AFAD Başkanı Yunus Sezer'den deprem sonrası ulaşılmayan bölge kalmadığı yönünde açıklama
Deprem sonrası binlerce köye hiçbir ekibin ulaşmadığı ve vatandaşların kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalıştığı iddialarına AFAD Başkanı Yunus Sezer'den açıklama geldi. Sezer, “Ulaşılamayan bir bölgemiz yok ve sürekli arama kurtarma birlikleri ile takviyelerimiz devam ediyor." dedi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremlerin ardından tüm kamuoyu ve dünya yardım çalışmaları için ayağa kalktı.
10 ili etkileyen şiddetli depremden şehir merkezleri kadar köyler de büyük hasar aldı.
'KÖYLERE ULAŞILMADI' İDDİALARI
Sosyal medyada henüz binlerce köye hiçbir ekibin ulaşmadığı ve vatandaşların kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalıştığı iddiaları gündeme getirildi.
"ULAŞILAMAYAN BÖLGEMİZ YOK"
AFAD Başkanı Yunus Sezer konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Ulaşılamayan bir bölgemiz yok ama sürekli arama kurtarma birlikleri ile takviyelerimiz devam ediyor. Ulaşanlar var, ulaşanlara da takviye birliklerimiz de bir şekilde hem kara yoluyla hem hava yoluyla devam ediyor” ifadelerini kullandı.
"40'IN ÜZERİNDE ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ VAR"
Sezer yurt dışından yapılan yardım tekliflerine ilişkin, “Azerbaycan dahil olmak üzere 40’ın üzerinde ülkeden bize yardım teklifi var. Adana ve Malatya’da oluşturduğumuz kabul merkezlerimiz ile beraber afet bölgelerine sevk edeceğiz” diye konuştu.
"İLK 72 SAAT SON DERECE ÖNEMLİ"
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise şunları söyledi:
“Bu tür afetlerden sonra arama ve kurtarma faaliyetlerinde ilk 72 saat son derece önemli bir süre biliyorsunuz. İlk depremden bu yana 13 saatlik bir süre geçti, ikinci depremden bu yana ise yaklaşık 4 saatlik bir süre geçti. Dolayısıyla halen arama ve kurtarma faaliyetleri bizim için çok değerli. O anlamda vatandaşlarımızın arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmaları, bu alanlardan birlikte uzak durarak özellikle arama ve kurtarma ekiplerimizin daha rahat daha sağlıklı çalışmalarına yardımcı olmalarını rica ediyoruz. İkinci önemli husus, arama kurtarma önceliği. Bu anlamda az önce sayın başkanın da ifade ettiği gibi çok sayıda arama ve kurtarma ekibi bölgede faaliyetlerini yürütüyorlar. Diğer yandan teknik anlamda birçok kurumumuz Türkiye Afet Müdahale kapsamında gerek teknik ekipmanları ile gerek drone gibi bir takım hava araçları ile bölgedeki durumu daha net bir şekilde anlamaya ve özellikle hem hasar tespit hem de arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmaya çalışıyorlar. Üçüncü bir husus da bize çok sık gelen sorulardan bir tanesi. Ülkemizin her bir yerinden bölgeye yardım ulaştırmak isteyen vatandaşlarımız var, sivil toplum kuruluşlarımız var. Buradaki önemli husus şu: özellikle yardımları ulaştırırken bir koordinasyon içerisinde olunması gerekiyor. Bölgeye karayolu ile ulaşmak hem hava koşullarından dolayı oldukça zor hem de herkes bölgeye gitmek istediği için sıkışıklık var. O nedenle bunun bir koordinasyon içerisinde yapılması önem taşıyor. İllerde özellikle AFAD Koordine Merkezleri ile Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ile temas kurularak bu yardımların daha sağlıklı bir şekilde vatandaşlarımıza ulaştırılabilmesini sağlayabiliriz."