AB'den dikkat çeken Türkiye raporu: Avrupa Birliği için kilit bir ülke

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girebilme adımları AB Komisyonu gündeminde... AB Komisyonu tarafından hazırlanan ve her yıl aday ve aday adayı ülkeler hakkında Avrupa Birliği görüşünü içeren yıllık genişleme raporu açıklandı. AB Komisyonu, Türkiye'ye ilişkin raporunda, "Türkiye, Avrupa Birliği için kilit bir ortak ve aday ülke" ifadesine yer verdi.

AB'den dikkat çeken Türkiye raporu: Avrupa Birliği için kilit bir ülke

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2023 Genişleme Paketi'ni kabul etti. Böylelikle, Ukrayna ve Moldova ile müzakerelerin başlatılmasını, Gürcistan'a aday statüsü verilmesini ve gerekli uyum derecesi sağlandıktan sonra Bosna Hersek ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye edildi. 

Türkiye ile ilgili raporda ise AB için kilit bir ortak ve aday ülke olmaya devam ettiği vurgulandı.

"TÜRKİYE İLE ORTAK ÇIKAR ALANLARINDAKİ İŞ BİRLİĞİ DEVAM ETTİ"

AB Komisyonu tarafından açıklanan 2023 Genişleme Paketinde Türkiye raporu da yer aldı.

Rapora ilişkin yayınlanan açıklamada, "Türkiye, Avrupa Birliği için kilit bir ortak ve aday ülke olmaya devam ediyor, ancak katılım müzakereleri Avrupa Konseyi'nin kararı doğrultusunda 2018'den bu yana durma noktasında. Ülke, Avrupa Birliği'nden uzaklaşma yönündeki olumsuz eğilimi tersine çevirememiş ve katılımla ilgili reformları sınırlı ölçüde sürdürmüştür. Terörle mücadele, ekonomi, enerji, gıda güvenliği, göç ve ulaştırma gibi önemli alanlarda Türkiye ile ortak çıkar alanlarındaki iş birliği devam etti" ifadeleri kullanıldı.

KONSEYE TÜRKİYE RAPORU SUNULACAK

 

Açıklamada ayrıca, "Türkiye'nin AB'nin 'Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası'na uyumunu önemli ölçüde iyileştirmek, yaptırımların önlenmesi ve delinmesini tespit etme konusunda iş birliğini artırmak için kararlı adımlar atması gerekiyor. Avrupa Konseyi tarafından verilen görevlendirmenin ardından, Avrupa Konseyi tarafından belirlenen araç ve seçeneklere dayanarak stratejik ve ileriye dönük bir şekilde ilerlemek amacıyla Yüksek Temsilci ve Komisyon, Kasım ayında AB-Türkiye ilişkilerinin durumu hakkında Konsey'e bir rapor sunacaktır" denildi.

AB Genişleme Paketi, AB liderleri tarafından Aralık ayında ele alınacak. AB Komisyonu tarafından kabul edilen paketin, AB Konseyi’nde liderler tarafından kabul edilmesi halinde AB Genişleme politikası için son büyük genişlemenin gerçekleştiği 2010’dan bu yana ilk kez yeniden hareketlenme yaşanması bekleniyor.

Yargıtay'dan bir ilk! AYM üyelerine suç duyurusu Haberet yayınında AK Gençlik'ten çok konuşulacak soru Selçuk Bayraktar Karabağ Zaferi'nin 3. yılını kutladı! Gazze'ye gemiyle sağlık malzemesi