Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı

Son Dakika: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklileri için 2024-2025 için zam teklifini toplantı öncesi açıkladı. Kamu İşveren Heyeti 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif etti. 2025 zam teklifi ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5. Bakan Işıkhan, "2024 Ocak ayında enflasyon farkı göz önüne alındığında kamu personelimize yüzde 42 artış öngörüldü" dedi. Memur-Sen, teklifin revize edilmesini talep etti.

Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı

Milyonlarca kamu görevlisinin merakla beklediği 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri sürüyor. 1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde 9 Ağustos'ta müzakere sürecine geçildi. 

Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı - Resim : 1

BAKAN IŞIKHAN'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki toplantı öncesi Bakan Vedat Işıkhan'dan son dakika açıklaması geldi. Işıkhan, "Müzakerelerimizin tüm tarafları memnun edecek şekilde hayırla sonuçlanacağını ümit ediyorum. Bizler bugüne kadar milletimizden gelen talep ve istekleri hiçbir zaman geri çevirmedik" dedi.

Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı - Resim : 2

ZAM TEKLİFİNİ TOPLANTI ÖNCESİ AÇIKLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu İşveren Heyeti'nin ilk zam teklifini toplantı öncesi duyurdu.

Buna göre, 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu.

Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı - Resim : 3

Belirlenecek oranlar 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşları üzerinde de etkili olacak. 8 milyondan fazla kişi doğrudan etkilenecek.

Toplu sözleşme görüşmelerinde 15 Ağustos'ta genele ilişkin tekliflerin müzakeresine geçilecek.

Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı - Resim : 4

MEMUR-SEN: TEKLİF REVİZE EDİLMELİ

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen'in Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin zam teklifine ilişkin açıklama yaptı.

Yalçın şunları söyledi: "Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin 10 puan gerisinde olan teklifle masanın açılmasını yadırgıyoruz." 

Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı - Resim : 5
 Ali Yalçın / Memur-Sen Genel Başkanı

"TALEBİ KARŞILAYACAK BİR TEKLİF DEĞİL"

 

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de "Bu teklif, kamu çalışanlarının talebini karşılayacak bir teklif değil. Dolayısıyla teklifin revize edilmesi gerekiyor" dedi.

Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı - Resim : 6
Şükran Kablan / KESK Eş Genel Başkanı

KESK'TEN İŞ BIRAKMA EYLEMİ

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise "Kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceğiz. Bütün kamuoyuna sesleniyoruz; gelin bu masanın gerçek yetki sahibi biz olalım ve sözümüzü söyleyelim. 16 Ağustos’ta KESK olarak iş bırakıyoruz" dedi. dedi.

Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı - Resim : 7

GÖRÜŞME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek. Tarafların yine anlaşamaması durumunda 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

Son Dakika: Memurlar için kritik gün! Kamu işveren heyeti zam teklifini açıkladı - Resim : 8

MEMURLAR NE İSTİYOR?

Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI 17 AĞUSTOS'TA

Üçüncü toplantı 17 Ağustos'ta yapılacak. Görüşmeler ay sonuna kadar tamamlanacak.

2. el otomobil satışında sıkı denetim! Dalavere çeviren iş yerlerinin başı dertte! İstifaya zorlanan işçiye müjde! Bakan Işıkhan: Toplu sözleşme süreci tüm tarafları memnun edecek Cari işlemler hesabı 20 ay sonra fazla verdi!