Atatürk'ün imzasıyla İstiklal Madalyası verilen Adnan Menderes'in asılışının 62. yılı
Türkiye demokrasisinin tarihteki kara günlerinden biri 16-17 Eylül 1961'de yaşandı. 1950 seçimlerinde yüzde 52,7 oyla iktidara gelen ve 10 yıl başbakanlık yapan Adnan Menderes ve arkadaşları darbeciler tarafından idam edildi.
Adnan Medres'in şehit edilmesinin 62. yılının geldiği günlerde, "Atnan" adıyla istiklal madalyası verilmesine ilişkin kararname Meclis Kütüphanesi'nin arşivine girdi.
Reisicümhur Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 50 kişiye Kurtuluş Savaşı'nda gösterdikleri fedakarlık ve kahramanlık dolayısıyla istiklal madalyası verilmesini kararname ile onaylamıştı.
KARARNAMEYİ ATATÜRK İMZALADI
Kurtuluş Savaşı'na katılması dolayısıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla istiklal madalyasıyla onurlandırılan eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in demokrasiye kara bir leke olarak geçen 17 Eylül 1961'deki idamının üzerinden 62 yıl geçti.
TBMM Kütüphanesince yapılan çalışma sonucu Cumhuriyet Arşivinden ulaşılan belgeler arasında Adnan Menderes'in de bulunduğu 50 kişiye Kurtuluş Savaşı'nda gösterdikleri fedakarlık ve kahramanlık dolayısıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla istiklal madalyası verilmesini onaylayan kararname bulundu.
1931 tarihli Kararnamede Adnan Menderes'in ismi "Atnan" olarak ifade ediliyor.
Adnan Menderes'in 1931 tarihli ilk milletvekili mazbatasında kendi el yazısıyla doldurduğu özgeçmiş kısmında, İzmir Amerikan Mektebi son sınıfında iken askerliğe alındığını ve teğmen olduğunu, ordudaki görevinin ardından çiftçilikle uğraştığını anlatıyor.
Ülkede demokrasi olmadığını savunan Fuat Köprülü ve Adnan Menderes için dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu'nun başkanlığında 21 Eylül 1945'te toplanan Parti Divanı ihraç kararı aldı.
Menderes ve Köprülü’nün CHP'den ihraç edilmeleri hakkındaki karar Genel Sekreter Vekili Nafi Kansu imzasıyla 22 Eylül 1945 tarihli bir genelge ile parti il idare kurullarına gönderildi.
CHP'nin kazandığı 1946 genel seçimlerinde Demokrat Parti'nin 11 Temmuz 1946 tarihli Vatan Gazetesi'nde yayınlandı.
Beyannamede seçim çalışmaları kapsamında partinin yaşadığı sıkıntılar anlatılıyor.
Adnan Menderes, 1946 tarihli mazbatasında yine kendi el yazısıyla 1936 yılında Maliye bölümünden mezun olduğunu ve aynı yıl "Ziraat Bankası Müfettiş Namzedliği" sınavını kazandığını, 1 Ekim 1936'da müfettiş namzedi (adayı) olarak göreve başladığını, daha sonra sınavı kazanarak müfettiş olduğunu belirtiyor.
Başbakanlığa İstanbul Milletvekili Adnan Menderes'in tayin olduğuna dair 24 Mayıs 1950 tarihli yazıda, Cumhurbaşkanı tarafından onanan Bakanlar Kurulu listesi de yer alıyor.