Yıl sonuna kadar ek vergi artışı olacak mı? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 6 Şubat depremlerinin vergi artışının ana nedeni olduğuna dikkat çekerek "Kendiliğinden güncellenecek vergiler dışında ek bir vergiyi, ilave bir vergiyi yıl sonuna kadar tartışma durumu yok" dedi. Yüksek enflasyonla ilgili de konuşan Yılmaz, "2026'da faiz ve enflasyonu tek haneye düşürme hedefimiz var" ifadelerini kullandı.

Yıl sonuna kadar ek vergi artışı olacak mı? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkarıldığını açıkladı.

Enflasyonun 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 60 civarı ile zirve yaptıktan sonra düşüşe geçeceğini belirten Erkan, yüzde 5 enflasyon hedefini değiştirmeyeceklerini kaydetti.

TCMB'nin bağımsızlığına vurgu yapan Erkan, "Benden hiçbir zaman siyasi bir açıklama almayacaksınız" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı canlı yayında, ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

"2026'DA TEK HANEYE DÜŞÜRME HEDEFİMİZ VAR"

Yüksek enflasyonla ilgili konuşan Yılmaz "Enflasyon beklentilerimizin elbette üstünde. Neden böyle bir tablo ile karşı karşıya kaldık? Depremin de etkisi var. Kurlarda uzun süre istikrarlı bir seyir vardı. Son dönemde kur reel bir zemine gelmiş oldu. 15 milyar Dolar Merkez Bankamız son dönemde rezerv biriktirdi. Kurlardaki yükseliş enflasyonist bir etki yaptı ve beklentilerimizi güncellememiz gerekti. Enflasyonla mücadeleyi kararlı bir şekilde devam ettireceğiz. Deprem etkisi hariç, AB standartlarında bir bütçe açığı tutturmak istiyoruz. Para politikası çerçevesinde baktığımızda 2026'da faiz ve enflasyonu tek haneye düşürme hedefimiz var. Enflasyon sadece para politikasının da konusu değil. Yapısal reformlarımız da yer alacak" dedi.

BAE'DEN GELECEK YATIRIMLAR

BAE ile imzalanan anlaşmalara değinen Yılmaz "İhracat finansmanı için 3 milyar, deprem finansmanı için 8,5 milyar dolar gelecek Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan anlaşma doğrultusunda. Hazine gerekli görüşmeleri yürütüyor. Bunlar hızlı gerçekleşecek diye bekliyoruz. Suudi Arabistan ile tarihimizin en yüksek savunma sanayii anlaşması gerçekleştirildi. En önemlisi BAE ile yapılan ve somutlaştırılmış olan anlaşma. Enerji fiyatlarının yükseldiği bir dönemden geçtik. Körfez ülkelerinde ciddi bir kaynak oluştu. Bu kaynakları dünyanın farklı ülkelerinde değerlendirme niyetindeler. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu Döviz girişi ve doğrudan yatırım konusunda avantaj sağlayacak" ifadelerini kullandı.

"KAMU DA FEDAKARLIK YAPILACAK"

Vergi artışının ana unsurunun ise 6 Şubat depremleri olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi;

Enflasyonist etki hem giderlerinizi hem gelirlerinizi artırıyor. Kamu son dönemde enerji fiyatlarını sübvanse etti. Kamuda giderler artarken gelirlerin de artması gerekiyor. Ücret artışlarıyla bütçe imkanlarını zorlayarak artışlar yapıldı. Ama ağırlıklı faktör Deprem etkisi. Birkaç yıl içinde bu artışları yapıp bitireceğiz. Kamu da fedakarlık yapılacak. Cumhurbaşkanımızın bir tasarruf genelgesi var, hala yürürlükte. Bu ay sonuna kadar ilave tasarruf tedbirleri istendi. Tasarruf kaynakları kullanmamak değildir, kaynakları verimli kullanmak demektir. Şu an itibarıyla bütçede dengeleri kurmuş durumdayız. Kurumlar vergisini 5 puan artırdık. İhracatçılar için 1 puan artırdık. Bundan sonra Meclis'e bir düzenleme gelir mi? Bu Meclisimizin takdirinde. Bizim öngördüğümüz değişiklikleri yapmış durumdayız. Kendiliğinden güncellenecek vergiler dışında ek bir vergiyi, ilave bir vergiyi yıl sonuna kadar tartışma durumu yok. Biz bütçe çerçevesinde almamız gereken tedbirleri bu yıl için aldığımız kanaatteyiz. 
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 2 yıldan bu yana en düşük seviyeyi gördü Motorine 1.42 TL zam geldi Merkez Bankası'nın yeni kadrosu "Şampiyonlar Ligi gibi" dedirtti Motorine gelen zam sonrasında güncel akaryakıt fiyatları