Afet bölgesinde OHAL kalkıyor

Son dakika haberi: 6 Şubat'ta meydana gelen depremler Türkiye'yi derinden sarsarken çok sayıda binanın yıkıldığı ve 50 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği depremler sonrasında deprem bölgesinde OHAL ilan edilmişti. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, deprem bölgesinde OHAL'in 9 Mayıs'ta kalkacağını açıkladı.

Afet bölgesinde OHAL kalkıyor

OHAL'in kalkacağı tarih belli oldu. CNN TÜRK'te Dicle Canova'nın sorularını yanıtlayan AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, OHAL'in 9 Mayıs Salı günü kalkacağını açıkladı. Yavuz, 'AFAD'a hangi seçmen müracaat ederse oy kullanmak için kendi şehrine taşınacak' ifadelerini kullandı. 

Ali İhsan Yavuz'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:
* Deprem bölgesinde daha önce ilan edilen OHAL 9 Mayıs'tan sonra kalkıyor, OHAL süreci uzatılmayacak.

* 325 bin seçmen deprem bölgesinden başka yerlere gitti. Deprem bölgesinde seçmen profili değişmiş değil. Hem devletin kurumları hem de YSK üstüne düşeni yapıyor. CHP de biz de bunu istemiştik. Seçmene o parti bu parti diye bakamayız. AFAD'a hangi seçmen müracaat ederse oy kullanmak için kendi şehrine taşınacak.

* 325 bin seçmen deprem bölgesinden başka yerlere gitti. Deprem bölgesinde seçmen profili değişmiş değil. Hem devletin kurumları hem de YSK üstüne düşeni yapıyor. CHP de biz de bunu istemiştik. Seçmene o parti bu parti diye bakamayız. AFAD'a hangi seçmen müracaat ederse oy kullanmak için kendi şehrine taşınacak.

* Henüz daha illerde kullanılacak pusula basılmadı. Bunu zor. Türkiye'nin her yerinde aynı pusula basılmıyor. Bazı yerlerde 24 parti var, bazı illerde bağımsız adaylar fazla. Bu farklar sebebiyle her ile ayrı pusula basılıyor. YSK bu pusulaları basacak ve gönderecek. Benim elimde örnek bir pusula var. Cumhurbaşkanı seçimi pusulası belli.

* Toplam 36 parti seçime girme hakkı elde etmişti ama 24'ü seçime gireceğini söyledi. Ama bazı illerde bunun 17'ye kadar düşeceğini, bazı illerde daha fazla olacak. Millet İttifakı 16 ilde yok mesela. Tek ilden girecekleri listeden tek aday olacak. En uzun olan pusula bu, daha kısa olacak yerler var. Kabine seçmenle birlikte kimse giremez.

HANGİ ZARFLAR GEÇERSİZ?
* Sandık kurulu mührü dışında başka bir mühür varsa geçersiz. YSK'nin LOGO ve mührü, sandık mührü var. Parmak izi varsa geçersiz. İmza attı diyelim o da geçersiz. Tamamen yırtılmış, o da geçersiz. Ya da herhangi bir yazı ya da işaret koymuş. Yine geçersiz.

* YSK zaten hangi oyların geçerli olacağı, hangi pusulaların geçersiz olacağına ilişkin şablonları oluşturmuş durumda. Sitesinden girip bakılabilir.

SEÇİM GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAK?
* Şimdi kıyameti kopartacak halimiz yok. Bu seçim kurulu, İstanbul'daki gibi bir hata yaparsa bunun telafisi olmaz. Bizim de çok arzu ettiğimiz konularda da ret kararı alıyoruz. CHP, bunu neyin bir talep olduğuna bakmadan gelişi güzel hareket ediyor.

* Sandık güvenliğinden bahsediyor dimi CHP. Örnek vereyim, Pamukkale'de 700'ü aşkın sandık var. Sandık listelerini veremediler. 17:05'te verdiler. 17'00'i 1 dakika geçe olmaz. İtiraz ettik. Seçim hukuku şekli hukutur. YSK bu işi anlayacak.

* Sandık alanında bir problem çıktı, sandık başkanı, seçmen kolluk güçlerini içeri çağırabilir. Torbalar taşınıyor, kişi gelmedi, yolunu kestiler. Kolluklar buna sahip çıkacak. Süleyman Bey, bunları takip edebilmek için bize daha fazla bilgi verin dedi. Kanun diyor ki şuna şuna sandık tutanağı verilir diyor. YSK da bunun dışında vermem diyor.

Soylu'ya Kızılay Başkanı soruldu MİT'ten Irak'ta dev operasyon Son dakika! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: 40 güne 40 yılın işini sığdırmayı nasıl başardık? Bir bakanlığa müfettiş ataması kararı Resmi Gazete'de