Öğrenci servis ücretlerinde fahiş fiyat tarifesi! Kimler nasıl belirliyor? Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar Haberet.com'a açıkladı

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi merak edilen ve çok tartışılan bir konu da servis ücretleri. 2023-2024 eğitim öğretim yılı için UKOME fiyat listesini açıkladı. En kısa mesafe (1 km) 722 TL'den 1300 TL'ye çıkarak, yaklaşık yüzde 60'lık zam uygulandı. Ancak bazı servisler bu fiyatın da üzerinde fiyat sunuyor. Özellikle özel okullarda karşılaşılan fahiş fiyatların sebebi ne? Fiyat farkı nereden doğuyor? İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar'a sorduk. 

Öğrenci servis ücretlerinde fahiş fiyat tarifesi! Kimler nasıl belirliyor? Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar Haberet.com'a açıkladı

Öğrenciler ve veliler 2023-2024 eğitim öğretim yılı için hazırlıklarını sürdürüyor. Yılın ilk ders zili 11 Eylül Pazartesi çalacak, son ders ise 14 Haziran 2024'te. Yeni dönemde servis ücretleri ne kadar olacak?

Öğrenci servis ücretlerinde fahiş fiyat tarifesi! Kimler nasıl belirliyor? Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar Haberet.com'a açıkladı - Resim : 1

Öğrenci taşımacılığında servis ücretleri geçtiğimiz haftalarda belli oldu. Belirlenen ücret öğrenci velilerini de servis şoförlerini de memnun etmedi. Veliler rakamların yüksekliğinden şikayetçi olurken servis şoförleri bekledikleri oranda zam alamamaktan, artan giderlerden dertli.

2023-2024 ÖĞRENCİ SERVİS ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) okul servis ücreti tarifesinde 0-1 kilometre için 1300 TL, 1-3 kilometre için 1392 TL, 3-5 kilometre için 1504 TL fiyat belirledi. Fiyat listesinin tamamı şu şekilde:

Öğrenci servis ücretlerinde fahiş fiyat tarifesi! Kimler nasıl belirliyor? Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar Haberet.com'a açıkladı - Resim : 2

ODA BAŞKANI GÜNHAN SİNAR'DAN HABERET.COM'A ÖZEL AÇIKLAMALAR

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar, fiyat listesini Haberet.com'a değerlendirdi. 'Fahiş fiyat' olarak tepki gösterilen fiyatların bu listedeki fiyatlar olmadığını belirten Sinar, bunun kendileriyle ilgisi olmadığını anlattı.

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar
Günhan Sinar / İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı

ÖZEL OKULLARDA FAHİŞ SERVİS ÜCRETİ

Özellikle özel okullarda UKOME'nin açıkladığının çok üstünde fiyat uygulandığını belirten Oda Başkanı Sinar, bu durumun özel okulların tur şirketleriyle yaptığı anlaşmadan kaynaklandığını söyledi. Sinar, velilerin kafasını karıştıran ve okların kendilerine dönmesine sebep olan durumu şu şekilde açıkladı:

Buradaki ayrımı iyi yapmak lazım. Özel okullar tur şirketleriyle anlaşma yapabiliyor. Bu şirketler de, 'özel hizmetler', 'sosyal aktiviteler' başlıkları altında belirlenen zammın üstüne çıkma hakkına sahip.

Öğrenci servis ücretlerinde fahiş fiyat tarifesi! Kimler nasıl belirliyor? Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar Haberet.com'a açıkladı - Resim : 4

"TUR ŞİRKETLERİ 3 KATI ZAM UYGULUYOR"

Tur şirketlerinin belirlediği fiyatlardan kendilerinin de rahatsız olduğunu söyleyen Günhan Sinar, bu hakkın firmalara UKOME tarafından verildiğini belirterek ellerinden bir şey gelmediğini kaydetti:

"Tur şirketleri UKOME tarifesine uymuyor, 3 katı zam uyguluyor. Yüksek model araçla yapılan taşımacılıklar söz konusu. Yüzde 50-60 komisyon alıyorlar. Bu fiyatları alanlar aradaki komisyoncular.

Burada veli mutsuz oluyor, arada tur firması, özel okul kazanıyor. Servisçi belki de hak ettiği parayı bile alamıyor. Keza geçtiğimiz yıldan parasını alamayan arkadaşlarımız olduğunu biliyorum.

Öğrenci servis ücretlerinde fahiş fiyat tarifesi! Kimler nasıl belirliyor? Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar Haberet.com'a açıkladı - Resim : 5

"BİREYSEL TAŞIMACININ ÖNÜ AÇILMALI"

Biz bu durumdan tabi ki şikayetçiyiz. Bireysel taşımacının önü açılmalı. Bizim üyelerimiz arada tur şirketi olmadan özel okullarda UKOME tarifesiyle çalışabilmeli. Bunun önünün açılması lazım.

Ben bu konudaki görüşümü UKOME'ye bildirdim ama zaten tur şirketlerinin 'özel hizmetler' adı altında verdiği hizmet UKOME tarafından onaylandı.

Öğrenci servis ücretlerinde fahiş fiyat tarifesi! Kimler nasıl belirliyor? Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar Haberet.com'a açıkladı - Resim : 6

SERVİS İŞLETMECİLERİNE VE SOFÖRLERE ÇAĞRI

Velilerin tepki gösterdiği ücretlerin özel okullar ile tur şirketlerinin el ele vererek belirlendiğinin altını çizen Sinar, servisi olup işleten ya da şoförlük yapan oda üyelerine, "Araba bizim, emek bizim, parayı alan tur şirketi. Benim burada yapabileceğim çağrı şu olur: Meslektaşlarım tur şirketlerinden daha yüksek ücret talep etsinler" sözleriyle seslendi.

Kaynak: haberet.com

Ebebek çalışanları isyanda Bakan Şimşek'ten OVP'ye ilişkin ilk açıklama FED'in faiz beklentisi belli oldu: ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı toplantısı ne zaman? Avukatlık asgari ücret tarifesi haftaya netleşiyor