştı. 100 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışıyoruz. Karşılıklı yatırımlar da artmaya devam ediyor.
Askeri ilişkilerimiz stratejik ortaklığımızın önemli boyutlarından biri. Ancak tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayiinde işbirliğinde zorluklarla karşılaşıyoruz. Artık bunların aşılması gerekiyor. Yaptırımların da en kısa sürede kaldırılmasını bekliyoruz. F-16 talebimiz ile ilgili son durumu bugün toplantıda ele aldık. ABD yönetimi talebimize güçlü destek veriyor.