Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak

6'lı masada yer alan siyasi partilerin liderleri, cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde toplandı. Türkiye'nin gözlerini çevirdiği toplantı sona erdi. Adaylarını belirleyen Millet İttifakı'ndan duyuru geldi, merak edilen ismi 6 Mart'ta açıklayacaklar.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak

Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde bir araya gelen altılı masanın cumhurbaşkanı adayını belirleneceği toplantı sona erdi.

Saat 14.00'te başlayan toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.

Bugün alınan kararların yönetim kurullarında görüşülmesi ve pazartesi günü liderlerin bir kez daha buluşması kararlaştırıldı.

Adayın pazartesi günü yapılacak olan 13. toplantıda netleşeceği belirtildi.

6 siyasi parti genel başkanlarının imzası bulunan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13.Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz.

Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz."

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 1

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

19:34: 6'lı masa liderleri pazartesi bir araya gelip aday görüşmelerine devam edecek.

14.20 Toplantı başladı.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 2

14.03 Kılıçdaroğlu geldi.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 3

14.06 Uysal geldi.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 4

14.09 Akşener geldi.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 5

14.11 Babacan geldi.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 6

14.14 Davutoğlu geldi.

"MİLLET İTTİFAKI, 13. CUMHURBAŞKANI'NI BELİRLEYECEK"
Geçtiğimiz gün basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Milletimiz müsterih olsun. 2 Mart’ta Millet İttifakı, 13. Cumhurbaşkanı’nı belirleyecek." diyerek işi resmiyete dökmüştü.

AKŞENER-KILIÇDAROĞLU GERGİNLİĞİ SON BULDU
Depremden 1 gün önce katıldığı bir canlı yayın programında çeşitli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Yaşar Okuyan Meral Akşener'i hedef alan skandal sözlere imza atmıştı.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 7

Okuyan "Sen 6'lı masayı zora sokacak bir şeyi yapıyorsan, bu kime yarar? Olay 13 Şubat'ta başlayacak. Diğer partilerin tutumlarını da biliyorum 6'lı masa içinde. İyi Parti'nin de ne yapacağını görüyorum. Kılıçdaroğlu'na ben bunu 1 sene önce masa kurulurken söyledim. 3 gün önce de hatırlattım ve ona bir dosya verdim. Meral Hanım ile ilgili bir dosya verdim. O kullanmayacak onu ben kullanacağım." demişti.

Okuyan'ın sözleri sonrası çılgına döndüğü söylenen Akşener'in, duruma sessiz kalan Kılıçdaroğlu ile arasının soğuduğu iddia edilmişti. Deprem sürecinde de yan yana gelmeyen iki ismin gerginliği masa dağılacak mı sorusunu da akıllara getirdi.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 8

KILIÇDAROĞLU İLE AKŞENER'DEN BAŞ BAŞA GÖRÜŞME
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i bugün ziyaret ettiğini açıkladı. Zorlu, “Millet İttifakı 2 Mart toplantısına ilan edilen ilkeler çerçevesinde kararlı şekilde hazırlanmaktadır” dedi. İkili arasındaki adaylık görüşmelerine de yanıt veren Zorlu "Aday konusuna ilişkin asılsız haberler ve ‘pazarlık’ iddiaları asla gerçeği yansıtmamaktadır" şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU-YAVAŞ-İMAMOĞLU ÇIKMAZI
11 toplantıdan da adayın çıkmaması vatandaşların kafasını karıştırırken gelen kulis bilgilerine göre masa Kılıçdaroğlu'cular ve İmamoğlu'cular olara ikiye ayrılmış durumda.
Buan göre DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Güntekin Uysal'ın Kılıçdaroğlu'na desteği bilinirken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in de İmamoğlu'nu aday olarak görmek istediği bilgileri geliyor.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 9

KILIÇDAROĞLU: İSMİM ÜZERİNDE ANLAŞMA OLURSA İTİRAZ ETMEM
Kılıçdaroğlu katıldığı bir televizyon programında adaylık konusunda isminin masaya gelmesi durumunda "Benim itiraz etmeye hakkım yok zaten. Diyelim ismim üzerinde mutabakat oldu, elbette bu görevi yapmak onurlu bir şeydir. Siz neden benim adımı ileri sürüyorsunuz diye özel bir itirazım olmaz. İşin doğasına aykırı olur bu." demişti.

KILIÇDAROĞLU'NA AKŞENER ENGELİ
Kılıçdaroğlu'nun aday olursam itiraz etmem çıkışı ve masadaki isimlerin Kılıçdaroğlu'na açıkça verdikleri sözlerden sonra Akşener geçtiğimiz gün bir çıkışta bulundu. Akşener 'kazanacak aday' çıkışını yaparken 'Bu masa noter masası değil' diyerek duvarı ördü.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 10

PLASE MANSUR YAVAŞ
ABB Başkanı Yavaş Kılıçdaroğlu-İmamoğlu çarpışmasında uzun bir süre sessizliğini korumuş ve kamuoyunda aday olmayı düşünmüyor intibası uyandırmıştı.

Hatta Yavaş biraz da ileri gitmiş ve Kılıçdaroğlu'nu işaret ederek "İnşallah bu parkın açılışına Cumhurbaşkanı olarak teşrif edersiniz" diyerek resmen Kılıçdaroğlu'na destek vermişti.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 11

Mansur Yavaş katıldığı bir canlı yayın programında toplantı öncesi "Genel Başkanımız aday olursa arkasındayız. 6'lı masa başka bir aday çıkarırsa yine arkasındayız. Ama 6'lı masa böyle bir karar alırsa benim böyle bir talebim yok, ancak görev olarak kabul edebilirim. 6'lı masa böyle bir karar alırsa... Kendimi bağlamak istemiyorum ama 6'lı masanın en uygun kararı vereceğine inanıyorum." diyerek adaylık tartışmasını yeniden alevlendirdi.

SÜRPRİZ EKREM İMAMOĞLU
Haberet Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın Ankara kulislerinden aldığı bilgiler İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bağımsız aday olmayı düşündüğü yönünde. Aydın'ın aktardığına göre; İmamoğlu, abla gibi gördüğü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'le bu süreci görüştü ve kendisine 6'lı masayı kendi adaylığı için ikna etmesini istedi.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 12

İLK İŞ İSTİFA EDECEK
Eğer 6'lı masa adaylık için ikna edilemezse Buket Aydın’ın edindiği bilgiye göre Ekrem İmamoğlu, hem İBB Başkanlığı'ndan hem de CHP'den istifa edecek. 100 bin imza toplayarak aday olacak. İBB Başkanı ayrıca bunu en büyük kozu olarak düşünüyor ve Akşener'den bu kozu 6'lı masaya iletmesini de istiyor. Sözün özü gözünü karartan İmamoğlu iki istifa ve bağımsız aday olma kozuyla 6'lı masayı köşeye sıkıştırmayı hedefliyor.

Altılı masa adayını belirledi: 6 Mart'ta açıklanacak - Resim : 13

İYİ PARTİ PANKARTLARINDA AKŞENER-İMAMOĞLU YER ALDI
İYİ Parti'nin, bu süreçte hazırladığı pankartlarda da Meral Akşener'in Ekrem İmamoğlu ile İBB önünde yaptığı konuşmadaki fotoğrafları yer aldı.

KILIÇDAROĞLU İMAMOĞLU'NU EN BAŞINDAN BERİ İSTEMİYOR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Ekrem İmamoğlu ile baş başa yaptığı görüşmeler ve açıklamalarıyla İBB Başkanı'nın önünü kesti. Kılıçdaroğlu, CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanını CHP Genel Merkezi'nde ağırlayarak cumhurbaşkanlığı adaylığında kendisini desteklemelerini istedi.

İlber Ortaylı'dan Celal Şengör gafıyla ilgili açıklama İzmir'de yeni fay hatları Deprem bölgesinde kaybolan çocuklar iddiası "Kayıp depremzedeleri Müge Anlı ve Esra Erol arasın"