515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri...

İlk kez 2022 yılında gündeme gelen 515 Haşimi çetesi, son olarak Sakarya ve Konya'da görüldü. Yeniden konuşulmaya başlanan ve bazı araçlarda simgeleri görülen bu çetenin bütün eylemlerini, amaçlarını ve verilen tepkileri derledik. Detaylar haberimizde...

2022 yılının ilk günlerinde Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Adana ve Şanlıurfa'daki bazı göçmenlerin yaptığı eylemlerin ardından dile getirdiği "515 Haşimi" çetesi, o dönem kamuoyunu epeyce meşgul etmişti.

Bu sıralarda bazı üyelerinin Sakarya ve Sivas'da gözaltına alınmasının ardından yeniden gündeme gelen "515 Haşimi çetesi" ve bazı araçlarda görülen 515 logosu birçok farklı anlamı ve amacı ifade ediyor.

515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 1

515 HAŞİMİ ÇETESİ NEDİR?

515 Haşimi, 2011 yılından itibaren Türkiye'ye gelmeye başlayan kaçak sığınmacıların kendi aralarında kurduğu, Türk karşıtı ve aşırı Arap milliyetçisi bir çetedir. Son dönemlerde Türkiye'de egemenlik hakkı iddia etmeye başladılar. Ülkeye giren milyonlarca sığınmacı arasında hızla yayıldı ve ülke genelinde üye toplamaya devam ediyor.

515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 2

İsimlerini, Osmanlı İmparatorluğu'na isyan bayrağı çeken Haşimi aşiretinden alır. Haşimiler, 1.Dünya Savaşı sırasında, isyan ederek binlerce Osmanlı subayını canice katletmiş ve destek olmayan köylere büyük zulümler yaşatmıştı. Ardından da Suudilerin ipleri ele almasıyla beraber dağılmışlardı.

515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 3

SEMBOLLERİ NE ANLAMA GELİR?

Çeteye mensup birçok şahsın arabasında görülen 515 sayısı, arkasında derin bir anlam içeriyor. Bu işaret, Osmanlı'ya isyan eden Haşimilerin sembolizmini içeren bir Arap milliyetçiliğinin alameti olarak biliniyor.

515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 4
515 sembolü

Ayrıca Arap milliyetçiliğini en sıkı şekilde savunan Al Naim, Kariyş, Seliym, Heziyl ve Kenani aşiretlerinin sembolünün bu olduğu iddia ediliyor.

ÜMİT ÖZDAĞ DİLE GETİRMİŞTİ

2022 yılının ilk günlerinde Adana'da gösteri yapan sığınmacı çetelerini sosyal medya hesabından paylaşan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, konuyu kamuoyunun tartışmasına sunmuştu. Bu paylaşımların ardından çetenin amacı ile ilgili birçok bilgiye ulaşan insanlar şunları kaydetti:

515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 5

  • Sınırdaki Türk Askerlerinin devriye bilgilerini raporlayıp PKK/PYD gibi bölgedeki terör örgütlerine bilgi satmak
  • Belirli stratejik konumlarda bilinçli bir mahallî göç başlatıp Türkleri azınlık duruma düşürmek
  • Suriyeli insan kaçakçılarına koruma ve para sağlamak, uyuşturucu ağırlıklı kaçak malların Türkiye’ye girişinde çeşitli terör örgütleri ile organize planlamalarda bulunmak
  • Kaçak göçmenlere tepki gösteren Türklere sokakta ve sosyal medyada saldırılarda bulunmak gibi Türk toplumuna zarar verecek birçok durum olduğu iddia ediliyor515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 6

BUGÜNE KADAR GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ EYLEMLER

  • Adana'nın Seyhan ilçesinde Suriyeli oldukları belirtilen bir grubun sokakta, ellerinde döner bıçakları ve sopalarla yürüdüğü anlar, yine Suriyeli bir kişi tarafından sosyal medyada paylaşılmıştı. Görüntülerin yayılmasının ardından olayla ilgili haklarında soruşturma başlatılan zanlıların tespitine çalışan polis, eşkalleri belirlenen 20 kişiyi gözaltına almıştı.515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 7
  • Sakarya'da bu çete, çektikleri yürüyüş videosunu sosyal medya hesaplarından paylaşmasının ardından, polis ekipleri harekete geçmişti. Düzenlenen operasyonda 6 şüpheli gözaltına alınmıştı.515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 8
  • Gaziantep Şahinbey'de bir grup, "Türkler, Suriyeli kadına saldırdı. 515 olarak oradaydık" notuyla başka bir saldırı görüntüsü paylaştı.515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 9

515'İN BAŞKA TÜREVİ 505 NEDİR?

Silah ve baltalı tehdit videolarını yayınlayan ve adete gözdağı vermeye çalışan 515 Haşimi üyelerinin ardından, kendilerini sayıyla adlandıran yeni bir Arap aşireti ortaya çıktı.

ÖSO kontrolündeki Suriye'nin kuzeyinde yer alan Tel Abyad şehrinde yaşayan 505 Ebu Şabani aşireti, ÖSO bayrakları ve lüks hayatları ile TikTok'ta paylaşımlar yaptı.

Koyu bir ÖSO destekçisi olan aşiretin üyeleri, çakarlı ve lüks araba videolarını TikTok'ta yayınladı. Nargileli gece kulüplerine giden 505 Şabani üyeleri, aşiretin adını mekanın şarkıcısına söylettiriyor, tomar tomar dolarla poz verdi. Aşiretin bazı üyeleri ise Türkiye'de yaşıyor ve bindikleri çakarlı araçlar ile adeta gövde gösterisi yapıyor.

515 Haşimi çetesi 1,5 yıl aradan sonra tekrardan gündem oldu: İşte çetenin bütün bileşenleri... - Resim : 10

Suriye
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vize serbestisi için 52 yıldır bekliyoruz Gaye Erkan'ın ilk G 20 zirvesi Kemal Kılıçdaroğlu Jahrein'e dava açtı Türkiye'nin yeni gündemi: Kız çocuklarına ayrı okul!