Yenilenebilir Enerjide Türkiye'nin Hedefleri Büyüyor

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide yıllık 8-10 bin megavat güç devreye alabileceğini açıkladı.

Yenilenebilir Enerjide Türkiye'nin Hedefleri Büyüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında yıllık 8 ila 10 bin megavat kurulu güç devreye alma potansiyeline sahip olduğunu duyurdu. Bayraktar, Enerji Stratejileri Konferansı'nda yaptığı açıklamada, "Yenilenebilir enerjide mutlaka önümüzdeki dönemde çok daha güçlü, çok daha hızlı bir şekilde bu alanın gelişeceğini planlıyoruz" dedi.

Artan Elektrik Talebi ve Yatırım Hedefleri

Elektrik talebinin her yıl arttığını belirten Bayraktar, bu talebin karşılanması için yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekerek, dışa bağımlılığı azaltma ve "2053 karbon nötr ekonomi" hedeflerine ulaşmak için yenilenebilir enerjiye ve verimliliğe odaklanacaklarını vurguladı.

Bayraktar, 2035 yılı itibarıyla elektrik talebinin 510 teravatsaat seviyesine ulaşacağını öngörerek, enerji faturasının 2022'de 96,5 milyar dolar, geçen yıl ise 70 milyar dolara yakın olacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Dışa Bağımlılığı Düşürme Stratejileri

Türkiye'nin enerjisinin %66-67'sinin ithal olduğunu vurgulayan Bayraktar, yenilenebilir enerji ve verimlilik alanlarının dışa bağımlılığı azaltacağına inandığını ifade etti. Ayrıca, enerji verimliliğine 2017-2023 döneminde 8,5 milyar dolar yatırım yapıldığını ve 70 milyon ton karbon emisyonunun engellendiğini belirtti.

Kritik Madenler ve Nükleer Enerji

İklim hedefleri çerçevesinde nükleer enerji projelerine de vurgu yapan Bayraktar, Akkuyu, Sinop ve Trakya'daki 20 bin megavat kapasiteli nükleer enerji projelerinin devreye alınması gerektiğini belirtti.

Yerli Ekipman Üretimi ve İzin Süreçleri

Bakan, enerji projelerine yönelik yerlileşme çabalarının önemine değinerek, yatırımları hızlandırmak için izin süreçlerinde iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da, yenilenebilir enerji dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla 30 bin megavatlık önlisans dağıtıldığını duyurdu.

Hedeflere Ulaşmak için İş Birliği

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Zafer Benli, sektörün gücünü arttırmak adına kamu, özel sektör ve akademi iş birliğinin önemine dikkat ederek, uluslararası sektörel buluşmalara ev sahipliği yapmayı sürdüreceklerini belirtti.

Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından düzenlenen Enerji Stratejileri Konferansı...

Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından düzenlenen Enerji Stratejileri Konferansı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) konferans salonunda düzenlendi. Programa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (sağ 3), Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü ve TESAB Yönetim kurulu Başkanı Zafer Benli (sağ 4) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz (sağ 2) da katıldı.

Bakan Şimşek'ten Diyalog Vurgusu Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine Adım Ticaret Bakanı Bolat'tan Eylül İhracat Raporu Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Kritik Dönem