1 Mayıs'ta Taksim'in gölgesinde işçi hakları! DİSK Genel Sekreteri Haberet'e konuştu
Her yıl olduğu gibi 1 Mayıs-Taksim tartışmaları gündemde. Ancak işçilerin göz ardı edilen sorunları ise daha fazla. İşçilerin sorunlarını beklentilerini DİSK Genel Sekreteri Taygun Görgün ile konuştuk.
- Taksim bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi 1 Mayıs kutlamalarına kapalı.
- İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim Meydanı'nda güvenlik gerekçesiyle 1 Mayıs'ın kutlanmayacağını açıkladı.
- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu konuyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
- CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, yarın için Taksim'e yürüme çağrısı yaptı.
- 1 Mayıs-Taksim tartışmaları her yılın olmazsa olmazı. Ancak, işçilerin sorunları ise bu tartışmaların gölgesinde kaybolup gidiyor.
- Haberet olarak işçilerin sorunlarını, asgari ücreti, iş güvenliğini, yasaları DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ile konuştuk.
"TAKSİM'İN YASAKLANMASINDAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ"
Taksim Meydanı'nın halka kapalı olmasına değinen Görgün, “2024 yılına girmişiz hala mevcut sistemin 1 Mayıs’ı yasakladığını görüyoruz. İşçilerin bayramını kutlamak anayasal bir haktır. Biz 1 Mayıs’ın Taksim’in yasaklanmasından üzüntü duyuyoruz. Anayasal düzenin hakların yürütme tarafından kabul görmemesi gerçekten çok üzücü. Özgürlüğü Anayasa yapalım diyen bir partinin konu işçi ve emekçilere geldiğinde böyle yapması gerçekten üzücü." ifadelerini kullandı.
"İŞ CİNAYETLERİNE UĞRAMADAN ÇALIŞMAK İÇİN KUTLAYACAĞIZ"
1 Mayıs’ın tarihsel önemini bir kez daha vurgulayan Görgün şunları da kaydetti: Ama biz tarihten biliyoruz ki tıpkı 1 Mayıs'ın çıkış anlamı olan arkadaşlarımızın insanca çalışma için verdikleri mücadelede olduğu gibi biz hala yine haklarımızı korumak ve geliştirmek için, hakkımız olanı almak için yani ihlallere uğramadan, ölümlere, kazalara, organ kaybına uğramadan iş cinayetlerine uğramadan çalışabilmek için bayramımızı kutlayacağız.
"EN ÇOK ÇALIŞAN EN AZ TATİL YAPAN İŞÇİLER TÜRKİYE'DE"
İş ve işçi güvenliği konusuna da değinen Görgün, işçiler için sağlıklı alanlar olmadığını vurgulayan Görgün; "Hemen hemen hiç korunmuyor işçiler. Tamamen kendi dikkatlerine yani işçilerin. Yüksek yerlerde çalıştıklarında özellikle her şey dikkatlerine ve Allah'a kalmış durumda zaten. Bunu rakamlardan görüyoruz. Türkiye dünyanın en büyük ekonomisi olmadığı halde bugün dünyada ölümlü iş cinayetlerinin yaşandığı üçüncü ülke. Önemli iş kazalar için Avrupa'da da birinci durumda. Dolayısıyla sadece bu bile gösteriyor durumumuzu.
Mesela en çok çalışan en az tatil yapan, en az ücret alan işçileri Türkiye'de, sendikalaşma bakımından da bu böyle. Onun dışında da işçiler çok ciddi olarak geçim sorunu yaşıyorlar."
dedi.
"İŞÇİ ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNEMİYOR"
İşçilerin aldıkları maaşlarla geçinemediğinin de altını çizen Görgün son olarak şunları söyledi: "Asgari ücretin geçim sınırının altında olması büyük bir sorun. Keza milyonlarca emekli on bin liranın daha altında kalıyor. Durumun ne kadar vahim olduğunu, zaten yaşamın kendisi ve rakamlar gösteriyor. Dolayısıyla işler bakımından iş cinayetleri başta olmak üzere hiçbir bakımdan korunuyor değiller. Yani bir işçi, bir çocuk okutabilir mi şu an çocuk günümüz Türkiye'sinde? Bunun imkanı yok çünkü asgari ücret on yedi bin lira. Kiralara bile baktığınızda geriye kalan parayla, bırakın çocuk okutmayı temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak bile bir lüks. Dolayısıyla eğitim hakkı da başta olmak üzere bütün yani normal beslenme tedavisi bütün haklarımız ücret politikaları yüzünden kullanamıyoruz"