Alper Gezeravcı'nın uzaydaki deneyleri devam ediyor! Bugün hangi deneyleri gerçekleştirecek?

İlk Türk astronot olan Alper Gezeravcı, uzaydaki deneylerine dün başlamıştı. Gezeravcı, bugün de deneylerine devam ediyor. Türkiye Uzay Ajansı'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Gezeravcı'nın bugün hangi deneyleri gerçekleştireceği açıklandı.

Alper Gezeravcı'nın uzaydaki deneyleri devam ediyor! Bugün hangi deneyleri gerçekleştirecek?
  • Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, büyük bir heyecanla takip edilirken, Gezeravcı deneylerine hız kesmeden devam ediyor.

Alper Gezeravcı'nın uzaydaki deneyleri devam ediyor! Bugün hangi deneyleri gerçekleştirecek? - Resim : 1

GEN ARAŞTIRMASI DENEYİ YAPILACAK

  • Gezeravcı'nın bugün yapacağı deney, Yıldız Teknik Üniversitesinden Tuğçe Celayir'in proje yöneticisi olduğu mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR-GEM, gen düzenleme verimliliğinin araştırılması olacak.

Alper Gezeravcı'nın uzaydaki deneyleri devam ediyor! Bugün hangi deneyleri gerçekleştirecek? - Resim : 2

  • Söz konusu deneyle, biyorejeneratif yaşam destek sistemlerinin iskeleti olan bitkilerin, uzay görevi sırasında meydana gelen, biyolojik olan ve olmayan stresler karşısındaki savunma mekanizmalarının anlaşılması ve geliştirilmesine yönelik moleküler biyolojinin modern gen düzenleme tekniklerinden CRISPR'nin mikro yerçekimi ortamda bitkiler üzerindeki etkinliğinin araştırılması amaçlanıyor.

Alper Gezeravcı'nın uzaydaki deneyleri devam ediyor! Bugün hangi deneyleri gerçekleştirecek? - Resim : 3

  • Gezeravcı, deneylerine, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE" ile başlamıştı.

Alper Gezeravcı'nın uzaydaki deneyleri devam ediyor! Bugün hangi deneyleri gerçekleştirecek? - Resim : 4

ÇOK SAYIDA BİLİMSEL DENEY YAPACAKLAR

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 deney yapacak.
  • Bu deneyler, mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji gibi alanlarda olacak.
Emeklilere müjde! Zam farkının ne zaman yatırılacağı belli oldu MİT Başkanı İbrahim Kalın Irak'ta Ege Denizi için fırtına uyarısı Ekşi Sözlük’teki İBB'nin hesap ağı deşifre oldu