Bakan Murat Kurum: "Bugün itibariyle hemen hemen her ilimizde, depremden etkilenen illerimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi."
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan "TOKİ" örneği vererek en doğru zemini seçmeye çalıştıklarını dile getirdi. Bakan Kurum: "Bugün itibariyle hemen hemen her ilimizde, depremden etkilenen illerimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi."
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Osmaniye İl Jandarma Komutanlığında gerçekleştirilen koordinasyon toplantısının ardından açıklamalarda bulundular.
Bakan Murat Kurum, konuşmasında Türkiye'nin kalbinin depremden zarar gören illerdeki vatandaşlarla birlikte olduğunu belirtti. Bakan Kurum, tüm ülkenin afet bölgesi için seferberlik bilinciyle çalıştığını dile getirdi.
Konuşmasında arama kurtarma ekiplerine teşekkür eden Kurum, tüm kurumların depremin ilk gününden bu yana sahada olduğunu vurguladı.
Bakan Kurum, açıklamasında şu şekilde konuştu:
"AFAD'ımız, Kızılay'ımız, askerimiz, jandarmamız, tüm birimlerimiz, her biri kahraman olan arama kurtarma ekiplerimiz, cansiparane bir şekilde arama kurtarma faaliyetlerini yürütmeye devam ediyorlar. Depremin ilk saati itibarıyla da tüm bakanlıklarımız sahada. Gerek arama kurtarma süreçleri yönetimi, gerek insani yardımların ulaştırılması, geçici barınma alanları kurulması kapsamında valiliklerimizin koordinasyonunda milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla birlikte 7 gün 24 saat esasına dayalı sahadayız, aynı anlayışla çalışıyoruz."
Depremden etkilenen bölgeleri teker teker ziyaret ederek yeni yerleşim alanları için karar alındığını dile getiren Kurum, yeni yerleşim alanlarını kararlaştırırken şehrim tüm dinamiklerini değerlendirdiklerini ve en sağlam zemini, şehrin geleceğe yönelik ihtiyaçlarıyla hesapladıklarını belirtti.
Kurum, Osmaniye'de yeni yerleşim alanlarının belirlenmesine yönelik yapılan çalışmada, kentte arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve enkaz kaldırma süreçleri ile depremzedelerin geçici barınma alanlarına naklinin koordinasyon içinde yürütüldüğünü ifade etti.
HASAR TESPİT SÜRECİ HAKKINDA AÇIKLAMA YAPILDI
Hasar tespit süreci hakkında konuşan Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Şu an 7 bin 328 uzmanımızla 11 ilimizde hasar tespit çalışmalarımızı yürütüyoruz. Depremden etkilenen ilerimizin tamamında 3 milyon 9 bin 563 bağımsız bölümün incelemesini yapmış durumdayız. Bu kapsamda 684 bin binamızı inceledik. Konutlarımız, ticari ünitelerimiz, depolarımız, köy konutlarımız ve evlerimiz gibi 332 bin 947 bağımsız bölümün ağır hasarlı ve yıkılmış olduğunu tespitini yaptık. Bu da yaklaşık 85 bin binaya tekabül ediyor. Osmaniye özelinde bakacak olursak 3 bin 157 binada 11 bin 300 bağımsız bölümün yıkık, ağır hasarlı veya acil yıkılacak olduğunun tespitini yaptık. Bu kapsamda az hasarlı ve hasarsız binaların da tespitini yapıyoruz. İlimiz genelinde yaklaşık 56 bin konutumuz hasarsız. 41 bin 500 konutumuz da az hasarlı."
HASAR TESPİT SONRASINDA HASARSIZ BİNALARA GİRİLEBİLECEK
Vatandaşların binalardaki hasar durumunu e-devlet sistemi üzerinden öğrenebileceklerini ifade eden Kurum, hasarsız binalara hasar tespitinin ardından vatandaşların girmesinde sakınca olmadığını dile getirdi.
Orta hasarlı binalara güçlendirme yapılmadan girilemeyeceğini vurgulayan Kurum, bu tür binaları güçlendirmek için bakanlığın vatandaşa her türlü desteği vereceğini aktardı.
Kurum, afet alanlarında vatandaşın mağduriyetini gidermek için her türlü adımın atılacağını vurguladı.
Bakan Kurum, konuşmasında "Ama gerektiğinde imar kısıtlılığı, yapılaşma kısıtlaması dahil her türlü kısıtlamaya gideceğiz. Buradaki vatandaşlarımızın da değerlerini koruma gayreti içinde bu çalışmaları yürüteceğiz." dedi.
3 ARTI 1 DAİRE YAPILACAK
Kurum, konuşmasına "Depreme dayanıklı betonarma sistemiyle binalar inşa edilecek. 3 artı 1 daireler yapacağız, 105 metrekare dairelerimiz, neti de 85 metrekare." şeklinde konuştu.
Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mart ayı başı itibarıyla konutlarımızın 11 ilimizde eş zamanlı ihalelerini gerçekleştireceğiz ve etap etap bakanlığımız ve TOKİ'mizin inşa koordinasyonunda tüm birimlerimizle birlikte 11 ilimizde olacağız ve 11 ilimizde hasar tespitlerinin tamamlanmasına müteakip eş zamanlı inşaat sürecini yürütüyor olacağız. En doğru zemini seçmeye çalışıyoruz. Detaylı zemin etüt raporları hazırlamak, mikro bölgeleme çalışmaları yapmak, jeofizik uzmanlarının incelemesi sonucunda daha önceki konutlarımızda nasıl hareket ettiysek burada da aynı hassasiyetle hareket ediyoruz ve en doğru yerleşim alanlarını seçmeye gayret gösteriyoruz."