TOKİ konutları 42 ilde açık artırma ile satılacak
Ev satın almak isteyenlere müjde! TOKİ'den yeni kampanya geldi. 42 şehirde 182 konut açık artırma ile satışa çıkarılacak. Şehirler açıklandı, tarih belli oldu. Deprem bölgesinde de kentsel dönüşüm faaliyetleri sürüyor. Projeler yeni deprem yönetmeliğin uygun bir şekilde bodrum + zemin kat + 6 ve 4 katlı olacak şekilde planlandı. İşte ayrıntılar...
TOKİ'nin satışa çıkardığı 182 konutun açık artırması, 1 Ağustos günü saat 10.30’da Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi ile TOKİ İstanbul Hizmet Binası’nda yapılacak.
Aynı zamanda internetten (www.emlakmuzayede.com.tr) teklif verilebilecek.
YÜZDE 25 PEŞİN, 120 AY VADE
Alıcılar, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Balıkesir, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Niğde, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak şehirlerinde satışa sunulan konutlara yüzde 25 peşin, 120 ay vade ile sahip olabilecekler.
Açık artırmaya ilişkin bankacılık hizmetleri Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından yürütülecek olup, başvurular ve teminatlar anılan bankaların tüm şubeleri aracılığı ile kabul edilecek. Ayrıca açık artırma (teklif alma) gününde de başvuru yapılabilecek.
Ayrıntılı bilgilere www.toki.gov.tr ile www.emlakmuzayede.com.tr internet adreslerinden ve 444 86 54 ile 0 212 608 15 00 numaralı telefonlardan ulaşılabilecek.
Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Malatya’da yapımına başlanan kalıcı konutlar ile ilgili bir video yayımladı.
Özhaseki paylaşımında, “Depremden etkilenen şehirlerimizde kaybedecek vaktimiz yok. Vatandaşlarımızı sağlam ve güvenli yuvalarına bir an evvel kavuşturmak için büyük bir gayretle çalışıyoruz. Malatya'mızda afetlere dayanıklı ve yatay mimariye uygun, 103 bin 19 konut yapacağız. Şu an sahada 14 bin 338 yuvamızın inşasını hızla sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.
RADYE TEMEL ÜZERİNE İNŞA EDİLİYOR
Bakanlık bünyesindeki Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle Malatya’da 14 bin 338 konutun ihalesi yapıldı. Bu konutlardan 8 bin 96 tanesinin inşaatına başlandı.
TOKİ tarafından yapılan radya temel ve tünel kalıp sistemiyle yapılan konutlar, depreme dayanıklı bir şekilde inşa ediliyor. Malatya’da yapımı biten inşaatlarda hazırlanan örnek dairelerde, bir ailenin ortak vakit geçirdiği alan olan salon, kullanışlı bir mutfak, çocuk odaları ve ebeveyn odası yer alıyor.
Örnek daireler, toplam 105 metrekare, neti de 85 metrekare olacak şekilde, yaşam kalitesi göz önünde bulundurularak sadece bir konut değil yaşam alanları inşa ediliyor.
KALICI DEPREM KONUTLARI
TOKİ eliyle Malatya'da inşasına başlanan kalıcı konutların yanı sıra kırsal kesimde yaşayan depremzede köy halkı içinde 25 bin 302 köy evi yapılacak.
Bu köy evlerinden 7 bin 550’inin yapım süreci başladı. Eş zamanlı olarak köy evlerinde; 740 ahırın da yapımı sürüyor.
Malatya’da hayatın normale dönmesi ve ticari hayatın canlanması için de Malatya merkezde 25 metrekareden oluşan 338 adet geçici ticaret alanı kurularak faaliyete geçti.
ADANA'DA TOKİ ÇALIŞMALARI
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Yüreğir Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü Yüreğir ilçesindeki Şehit Erkut Akbay Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinde tüm hak sahipleriyle anlaşılmasıyla birlikte temel atma çalışmaları da başladı. 110 dönümlük bir alanda yapılan kentsel dönüşümde 803 konut, 60 iş yeri yapılacak. Ayrıca projeler yeni deprem yönetmeliğine uygun şekilde bodrum+ zemin kat+ 6 katlı olacak şekilde planlandı.
"BÜYÜK BİR SÜREÇ"
Çalışmaları yerinde inceleyen Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, ardından açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüme büyük önem verdiklerini anlatan Kocaispir, “2019 yılında burada sel felaketi meydana gelmişti. O dönem bakanlık yetkilileriyle burada yaptığımız çalışmalarda mahallenin dönüşmesiyle ilgili karar alındı. Yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm süreci başladı. Vatandaş görüşmeleri, kamulaştırma ve yıkımları biz üstlendik.
O dönem kentsel dönüşümle ilgili vatandaşların itirazı olmuştu. Bu itirazları karşılıklı anlayışla aştık. Geldiğimiz noktada çok şükür Yüreğir’in tam ortasında dezavantajlı bir bölgede büyük bir kentsel dönüşüm süreci başlattık” diye konuştu.
YÜKSEK KATLI BİNALARA İZİN YOK
İlk dairelerin 2024 yılında teslim edilmesini planladıklarını aktaran Kocaispir, daha sonra şunları söyledi:
“Depremle birlikte vatandaşlarımız kentsel dönüşümün ne kadar önemli ve elzem olduğunu birebir yaşayarak görmüş oldu. Bu depremden dersler çıkarmalıyız. Bizde depremin bize öğrettiklerinden hareketle artık düşük katlı binalara izin veriyoruz.
Radya temel dediğimiz yeni temel, perde beton, bodrum kat gibi yeni uygulamalarımız da var. Bu çerçevede hükümetimizin alacağı kararlarla eş güdüm halinde depreme dayanıklı konutların yapılmasıyla ilgili açık bir irade ortaya koyuyoruz.
Bu yıl sonu itibariyle kaba inşaatının bitmesini ve önümüzdeki yıl vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmeyi bekliyoruz.”