Bina sağlamlık testi nasıl yapılır?

Binaların sağlamlık testi özellikle son zamanların en çok dillendirilen konuların başında geliyor. Özellikle deprem kuşağında olan bölgeler için bu durum oldukça önem taşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bina incelemesi çalışmasını ücretsiz olarak yapıyor. Peki, bina sağlamlık testi nasıl yapılır? Bina dayanıklılık testi için kime başvurmak gerekir? İşte bina testi hakkında merak edilenler...

Bina sağlamlık testi nasıl yapılır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki deprem sonucunda binlerce bina yıkıldı ve on binlerce bina ise oturulamaz hale geldi. Deprem kuşağında olan ülkemizde depreme karşı alınacak ilk tedbir, kuşkusuz oturduğumuz binaların depreme karşı dayanıklılığı ve sağlamlığı. Bunun için yapacağınız başvuru ile bina sağlamlık testi yaptırabilirsiniz. Peki, bina sağlamlık sonucu sorgulaması nasıl yapılır? İşte detaylar...

BİNA SAĞLAMLIK TESTİ

Evlerin depreme dayanıklı olup olmadığının belirlenmesi olası bir deprem riskine karşı güvenlik önlemleri almak için son derece gerekli olan bir durumdur. Bina sağlamlık testi tam olarak bu aşamada devreye giriyor. Çıkan sonuçlara göre binalarda, evlerde oturulup oturulmayacağı kararı alınıyor. Böylece deprem riskine karşı ciddi anlamda güvenlikli bir bina yapılanması sağlanıyor. Bunun için gerekli olan öncelikli doğru kurumlara en kısa sürede başvuru yapmak olacaktır.

İBB Bina Tespit Uygulaması sonucu sorgulama ekranı

BİNA SAĞLAMLIK TESTİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle kimlere başvuru yapıldı ise oradan uzman ekibin gelmesi beklenir. Binanın depreme dayanıklılığını ölçmek için gelen ekip inceleme başlatır. Yüzeysel bakışlar ile ilk belirtilere bakılır. Röntgen yöntemi ile binanın kolonları, duvarları, statik özellikler detaylı incelemeler ile görüntülenir. Binanın fay hatlarına olan mesafesi dikkatli bir şekilde hesaplanır. Daha detaylı bilgi elde etmek için binadan karot alınır. Binanın kaç kat olduğu deprem testinin nasıl yapılacağını belirlemek için en önemli faktördür.

BİNA SAĞLAMLIK TESTİ RAPORU

Uzmanlar tarafından alınan karotlarla ve yapılan röntgen görüntülemeleri sonrası bilgisayar üzerinde üç boyutlu simülasyon hazırlanır ve deprem test raporu yazılır.

Binadan alınan karotlar ve numuneler, yapı laboratuvarında test edilir ve binanın betonlarının olası risklere dayanımı belirlenir.
Taşıyıcı durumda bulunan demirlerin röntgen uygulaması ile demirlerin durumları görüntülenir.
Binanın özel programlar sayesinde 3 boyutlu modeli tasarlanır ve binaya deprem yükleri yüklenerek binanın depreme olan dayanıklılığı belirlenir.
Tüm incelemeler sonucunda binanın deprem testi raporu hazırlanır.

Bina sağlamlık testi nasıl yapılır? - Resim : 1

KAROT NEDİR?

Karot; betonu silindir şeklinde delerek binadan 10 cm çapında ve en az 10 cm yüksekliğinde örnek beton alma işlemine denir. Detaylı incelemenin yapılabilmesi için binanın ana taşıyıcı kolonlarından, kirişlerinden ve döşemelerinden karot alınması gerekir. Bu sayede binanın temel taşıyıcıları hakkında daha gerçekçi bulgular elde edilir.

Alınan karotlar üzerinde laboratuvar ortamında çeşitli kriterler üzerinden direnç, basınç ve kalite ölçümleri yapılır. Binaların en önemli yapı taşlarından biri olan demirlerin; çap, adet, aralık ve nervürlü gibi özelliklerine röntgen uygulamasıyla görüntülenerek bakılır. Ayrıca röntgen uygulaması sayesinde demirlerin paslanıp paslanmadığına da görüntülenebilir.

BİNA SAĞLAMLIK TESTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Bina sağlamlığı testi için yapılması gereken birkaç işlemin bilinmesi gerekir. Bulunduğunuz yerleşim yerinde bina sağlamlık testi Belediye Çevre Ve şehircilik Müdürlüğü vasıtası ile yapılabilmektedir. Bunun için bizzat Belediye’ye başvuru yapabilirsiniz. Diğer bir rapor tamamlama işini ise Kaymakamlık Kurumuna başvurarak da gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer bina sağlamlık testi yapan kurumlar ise bu alanda çalışmalar yapan özel şirketlerdir. Bu aşamada tercih tamamen sizindir. Özel şirketlerin bu anlamda daha yetkin bir kadroya sahip olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Eğer daha detaylı bir inceleme ve daha etkin bir raporlama içeriği istiyorsanız özel şirketlerin çalışma sistemi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

BİNA SAĞLAMLIK RAPORU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Bina sağlamlık raporu yetkililerin gelip inceleme yapması ile kolayca alınabilir bir belge olarak düşünülebilir. Ancak bu anlamda detaylı bir araştırma yapmak gerçekten önem taşıyan bir konudur. Özellikle detaylı bir inceleme yapacak şirketin bu anlamda deneyimi ve uzman kişilerle çalışıyor olması çok önem taşıyor. Bazı şirketlerin bina sağlamlık konusunda sadece yüzeysel inceleme yapması yanlış raporlamaya neden olabiliyor. Bu durum da olası bir deprem anında çok ağır sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle lisanslı firmalar tercih etmenizde fayda olacaktır. İnceleme yapacak firmanın daha önceki deneyimleri konusunda bilgi edinmek size yol gösterecek artı değer bir durum olacaktır.

deprem
İmar affı nedir? Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır? TOKİ kura çekilişi yapılacak mı, ertelendi? Ankara TOKİ arsa çekilişi sonuçları burada