Adalet Bakanlığı, kiracı-ev sahibi sorunları için düğmeye bastı: Arabulucu dönemi için yargı paketi
Adalet Bakanlığı, kiracı ile ev sahibi arasında son dönemde artan uyuşmazlık ve anlaşmazlıklar için düğmeye bastı. İcra İflas Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı TBMM'ye sunulacak. Buna göre kirada arabuluculuğun zorunlu olması öngörülüyor, uyuşturucu ile mücadelede ağır cezalar metinde yer alıyor, çocuğu hasta annelere infaz ertelemesi de yine metinde bulunuyor.
İcra İflas Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı hazır. Artık kira davalarında arabulucu zorunlu olacak. Ayrıca kanuna göre çocuğu hasta annelerin cezaları ertelenecek. Uyuşturucu suçlarında cezalar artacak.
Adalet Bakanlığı, İcra İflas Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Teklifin AK Parti milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı'na verilmesi bekleniyor.
Buna göre; kirada arabuluculuğun zorunlu olması öngörülüyor, uyuşturucu ile mücadelede ağır cezalar metinde yer alıyor, çocuğu hasta annelere infaz ertelemesi de yine metinde bulunuyor.
Kira uyuşmazlıklarına arabuluculuk zorunluluğu kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk çerçevesine alınıyor.
Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk çerçevesinde olduğu açıkça düzenleniyor.
YÜKÜMLÜLÜK GETİRİLİYOR
Hazırlanan tasarıyla birlikte uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getiriliyor.
HÜKÜMLÜ ANNEYE CEZA ERTELEMESİ
Teklifle, kanser gibi ağır bir hastalığa yakalanan çocukların hükümlü olarak cezaevinde bulunan annelerinin cezalarının infazının ertelenebilmesine imkan sağlanıyor. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16. maddesinde "Çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazının ertelenmesi"ne ilişkin madde ekleniyor.
UYUŞTURUCU SUÇUNDA CEZALAR ARTIRILIYOR
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188'inci maddesinin dördüncü fıkrasına sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri de dahil edilmekte ve böylelikle anılan maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı, 10 yıldan 15 yıl hapse çıkarılıyor.
AVUKATLARA İLK 5 YIL BARO AİDATI YOK
Avukatların büro kurma giderlerinin karşılanması için uygun kredi ve finansmana erişmesini sağlayacak düzenleme yapılıyor. Avukatlık mesleğinin ilk beş yılında baro aidatı alınmaması sağlanarak mesleğe yeni başlayan avukatlar mali olarak destekleniyor.
TASARIYLA GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA EN AZ 5 YIL HAPİS
Göçmen kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyor. Adli işlemler çerçevesinde "yurtdışına çıkamamak" şeklinde adli kontrol kararı verilen yabancılar hakkında, ilgili valiliğe Cumhuriyet başsavcılığı üzerinden bu kararın kaldırılmasını talep etme yetkisi veriliyor. İdarenin yurtiçinde kalmasını tehlikeli gördüğü yabancıların sınır dışı edilmesini sağlamak bakımından hakim kararı alabilmesine imkan tanınıyor.
ORTAK EV EŞYALARI HACZEDİLEMEYECEK
Konutlarda yapılacak hacizler bakımından; icra müdürünün verdiği haciz kararının ancak "hakim onayından geçtikten sonra" yerine getirilebilmesi sağlanıyor. Aile bireylerine ait kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına alınıyor. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde (taşkın) haciz yapılması açıkça yasaklanıyor.