Bakan Murat Kurum, İzmir körfezi için acil eylem planı hazırlıyor

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu'nun ilk toplantısına başkanlık etti. Toplantıda, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve çevre kirliliği sorunlarına yönelik acil eylem planı hazırlanması kararlaştırıldı.

Bakan Murat Kurum, İzmir körfezi için acil eylem planı hazırlıyor
  • Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre sorunlarını ele almak amacıyla düzenlenen İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu'nun ilk toplantısına başkanlık etti.
  • Toplantıda, Körfez'de görülen balık ölümleri ve çevre kirliliği gibi sorunların çözümü için bir acil eylem planının hazırlanması kararlaştırıldı.
  • Toplantıya, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy'un yanı sıra 9 üniversiteden 20 bilim insanı, milletvekilleri, bölge belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, sivil toplum kuruluşları (STK) ve oda temsilcileri katıldı.

Bakan Murat Kurum, İzmir körfezi için acil eylem planı hazırlıyor - Resim : 1

"EYLÜL AYI SONUNA KADAR"

  • Bu toplantıda, İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre sorunlarına yönelik tedbirler ve yapılacak işlemler istişare edildi. Toplantının ardından konuşan Bakan Murat Kurum, “Eylül ayı sonuna kadar İzmir Körfezi’yle ilgili acil eylem planını açıklayacağız” dedi.
  • Bakan Kurum, İzmir Körfezi’ndeki çevre kirliliğinin ve balık ölümlerinin sebeplerinin araştırılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda bir Bilim Kurulu oluşturulduğunu belirtti.

Bakan Murat Kurum, İzmir körfezi için acil eylem planı hazırlıyor - Resim : 2

  • Bilim Kurulu’nda yer alan uzmanların görüş ve önerilerini sunarak, acil eylem planının hazırlanması için çalışma gruplarının oluşturulması kararlaştırıldı.

"SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

  • Bakan Kurum, “Kanunun ve yönetmeliğin tarif ettiği şekliyle belediyelerin sorumluluklarını belediyelere, diğer kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının, OSB ve sanayi kuruluşlarının yapması gerekenleri de tarif edecek şekilde eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız. Bu eylem planında ilgili kurumların sorumlulukları net bir şekilde tarif edilecek. Ve bu sorumluluklar çerçevesinde de yapılması gereken projeler inşallah hızlı bir şekilde hayata geçecektir. Biz bakanlık olarak bu sürecin takipçisi, denetleyicisi, yol göstericisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
  • Bakan Kurum, İzmir Körfezi’nin kaderine terk edilmeyeceğini vurgularken, 2010 yılından bu yana konuşulan ancak hayata geçirilemeyen projelerin artık uygulanması gerektiğini belirtti.

Bakan Murat Kurum, İzmir körfezi için acil eylem planı hazırlıyor - Resim : 3

  • Bilim insanlarıyla farklı alanlarda oluşturulacak çalışma gruplarıyla ilgili olarak, İzmir Körfezi'ne akan derelerin ıslahı, organik tarım planlaması, atık su ve yağmur suyunun ayrıştırılması gibi önlemlerin hızlı bir şekilde hayata geçirileceğini söyledi.
  • Ayrıca, Körfez’in sirkülasyon kanalına ilişkin tarama faaliyetlerinin yapılacağını ve kara kaynaklı kirliliklerin önlenmesine yönelik adımlar atılacağını ifade etti.
  • Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin 4. etabının tamamlanması konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin hızlanması gerektiğini belirten Bakan Kurum, yeni etapların da yapılması gerektiğini ilgili belediyeye hatırlattıklarını söyledi.

"YOL GÖSTEREN OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

  • Son olarak, Bakan Kurum, sürecin bilim insanlarıyla birlikte yürütüleceğini belirterek, “Güzel İzmirimizi gelecek nesillere aktaracak adımların yol göstereni olmaya devam edeceğiz” dedi.
  • İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nun bir sonraki toplantısında acil eylem planının detaylarının açıklanması bekleniyor.
Hatay'da Alıç Hasadı Başladı Mardin'de İki Aile Arasında Barış Sağlandı Tarihi Hacı Bekir Zade Ağa Konağı, MHP İl Başkanlığına Dönüştürüldü Enerji Bakanı Bayraktar, Kars-Ardahan-Iğdır Tanıtım Günleri'nde Önemli Açıklamalarda Bulundu