1500 yıllık geçmişi olan Ayasofya'ya neden kepenk takıldı? Sanat Tarihçi Dr. Sedat Bornovalı Haberet.com'a açıkladı
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadete gelenler ile kültürel amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini birbirinden ayırma uygulaması 15 Ocak'ta başladı. 1500 yıllık tarihi yapıya bu amaçla kondurulan kepenk ise sosyal medyada gündem oldu. 'Dükkan kepengi'ne benzetilen giriş, ne zamana kadar orada kalacak? Ayasofya kitabının yazarı Sanat Tarihçi Dr. Sedat Bornovalı'ya sorduk.
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde ibadete gelenler ile tarihi camiyi kültürel amaçlı ziyaret eden yabancıların girişleri birbirinden ayrıldı. Bugünden itibaren uygulamaya giren düzenlemede yabancı turistler giriş için 25 euro ödemeye başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ayasofya’da başlatılan restorasyon ve koruma çalışmaları çerçevesinde ziyaretçiler için hazırlanan galeri katının, 3. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan bilet gişesi hizmete girdi.
GALERİ KATINA GEÇİCİ, KORUYUCU TÜNEL İÇERİSİNDEN GEÇİLİYOR
Ziyaretçiler restorasyon çalışmalarına başlanılan 2. Beyazıt Minaresi yanından geçici, koruyucu tünel içerisinden galeri katına alınmaya başlandı. Gezi güzergahı boyunca koruyucu önlemlerin alındığı Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde güvenlik kameraları ile yangın algılama ve acil anons sistemleri de yerleştirildi.
1500 YILLIK YAPIYA KONAN KEPENK ELEŞTİRİ KONUSU OLDU
Tünelin giriş kapısına takılan kepenk ise oldukça dikkat çekti. Dünden bu yana sosyal medyada gündem olan kepengi 1500 yıllık yapıya yakıştıramayan birçok kullanıcı durumu eleştirirken, neden böyle bir tercih yapıldığı merak konusu oldu.
Sosyal medyanın gündeminden düşmeyen konuyu 'Ayasofya' kitabı yazarı Sanat Tarihçi Dr. Sedat Bornovalı'ya sorduk.
"GÜVENLİK TEDBİRİ AMACIYLA YAPILDI"
Haberet.com'a özel açıklamalarda bulunan Bornovalı, konunun kendisini de meraklandırdığını, araştırdığında ise güvenlik gerekçesiyle böyle bir yapı yapılması kararına varıldığını kaydetti.
Bornovalı, "Bu kapı geçici bir yapı. Üzerindeki minarenin restorasyonu tamamlanınca kaldırılacak. Galeri katına çıkacak ziyaretçiler minare iskelesi altından geçecekleri için güvenlik tedbiri amacıyla yapıldığı bilgisine ulaştım" dedi.
"KEPENK YERİNE KAPI DÜŞÜNÜLMEMESİ AYASOFYA'DAKİ EN KÜÇÜK SORUN"
İskele ve koridorun restorasyon bittikten sonra kaldırılacağını kaydeden Bornovalı, "Metal strüktürleri kapatmak için elbette kepenkten ziyade tasarıma uygun bir kapı düşünülebilirdi ancak genel olarak Ayasofya’da tasarım konusuna hiç özen gösterilmedi. Zaten geçici olduğu belirgin bir koruma sürüktürünün kapısının tasarlanmaması en küçük sorun" ifadelerini kullandı.
"UZATMA KORDONLARI, UFO KULLANIMI, ARTIK HALI PARÇALARI..."
Esas ibadet alanında düzenlenmeyi bekleyen pek çok nokta olduğuna dikkati çeken Bornovalı, şunları kaydetti:
"Hala stadyumdaki güvenlik bariyerlerini andıran metal parçalar ibadet alanında bile çok geniş alanı kaplıyor. Yerde uzatma kordonu, ufo kullanımı, artık halı parçalarının birbirine eklenmiş hali.
Ayasofya‘nın detaylarına bakan biri, oranın saygıyla donatıldığını zaten hissetmiyor. Dolayısıyla minare restorasyonu nedeniyle ziyaretçinin zarar görmesini engelleyen bu yapının kendisi ve kapısı şu aşamada eleştiri açısından çok geri planda kalabilir."
"YETENEKLİ TASARIMCILARIMIZ VAR"
1500 yıldır ayakta duran bu yapının çok iyi bakılması gerektiğini belirten Bornovalı, "Ayasofya gibi bir eserin gördüğü her türlü muamelenin göz kamaştırıcı, etkileyici, hayran bırakıcı olması gerekirdi. Kimsenin olumsuz eleştiri yapamayacağı kadar özel tasarımlar geliştirecek yetenekli tasarımcılarımız var" dedi.
Bornovalı son olarak, "Umarım yakın zamanda her dönüşümün bir güzellik katma fırsatı olduğunu dikkate alarak bunlar gerçekleştirilir. Üç yıldır bir geçiş dönemi yaşanıyor artık planlanmış unsurlar geçici unsurların yerini alabilir" ifadelerini kullandı.