Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü mekan gün ağarınca görüntülendi! Gözaltı sayısı 9’a çıktı, ihmal var mı?
Beşiktaş’ta 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınında gözaltına alınanların sayısı 9’a çıktı. 16 katlı binada yaşanan facia sabah saatlerinde görüntülendi. İBB Başkanı, işyerinin tadilat için herhangi bir müracaatının olmadığını açıklarken olayda ihmaller zinciri olduğu ortaya çıktı.
İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokak'ta bulunan 16 katlı binanın -1 ve -2. katında faaliyet gösteren gece kulübünde öğle saatlerinde tadilat yapıldığı sırada yangın çıktı.
Yangında 29 işçi hayatını kaybederken, 1 kişi de yaralandı. Ölenlerin kimlikleri de belli oldu.
TÜP PATLADI
İtfaiye kaynaklarından edinilen bilgiye göre; gece kulübünde, ses yalıtımı ve dekor tadilatı çalışmalarında kaynak işlemi yapıldığı sırada yaşanan tüp patlamasıyla elyaf malzemelerin tutuştuğu belirtildi.
SAHNE ÇALIŞMASI VARDI
Patlamanın olduğu mekânda çalışan işçilere yemek siparişi getiren bir esnaf, "Bir haftadır sürekli onlara yemek getiriyordum. İçeri de bir sahne yapımı çalışması vardı. Çok kalabalık işçi grubuydu" dedi.
HER RAMAZAN TADİLAT
Çevrede yaşayan vatandaşlardan bazıları da yaklaşık 10 yıldır mekânda her Ramazan ayında tadilat yapıldığını belirtirken, bu seferki tadilatın daha büyük boyutlu olduğunu anlattı.
"İÇERİDE KAÇAK BİR MÜDAHALE YÜRÜTÜLMÜŞ"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, tadilatın kaçak yapıldığını açıkladı. İmamoğlu, "İçeride yapılan yapıyla ilgili hiçbir tadilat, inşaat başvurusu yok. Yapının 2 kat altta olmasından ötürü de biraz görünmeyen bir alanda şikayet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş." dedi.
23'Ü TADİLAT İŞÇİSİ, 6'SI GECE KULÜBÜ ÇALIŞANI
Yaşamını yitiren 29 kişinin 23’ünün tadilat işçisi olduğu, 6’sının ise gece kulübü çalışanı olduğu öğrenildi.
3 BAŞMÜFETTİŞ VE 2 İŞ MÜFETTİŞİ GÖREVLENDİRDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Gayrettepe'de meydana gelen yangını araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 Başmüfettiş ve 2 İş Müfettişi görevlendirilmiştir. Bakanlığımız olarak süreci yakından takip ediyoruz. Bakanlığımız olarak süreci yakından takip ediyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet; yakınlarına başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz" denildi.
GÖZALTI SAYISI 9 OLDU
Beşiktaş Gayrettepe’de 29 kişinin öldüğü yangında 8 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların dışında 2 kişi ise görgü tanığı olarak ifadesi alınmak üzere polis merkezine getirildi. İfadesi alınan 1 kişi şüpheli olarak gözaltına alınırken bir kişi ise serbest bırakıldı.
Görgü tanıkları ifadesi alınmadan önce sağlık kontrolünden geçirildi. Sağlık kontrolünün ardından tekrar Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliğine getirilen 2 kişiden biri şüpheli sıfatıyla gözaltına alındı, 1 kişi ise serbest bırakıldı.
GÖZALTINA ALINAN 9 ŞÜPHELİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
İş yerinin eksi ikinci katında yapılan tadilat nedeniyle çıktığı anlaşılan yangınla ilgili iş yeri ortakları Şehzade Ş. ile Mehmet Memduh C., mesul müdür İsmet Ş., işletme müdürü Arda Arman P., iş yeri muhasebecisi Salim A., tadilat ile ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E., metal işleri firma sahibi Çağatay A., mobilyacı Ercan E. ve iş yeri ortağı Fatma D. olmak üzere toplam 9 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alındı.
FELAKET GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI
16 katlı bina sabah saatlerinde görüntülendi.
YANGIN FACİASINDA İHMAL ZİNCİRİ
Peki böylesine büyük bir facia neden yaşandı ve ne gibi önlemler alınabilirdi? 1987'de ruhsat verilen gece kulübünün acil çıkışı olup olmadığı, tadilat konusunda izin alınıp alınmadığı, kullanılan inşaat malzemelerinin özelliği gibi yanıt bekleyen birçok soru var.
"KAÇAK AKIM KESİCİ BİR CİHAZIN OLMASI GEREKİRDİ"
NTV'ye konuşan İş Güvenliği Uzmanı Dr. Şebnem Akman Balta "Türkiye'de ve dünyada iş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir. Yüzde 2'si doğal afetler veya felaketler nedeniyle yaşadığımız olaylardır. Burada yüzde 2'ye girecek bir durum maalesef söz konusu değil. Çünkü iş verenin ve taşeron firmanın mutlaka ve mutlaka dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardı. Zaten 16 katlı bir konutun bulunduğu noktada -1 ve -2'nci katlarda böyle bir iş yerinin olması zaten mantıklı ve doğru değil." diye konuştu.
"RUHSAT YENİLENİRKEN İTFAİYEDEN ONAY ALINMASI GEREKİYORDU"
Balta şöyle devam etti:
"Ruhsatta yenileme yapılmış, yenileme yapılırken itfaiyeden patlama ve yangınla ilgili onay alınması imarla ilgili yine çalışma için belediyeden şehircilik müdürlüğünden onay alınması önemli.
Yöneticinin buna izin vermesi ve kat maliklerinin oy birliği veya oy çokluğuyla burada iş yerinin açılmasıyla ilgili acaba nasıl bir aksiyon aldılar. Nasıl karar verdiler bunları öğrenmemiz gerekiyor.
2 bin kişinin olduğu anda böyle bir olay yaşansaydı olabilecek faciayı düşünemiyorum. Ayrıca burada kaçak akım kesici bir cihazın olması gerekirdi. Springler var mıydı, basınç dedektörleri var mıydı, binada bu dedektörlere haiz mi bina?
"BİR TAHLİYE KORİDORUNUN OLMASI GEREKİRDİ"
Bunların hepsi apayrı sorular ve bu soruların cevaplarını almamız gerekiyor mutlaka. Tek bir kapıdan çıkış var. Giriş ve çıkış tek bir kapıdan yapılmış. 29 tane işçi eğer o alanda çalışacaksa mutlaka bir tahliye koridorunun, yangın koridorunun, yangın dolaplarının olması gerekirdi. Kişisel koruyucu donanım kullanması gerekirdi."