TİM Başkanı Gültepe: Yurtdışı alışveriş limiti 22 Euro’ya düşebilir

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Çin menşeli ürünlerin Türkiye pazarını bozduğunu belirterek, yurtdışı alışveriş limiti için yeni bir düzenleme sinyali verdi. 2024’te 30 Euro’ya indirilen sınırın, 22-23 Euro seviyesine çekilebileceğini ifade eden Gültepe, “Bu baremi düşürme kararı alınabilir, piyasa bu fiyatlarla baş edemez hâlde” dedi. Gültepe ayrıca, üretim maliyetleri ve ihracat hedefleri konusunda da uyarılarda bulundu.

TİM Başkanı Gültepe: Yurtdışı alışveriş limiti 22 Euro’ya düşebilir

Perakende Zirvesi 2025 kapsamında düzenlenen “Ticaret Savaşları Türkiye’yi Nasıl Etkileyecek?” panelinde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Çin merkezli markaların Türkiye e-ticaret pazarındaki etkisini eleştirdi. Gültepe, Çin’in 50 milyar doları aşan e-ihracat hacminin Türkiye’deki fiyat dengesini bozduğunu belirterek, yurtdışı alışveriş limiti için yeni bir adım atılabileceğini duyurdu.

“ÇİNLİ MARKALAR PİYASAYI ALT ÜST ETTİ”

Gültepe, “Çin’den gelen ürünler, bizim üretim maliyetlerimizin çok altında. Bakanlık bu konuda oldukça hassas. 2024’te 150 Euro’dan 30 Euro’ya indirilen yurtdışı alışveriş limiti bile piyasayı korumaya yetmedi. Şimdi bu sınırın 22-23 Euro’ya kadar düşürülmesi gündemde” açıklamasında bulundu.

“Bu fiyatlarla üretici rekabet edemez” diyen Gültepe, “Biz üretici olarak Çin’den alıp satmaya kalksak, çok daha fazla ürün satarız. Bu fiyatlarla rekabet edebilmek imkânsız” diyerek iç piyasanın korunması gerektiğini vurguladı.

İHRACAT ARTIYOR AMA KATMA DEĞER HALA DÜŞÜK

İhracatın genel olarak artış trendinde olduğunu belirten Gültepe, en büyük yükselişi savunma sanayinin yakaladığını söyledi. Ancak tekstil ve ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerin yüksek maliyetler nedeniyle zorlandığını ifade ederek, “Kur ve enflasyon birlikte ilerlerse daha sağlıklı bir denge sağlanır. Ama teşviklerle gidilecek yol kalmadı. Üretici pahalı ise teşvik de işe yaramaz” diye konuştu.

Gültepe, yıllardır kilogram başına ihracat değerinin 1,5 dolar seviyesinde kaldığını hatırlatarak, “Katma değeri artırmamız şart. Sanayiye daha fazla odaklanmalıyız” dedi.

HAMMADDEYE ERİŞİMDE VERGİ YÜKÜ BÜYÜK

Üreticilerin hammadde ve ara mallara ulaşmakta ciddi vergi yükleriyle karşılaştığını vurgulayan Gültepe, Türkiye’nin mamul mü yoksa hammadde mi satacağına karar vermesi gerektiğini ifade etti. “Mamul ihracatı hedefliyorsak, dünya ile aynı fiyatlardan hammaddeye ulaşmak zorundayız” diyen Gültepe, fiyat farklarının rekabetçiliği zayıflattığını ve hedeflenen ihracat rakamlarının bu koşullarda zor yakalanacağını belirtti.

YURTDIŞINDA ÜRETİME YÖNELMEK ZORUNDA KALIYORLAR

Hazır giyim başta olmak üzere birçok sektörün, içerdeki yüksek maliyetler nedeniyle yurtdışında üretim yapmaya yöneldiğine dikkat çeken Gültepe, “Türkiye’de fiyatlar rekabetçi olursa kimse yurtdışına gitmez. Ancak aradaki maliyet farkı büyüdükçe üretim dışarı kayıyor” dedi.

2024’TE LİMİTLER DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Hatırlanacağı üzere, 21 Ağustos 2024’te yayımlanan kararla yurtdışından yapılan hızlı kargo alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya çekilmişti. Aynı düzenleme ile AB ülkelerinden gelen ürünlerde vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a, AB dışı ülkelerde ise yüzde 30’dan yüzde 60’a yükseltilmişti.

ATM'de yeni dönem Aile yılı kapsamında seyahat indirimleri başladı THY ve TİM arasındaki işbirliği yenilendi Samsun Genç Girişim Zirvesi başladı