Yeni Nesil POS Cihazı uygulaması: Uymayan banka ve işletmelere ceza!
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı tüm kartlı ödemelerin yeni nesil POS cihazları üzerinden yapılmasını zorunlu hale getiriyor. Ancak altyapı eksiklikleri nedeniyle İstanbul Ticaret Odası ve turizm sektörü temsilcileri, uygulamanın yıl sonuna kadar ertelenmesi talebinde bulunuyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla yarından itibaren kartlı ödemelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar aracılığıyla yapılması zorunluluğunu başlatacak. Ancak bazı bankaların yazılım altyapısının tam olarak hazır olmaması, özellikle turizm bölgelerinde endişe yaratıyor. Bu nedenle İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), uygulamanın yıl sonuna kadar ertelenmesi çağrısında bulunuyor.
ALTYAPI EKSİKLİKLERİ SORUN YARATIYOR
Gelir İdaresi Başkanlığı, POS cihazlarının 15 Kasım 2024’e kadar yenilenmesi gerektiğini, aksi takdirde hem bankalara hem de işletmelere cezai yaptırım uygulanacağını duyurdu. Ancak İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, bazı bankaların yazılım güncellemelerinin henüz tamamlanmadığını ve döviz işlemlerinin sorunsuz gerçekleştirilebilmesi için ek zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.
Avdagiç, döviz ödemelerinde yüksek komisyon ve kur farkının müşteriyi olumsuz etkileyebileceğini ifade ederek şunları söyledi: “Bu geçiş sürecinde, müşteriler ödeme yaparken kendi bankalarının kur ve komisyon farklarına maruz kalıyor. Bu, özellikle yabancı müşteriler için alışverişten vazgeçmelerine neden olabilir. Bu sebeple yeni POS cihazı zorunluluğunun 31 Aralık 2024’e kadar ertelenmesi önemli.”
TURİZM SEKTÖRÜ DE EK SÜRE TALEP EDİYOR
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de, uygulamanın turizm sektöründe sorun yaratabileceğini belirtti. Eresin, “Otellerde kullanılan sistemlerin yeni POS cihazları ile entegre edilebilmesi için zamana ihtiyaç var. Bu yüzden uygulamanın Aralık sonuna kadar uzatılması taleplerimizi bakanlıklara ilettik” dedi.
Eresin, bankaların döviz tahsilatları için yazılım altyapılarını henüz tamamlayamadıklarını ve bu durumun özellikle turizm sektöründe maliyet sorunlarına yol açabileceğini ekledi.
BEKLENTİLER VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
Hem İTO hem de TÜROB, sürecin tamamlanması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gerekli düzenlemelerin sağlanarak yıl sonuna kadar süre verilmesi talebinde bulunuyor. Yetkililer, böylece bankaların altyapılarını yenileyebileceğini ve işletmelerin döviz işlemlerinde müşteri kaybı yaşamadan uygulamaya adapte olabileceğini düşünüyor.