Ankara'da 10. Uluslararası Türk Dili Kurultayı başladı
Türk Dil Kurumu, Türkçenin korunması için yeni bir kanun çalışması başlattı ve kültürel mirası sürdürme hedefini vurguladı.
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) öncülüğünde, 10. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun yeni konferans salonunda başladı. Kurultayın açılışı, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla gerçekleştirildi.
OSMAN MERT’İN AÇIKLAMALARI
TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türkçenin her alanda doğru ve güzel bir şekilde kullanılabilmesi için yaptıkları çalışmaları sürdürdüklerini belirtirken, "Türkçenin Korunmasına Yönelik Kanun çalışmamızı, yakın zamanda yetkili makamlara sunacağız," dedi.
KURULTAYIN TARİHİ VE ANLAMI
Kurultayın açılışında, Malatya Milletvekili Mehmet Hilmi Oytaç’ın sözlerini yazdığı ve Carlo D'Alpino Capoçelli’nın bestelediği "Kurultay Marşı", 90 yıl aradan sonra ilk kez dinletildi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, kurultayın geçmişte pek çok zorlukla karşılaşan milletin kültürel ile dil varlığının korunmasının önemine değindi.
DÜNYA DİLLER ARASINDA TÜRKÇENİN YERİ
Prof. Dr. Derya Örs, Türk Dil Kurultayı'nın 1932'den bu yana düzenlendiğini hatırlatarak, Türk Dil Kurumu'nun önemli katkılarını vurguladı. "Derleme ve tarama sözlükleri, dilimizin gelişimine büyük katkılar sağladı," dedi.
GELECEK HEDEFLERİ
Prof. Dr. Mert, 1567 eser yayımladıklarını belirterek, "Türkçenin uluslararası alanda daha güçlü bir yer edinmesi için çalışmalarımız devam ediyor," dedi. Ayrıca, eski TDK binasının Türkçe Müzesi olarak kullanılacağını duyurdu.
DİJİTALLEŞME VE SÖZLÜK ÇALIŞMALARI
Konuya ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Mert, sözlüklerin dijital platformlara aktarım çalışmalarının devam ettiğini ve Türkçe kaynakların zenginleştirilmesi için hedeflerin sürdüğünü ifade etti.
Kurultayı 21 ülkeden 167 araştırmacının katıldığı ve kapanış oturumunun yarın yapılacağı duyuruldu.
Ankara'da Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun yeni binasındaki konferans salonunda düzenlenen 10. Uluslararası Türk Dili Kurultayı başladı.