Eylül enflasyon verileri açıklandı: TÜİK Eylül 2023 enflasyon oranı kaç çıktı, TÜFE-TEFE ne kadar?

Enflasyon verileri TÜİK tarafından açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanan enflasyon verileri, asgari ücret, memur ve emekli maaş zammı ile kira artış oranı gibi birçok veriyi etkiliyor. Peki, eylül ayı enflasyon oranı ne çıktı? İşte TÜİK'e göre enflasyon verileri, TEFE - TÜFE oranları...

Eylül enflasyon verileri açıklandı: TÜİK Eylül 2023 enflasyon oranı kaç çıktı, TÜFE-TEFE ne kadar?

TÜİK, bugün enflasyon oranını açıkladı. Her ayın başında önceki ayın enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Açıklanan enflasyon oranı ile birlikte asgari ücret, memur ve emekli maaş zammı yeniden hesaplanırken iş yeri için eylül ayı kira artış oranı ortaya çıktı. Tüketici Fiyat Endeksi, ağustos bir önceki aya göre yüzde 9,09 artış göstermişti. Peki, eylül ayı enflasyon oranı nedir? Eylülde enflasyon arttı mı azaldı mı? TEFE - TÜFE oranları nedir?

Eylül enflasyon verileri açıklandı: TÜİK Eylül 2023 enflasyon oranı kaç çıktı, TÜFE-TEFE ne kadar? - Resim : 1

EYLÜL ENFLASYON ORANI 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, eylülde 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 55,3, yurt içi üretici fiyatları yüzde 65,55 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 4,75, Yİ-ÜFE yüzde 3,4 yükseldi.

TÜFE, eylülde geçen yılın aralık ayına göre yüzde 49,86, Yİ-ÜFE ise yüzde 36,06 arttı.

Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 61,53, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 47,44 oldu.

Eylül enflasyon verileri açıklandı: TÜİK Eylül 2023 enflasyon oranı kaç çıktı, TÜFE-TEFE ne kadar? - Resim : 2

UZMANLARIN EYLÜL ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ?

AA Finans'ın, TÜİK tarafından açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 12 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5,0 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9,0 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 5,00) göre bir önceki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61,91'e çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi eylülde yüzde 65,50 oldu.

asgari ücret Enflasyon
Bahçeli'den emekli maaşlarına ilişkin açıklama Ticaret Bakanı müjdeyi verdi! Katar'dan Türkiye'ye 20 milyar dolarlık dev yatırım Borsa endeksi 8 bin 500 puan 9 ayda Milli Sarayları 5 milyon 278 bin kişi ziyaret etti