Yeni Rapor: Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine Geçiş

MÜSİAD tarafından hazırlanan rapor, sürdürülebilir kalkınmanın önemine ve israfın önlenmesi gerekliliğine dikkat çekiyor.

Yeni Rapor: Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine Geçiş

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Kanaat ekonomisi, yatırımların ve büyümenin kısıtlandığı bir durum değil, aksine sürdürülebilir kalkınmanın yolu" şeklinde konuştu.

Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından hazırlanan "Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine" başlıklı rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

İktisadi Yapının Temel Aktörleri

Raporun toplantısına MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, UTESAV Başkanı Ahmet Doğan Alperen ve raporun yazarı Prof. Dr. Nurullah Gür katıldı. Asmalı, raporda bireyler, şirketler ve devlet düzeyinde israfın önlenmesi ve kaynakların etkin kullanımı konularına vurgu yapıldığını belirtti.

Farklı Odak Noktaları

Asmalı, bireyler için aşırı tüketim sorunu, şirketler için döngüsel ekonomi, devlet içinse kaynakların etkili kullanımı üzerine odaklandıklarını söyledi. "Tasarruf ve kaynak kullanımının her aktör için önem taşıdığına dikkat çekmeliyiz. Aşırı tasarruf, sorunları çözmekte engel olabilir," dedi.

Kaynakların Etkin Kullanımı

Asmalı, kaynakların verimli kullanılmasının şirket karlılığı için de anahtar olduğuna dikkat çekti. Örneğin, inşaat sektöründe maliyetlerin düşürülmesinin karı artırabileceğini vurguladı. "Girdi maliyetlerini kontrol etmek hayati önem taşıyor," diye ekledi.

Devletin Rolü

Devletin hem ekonomideki harcamaları hem de düzenleyici rolü hakkında bilgi veren Asmalı, "Kamu harcamalarının etkinliğini artırmak öncelikli hedef olmalıdır," dedi.

Döngüsel Ekonomi ve Kazanımlar

Raporda yer alan Prof. Dr. Nurullah Gür, döngüsel ekonominin şirketlerde kaynak verimliliğini %3 artırdığını belirterek, bu modelin global ölçekte 4 trilyon dolarlık kazanç sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'deki tasarruf oranlarının yeterli seviyede olmadığını vurguladı.

MÜSİAD'ın katkılarıyla Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV)...

MÜSİAD'ın katkılarıyla Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından hazırlanan "Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine" başlıklı rapor kamuoyu ile paylaşıldı. Raporun değerlendirme toplantısına MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı (sağdan 2) , UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı ve MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ahmet Doğan Alperen (soldan 2) , raporun editörü ve yazarı Prof. Dr. Nurullah Gür (sağ) ile davetliler katıldı.

Ticaret Bakanı Bolat'tan Eylül İhracat Raporu Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Kritik Dönem TÜRK-İŞ, Ankara'da Emek Buluşması Mitingi Düzenleyecek Oruç Reis Somali'ye gidiyor