Depremzedelere kucak açan Mersin'de nüfus patlaması yaşanıyor! Neredeyse konut kalmadı
Deprem bölgesinde göç devam ediyor. Göçün başladığı iller sıralamasında ise Mersin başı çekiyor. Mersin yeni göç alan bir il de değil. Suriye ve Ukrayna vatandaşlarının savaştan kaçarak tercih ettiği bir il konumunda olan istihdam potansiyeli de yüksek olan kentte doluluk oranın neredeyse üzerine çıkıldı. Peki bu konut piyasasına nasıl yansıdı? Mersin'de konut stoğu yeterli mi? Kiralar yaşanan felaketten sonra arttı mı? Detaylar haberimizde.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremleri sonrasında, depremzedelere kucak açan iller arasında Mersin ilk sırada yer alıyor.
Türkiye genelinde konut stoğu konusunda son dönemlerde arz-talep dengesizliği yaşanırken, 11 ili etkileyen depremlerle birlikte göçün yoğun olduğu illerde bu sorun ikiye katlanmış durumda.
"1 MİLYONUN ÜZERİNDE GÖÇ"
Hürriyet'e konuşan Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat ağır hasarların yaşandığı illerdeki depremzedelerin büyük bir çoğunluğunun Mersin’e göç ettiğini söyleyerek "Resmi rakamlar 400 bin kişinin göç ettiğini gösterse de bu rakamın 1 milyonun üzerinde olduğu düşünülüyor. Bu göçle birlikte Mersin’in fiziki ve ekonomik yapısı tümüyle değişti. Kiralık konut sıkıntısının yanı sıra su ve gıda sıkıntısı da yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
"DEPREMİ FIRSAT BİLİP KİRALARI İKİ KATINA ÇIKARDILAR"
Canpolat, pek çok Mersinlinin depremzedelerden kira bile almayarak evlerini açsa da veya olması gerekenden daha az kira talep etse de fırsatçıların da olduğunu kaydetti. Canpolat, "Maalesef bazı kişiler de depremi bir fırsat olarak görüp 7 bin liralık dairenin kirasını 14 bin liraya çıkardı. Fahiş kira isteyen ve bunlara aracılık edenlerin yaptıklarının yanına kar kalmaması için sadece Mersin’de değil pek çok ilde denetimler başladı" dedi.
"KONUT STOKLARI TALEBİ KARŞILAMAYACAK"
Pandemiyle beraber Mersin’e gerek yurt içi gerek yurt dışından çok fazla göç olduğunu ifade eden Canpolat, konut stoklarının talebi karşılamayacağını şu sözlerle ifade etti:
"Suriye ve Ukrayna vatandaşları da savaştan kaçıp burada bir hayat kurmaya başladı. Bir de Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışan personel sayısı 35 bine yükseldi. Tüm bunlar konut stoklarının yetersizliğinde önemli birer etkendi. Şimdi depremzedelerin de gelmesiyle yaklaşık 2 milyon olan nüfus neredeyse ikiye katlandı."