170 yıldır sakin kalan Manisa fay hattı büyük endişeye sebebiyet veriyor

Manisa'da Spil Dağı etekleri boyunca pek çok yerleşim yerinin, kamu binalarının ve hastanelerin altından geçen Manisa fayı, yaklaşık 170 yıldır süren sakinliği ile uzmanları endişelendirdi. Konuyla alakalı uyarılardan bulunan Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Bayrkatar, 130 kilometrelik fayla ilgili çalışmaların acilen yapılması gerektiğini söyledi.

170 yıldır sakin kalan Manisa fay hattı büyük endişeye sebebiyet veriyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm Türkiye diken üstünde. Vatandaşlar bulundukları merkezlerden fay hattının geçip geçmediğini kontrol ediyor. Afet bölgelerine yeni il veya ilçeler de eklenirken herkesin aklında tek bir soru var; "Hangi deprem, nerede ve ne zaman olacak?"

Yaşanan asrın felaketinden sonra tüm vatandaşlarda deprem korkusu oluştu. Deprem bölgelerindeki çalışmalar devam ederken, uzmanlardan peş peşe açıklamalar ve uyarılar da gelmeye devam ediyor.

Uzmanlar bu defa Manisa fayı hakkında uyardı.

170 yıldır sakin kalan Manisa fay hattı büyük endişeye sebebiyet veriyor - Resim : 1

TEHLİKE BÜYÜK
Manisa fayı olarak bilinen fay hattının tehlikesine vurgu yapan Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Bayraktar, “Manisa fayı olarak isimlendirilmiş ve işaretlenmiş büyük bir fayımız mevcut. Manisa’nın Spil Dağı eteklerinde Manisa Organize Sanayi Bölgesinden başlayarak Keçiliköy, Uncubozköy ve o hizada Turgutlu’ya kadar uzanan uzun ve tehlikeli bir fay. Daha önceki bilim insanları bu konuyla ilgili çalışmalar yürütmüş önemli bir kırığımız" açıklamasında bulundu.

"130 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA"
Bayraktar, açıklamalarına "130 kilometre uzunluğunda olan kireç taşlarında oluşmuş tehlikeli bir fay. Yaklaşık 170 yıldır herhangi bir aktivite gözlenmedi. Tarihte daha önce 7 ila 8 şiddetinde depremler üretmiş. Demek ki bu potansiyelde deprem şiddeti oluşturabilir. 2000’li yıllardan itibaren her il ve ilçe belediyeleri imar planına esas jeolojik-jeoteknik çalışmalarını yaptı. Her bölgede, bazı özel ve kamu alanlarında il bazında ilçe bazında bu çalışmalar yapıldı. Benim önerim bunların şu an belediyelerde çalışan jeoloji, jeofizik, inşaat mühendisi arkadaşlarımız var" sözleriyle devam etti.

170 yıldır sakin kalan Manisa fay hattı büyük endişeye sebebiyet veriyor - Resim : 2

"ÇALIŞMALAR ACİL OLARAK YAPILMALI"
Şehir plancılarının ve mimarların acil olarak tüm belediyelerdeki arşivlerden konuyla ilgili jeolojik etüt raporlarını toplayıp raporlamaların ve projelendirmelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, yapılacak olan bu çalışmaların 'en azından' seçilecek olan yer seçimlerinde bu durumun ne kadar önemli olduğunun ortaya konulabileceğini savundu.

170 yıldır sakin kalan Manisa fay hattı büyük endişeye sebebiyet veriyor - Resim : 3

"2011 ÖNCESİ YAPILARDA SORUN OLABİLİR"
Yapı deneyim yönetmeliğinin tüm Türkiye'de 2011 yılında yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Bayraktar, Manisa'da proje bazında sorunlar görünmediğini ancak 2011 öncesindeki yapılarda uygulamada sorunlar olabileceğine dikkat çekti.

170 yıldır sakin kalan Manisa fay hattı büyük endişeye sebebiyet veriyor - Resim : 4

MANİSA FAYI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ
Manisa fayı hattında açıklamalarda bulunan Bayraktar, "Manisa fayı Turgutlu’da bitip Kemalpaşa’dan gelen fayla çakıştıktan sonra buradan Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl istikametine doğru devam ediyor. Orada da tali faylar ve olumsuzluklar var. Alaşehir de dağ yamacındadır ancak aynı Manisa gibi yerleşim ovaya doğru iner. "Sarıgöl tamamen bizim alüvyon diye bahsettiğimiz ovaya kurulu. Kula, Demirci, Gördes ve Soma gibi yerler biraz daha yüksek daha kayalık daha sağlam zeminlerde kurulduğu için avantajları vardır. Ancak ovada tarımsal alanlarda yapılaşma var. Saruhanlı’da da yerleşim ne kadar eski ovaya yakınsa o kadar zeminimiz sorunlu.” ifadelerini kullandı.

Manisa
Can kaybı 44 bin 374'e ulaştı Yıkılan binalara ilişkin soruşturmada son durum "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına ünlü isimlerden destek çağrısı Sağlık Bakanı Koca duyurdu