Türkiye, otomobilleriyle öne çıkan Almanya'ya 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyor
Türkiye'nin en fazla ihracat yapan sektörlerinden otomotiv endüstrisi, otomotiv sektöründe dünyanın önde gelen isimlerinden olan Almanya'ya 2023 yılında 5 milyar dolarlık dış satım hedefliyor. Almanya ile sektörel ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından "Almanya'ya Otomotiv İhracatında Yeni Fırsatlar" başlıklı çevrim içi seminer düzenlendi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik'in ev sahipliğinde, Alman otomotiv şirketlerinin Türk tedarikçilerden beklentilerini ve tedarik süreçlerinde proje yaklaşımının öneminin ele alındığı seminere Münih Ticaret Ataşesi Ali Bayraktar ile ZF, TUV Rheiland ve entegratör ASN Danışmanlık/Do-It firmasından yetkililer de katıldı.

Amaçlarının dünya otomotiv sektörünün köklü ve güçlü partnerleri arasında yer alan Türkiye ve Almanya arasındaki iş birliğini artırmak olduğunu bildiren OİB Başkanı Çelik, seminerin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Almanya'nın uzun yıllardır Türk otomotiv endüstrisi ihracatında ilk sırada olduğunu belirten Çelik, 2022 yılında sektörün toplam ihracatından yüzde 14 pay aldığını ve bu ülkeye 4,4 milyar dolar otomotiv ihracatı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Almanya'ya tedarik endüstrisinde yüzde 68 pay ile 3 milyar dolar, binek otomobillerde ise 745 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Çelik, "Özetle tedarik endüstrisi ihracatımızın yaklaşık dörtte birini Almanya’ya yapıyoruz. 2023 yılında ise Almanya’ya yönelik otomotiv ihracatımızın 5 milyar doları aşmasını hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve buna bağlı olarak oluşturulan eylem planlarının sektörün geleceğini belirleyecek önemli gelişmeler olduğunu vurgulayan Çelik, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu doğrultuda 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe giren Almanya Tedarik Zinciri Yasası ile Almanya'ya ihracat yapan, mal tedariki sağlayan, ortaklıklar geliştiren şirketlerin bu iş ilişkilerini sürdürebilmeleri için uluslararası çevresel ve sosyal standartlara uyum sağlaması gerekliliği ortaya çıktı. Bu yasa ile ithalat yapan Alman şirketlerinin, dünyanın neresinde faaliyet gösteriyor olursa olsun tedarikçilerinin çevresel, sosyal ve yönetimsel konulardaki faaliyetlerinin de sorumluluğunu almaları gerekecek. Ülkemizin Almanya pazarına yakınlığı büyük bir avantaj ancak bu pazardaki gelişmeleri dinamik bir şekilde takip etmeye devam etmeliyiz. Avrupalı ve Alman tüketicilerin talepleri değişiyor. Elektrikli araçlar, otonom araçlar, çevreye duyarlı teknolojilere yönelik talep giderek artıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda uyulması gereken yeni zorunluluklar ortaya çıkıyor. Bu etkinliğin hem mevcut durumu hem de değişen talebi anlamak ve Almanya ile ticari ilişkimizi güçlendirmek açısından faydalı olacağını umuyorum."

"Otomotiv İhracatımızda Almanya Pazarının Önemi" başlıklı sunumunda Münih Ticaret Ataşesi Ali Bayraktar, Almanya'nın yıllık 3 milyonla Avrupa'nın en büyük otomotiv üreticisi konumunda bulunduğunu bildirdi.

Otomotiv sektörünün ülke ihracatındaki payının yüzde 20 düzeyinde olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:
"Sektörde 780 bini aşkın kişi çalışıyor ve ihracat geliri de 250 milyar avroya yakın. Aynı zamanda çok yenilikçi olan Almanya, dünyada otomotivde gerçekleşen Ar-Ge harcamalarının üçte birini tek başına yapıyor. Almanya, yılda yaklaşık 100 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor. Çip krizi nedeniyle artış hızı yavaşlasa da Almanya için otomotiv vazgeçilmez bir gelir kaynağı. Türkiye ihracatının 250 milyar dolar seviyelerinde olduğunu ve Almanya’nın sadece otomotiv sektörü ihracatının 250 milyar avroya yakın olduğunu düşünecek olursak, Türkiye ve Almanya arasındaki potansiyelin gücünü de net bir şekilde görmüş oluruz."