TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan 'faiz' ve 'enflasyon' mesajı

Merkez Bankası Başkanı Karahan, enflasyon ve faiz indirim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Karahan, "Temkinli yaklaşımımızı koruyacağız." dedi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan 'faiz' ve 'enflasyon' mesajı
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon ve faiz indirim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
  • Karahan, enflasyon konusunda "Bu yılki hedefi tutturmak, kredibilite kazanmak için kritik. Bunun için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Ancak bunun nihai hedef olmadığını not etmek gerekir" dedi.
  • Faiz indirim tartışmaları için daha önce "Sadece haziran TÜFE verisiyle çıkarım sağlıklı olmaz" değerlendirmesini yapan Karahan, uluslararası haber ajansı Bloomberg'e verdiği röportajda da "Temkinli yaklaşımımızı koruyacağız" değerlendirmesinde bulundu.
  • Enflasyonun yıl sonunda yüzde 38'e gerilemesini bekleyen Merkez Bankası, 2025 yıl sonunda yüzde 14 ve 2026 sonunda yüzde 9 enflasyon öngörüyor.
  • Yılın üçüncü enflasyon raporu 8 Ağustos'ta açıklanacak.

"LİRANIN DEĞER KAZANMASININ MÜHENDİSLİĞİNİ YAPMIYORUZ"

  • Karahan, "Rezerv pozisyonumuzu iyileştirme ile ana hedefimiz olan dezenflasyonu başarma arasında denge kurmamız gerekiyor. Dezenflasyon aşırı likiditeden ve sermaye akımlarının yarattığı kırılganlıktan kaçınmayı gerektiriyor. Bu ödünleşimleri iyi yönettik" ifadelerine yer verdi.
  • Fatih Karahan, röportajda dolar/TL'nin seyrine ilişkinse "Liranın reel olarak değer kazanmasının mühendisliğini yapmıyoruz. Bu daha çok faizlerin yüksek olduğu bu politikanın doğrudan bir sonucu" diye konuştu.
En düşük emekli maaşına yapılacak zam haftaya kaldı Bakan Şimşek'ten cari açıktaki düşüş hakkında açıklama Yumurta üretimi arttı, tavuk eti ve süt üretimi azaldı Türkiye Petrolleri resmen satıldı