Türkiye'nin ekonomideki 3 yıllık yol haritası açıklandı! İşte beklenen işsizlik ve büyüme verileri
Türkiye'nin ekonomideki 3 yıllık yol haritasının çizileceği Orta Vadeli Program'ın toplantısı başladı. 2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro gösterge hedefler belirlendi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sunum yaptı. Türkiye'nin dünya genelinden 2 puan fazla büyüme gösterdiğini belirten Yılmaz, işsizliğin de 2025'te yüzde 9,9 ile tek haneye düşeceğini ifade etti.
Türkiye'de gözler bir kez daha Orta Vadeli Program'a çevrildi. Bugün OVP (Orta Vadeli Program) ile Türkiye'nin 3 yıllık yol haritası çizildi.
2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro gösterge hedefleri belirlendi.
Hazırlanan programda, ana hedefin orta vadede tek haneli enflasyon olması bekleniyor.
ORTA VADELİ PROGRAM AÇIKLANDI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sunum yapıyor.
"Bir yenilik yaptığımızı belirtmek isterim. Programın ilk yılında uygulanacak tedbirlere ayrıntılı olarak 2024 yılı olarak Cumhurbaşkanlığı takviminde yer verilecek. Orta Vadeli Program bir takım çalışmasıdır. Birçok bakanlığın katkı sunduğu çalışmayla hazırlandı. Modern çalışmalar yapıldı. Ekonominin ana kurumları çok büyük destek verdi. Uyumlu bir ekip çalışması yapıldı. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum."
"Finansal istikrarı sağlamak ve orta vadede enflasyonu tek haneye indirmek temel hedefimiz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat çalışmalarımız devam edecek. Mali disiplini korumaya ve para politikasını şartlara güncellenmiş olarak uygulamaya devam edeceğiz. Yapısal dönüşümlerde önemli bir çerçeveyi oluşturduk, orta vadede somut etkiler bekliyoruz."
"Merkez Bankası araç bağımsızlığı çerçevesinde çalışmalarına devam edecek. 2024'te yüzde 4,0, 2025'te yüzde 4,5, 2026'da yüzde 5,0 büyüme bekliyoruz."
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, küresel hasıla ve ticaret hacmi artış rakamlarını da açıkladı.
İŞSİZLİK TEK HANEYE DÜŞECEK
Enflasyonda geçici bir yükseliş söz konusu. 2023 yılında yıl sonu TÜFE'nin yüzde 65 olmasını bekliyoruz. 2024 yıl sonunda TÜFE'nin %33,0, 2025 yıl sonunda %15,2, 2026 yıl sonunda %8,5 olmasını bekliyoruz.
İstihdamda 2,7 milyon artış bekliyoruz. Yıllık 909 bin ilave, her yıl istihdamda artış bekliyoruz. Buna rağmen işsizlik oranında arzu ettiğimiz ölçüde gerileme olmuyor. İşgücü piyasasına katılım oranında hızlı yükseliş bekliyoruz. İşsizlik oranının 2024'te yüzde 10,3'e, 2025'te yüzde 9,9'a, 2026'da yüzde 9,3'e gerilemesini bekliyoruz. 2023 yılını %4,4'lik büyümeyle kapatmayı bekliyoruz.
OVP (ORTA VADELİ PROGRAM) NEDİR?
5018 sayılı Kanunun 16’ncı maddesi uyarınca, çok yıllı bütçe hazırlık süreci Bakanlar Kurulunun en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan orta vadeli programı kabul etmesiyle başlamaktadır.
Orta Vadeli Program, bütçe sürecini başlatarak stratejik amaçlar temelinde kamu politikaları ve uygulamalarını şekillendirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendirecektir. Aynı zamanda, kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğinde olan bu Program, son yıllarda sosyal ve ekonomik alanda sağlanan gelişmelerin daha sağlam bir zeminde sürdürülmesi suretiyle güven ve istikrara katkıda bulunacaktır.
Çeşitli alanlarda birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunan Orta Vadeli Program, makro politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsamaktadır.
Bakanlık ve kurum bütçelerinin hazırlanmasında, idari ve yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde, kurumların karar alma ve uygulama süreçlerinde Programın amaç ve öncelikleri esas alınacaktır.
Dinamik bir yapı arz eden ve üç yıllık perspektife sahip olan Program, yıllık uygulamaların sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenilenmektedir. Bu kapsamda, Program uygulamaları ile Programı etkileyebilecek dışsal gelişmeler etkili bir şekilde izlenecek ve değerlendirilecektir. Programda yer alan amaç ve öncelikler bakımından uygulamanın izlenmesi, değerlendirilmesi ve Bakanlar Kuruluna bilgi sunulmasından Kalkınma Bakanlığı sorumludur.
Orta Vadeli Program İçeriği;
– Kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğindedir.
– Çeşitli alanlarda birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunmaktadır.
– Makro politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsar.
– Uzun vadeli amaçlara katkıda bulunacak şekilde, üç yıllık dönemde üzerinde yoğunlaşılacak öncelikleri tespit eder.
– Uygulamaların sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenilenecek dinamik bir yapı arzeder.
– Üç yıllık perspektife sahiptir.