Milyonları ilgilendiriyor! Kiracıya mahkemeden flaş karar! İspat şartı isteniyor
İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bir kadın oturduğu evin kirasını 4 yıl boyunca ev sahibine elden teslim etti. Bu hamlesi kiracıya pahalıya patladı. v sahibi ‘ben kirayı almadım’ diyerek dava açtı. Kiracı bu sebepten oturduğu evden oldu ve borçlu çıktı. Peki karar iptal edilebilir mi? İşte ayrıntılar...
Ayşe Sevinç Erimoğlu, adlı vatandaş tam 14 senedir Bakırköy’deki apartman dairesinde yaşıyordu ve kirasını eksiksiz bir şekilde ödüyordu. Kısa bir zaman önce ev sahibi ona 4 sene kira ödemediği gerekçesi ile dava açtı.
'ELDEN İSTİYORUZ, KABUL ETMİYORUZ DEDİLER'
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan kiracı Ayşe Sevinç Erimoğlu, ”Kızım beni uyardı anne dedi, biz bankadan yatıralım dedi. Kızımın içine doğmuş. Biz elden istiyoruz dediler, banka kabul etmiyoruz dediler. Ben çok güvendim, demek ki kimseye güvenmeyeceksin. Şaşırdım, borcum yok çünkü, neden beni çıkarıyorsunuz dedim?” ifadelerini kullandı.
WHATSAPP KONUŞMALARI DELİL OLARAK KABUL EDİLMEDİ
Erimoğlu’nun kirayı ödediğine dair ev sahibi ile yazışmaları vardı. Tek güvencesi o mesajlardı. Hatta mahkemeye delil olarak sunuldu ancak. Ayşe Hanım bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. Mahkeme o konuşmaları resmi belge olarak saymadı.
Ayşe Erimoğlu’nun evden tahliyesine, ev sahibine 88 bin lira ödemesine karar verildi. Kiracı Ayşe Erimoğlu, “Bir üst mahkemede görüşeceğiz, sonucunu bekliyoruz” dedi.
Peki mahkeme kararı iptal edilir mi, kiracının ödeyeceği tazminat iptal edilir mi? Konuyla ilgili merak edilenleri avukat Kerem Olcayto, açıkladı. Milliyet'in haberine göre, Olcayto konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Bu kararın verilmesinin sebebi şudur: Hukukta bu tarz meselelerde ispatlar yazılı delillerle olur, şahit ve WhatsApp yazışmaları davalarda delil olarak kabul görülmez.
‘MAL SAHİBİNİN VERDİĞİ YAZILI EVRAK OLMALIDIR’
Kira ilişkisini düzenleyen kanunda şu vardır: Kira bedelleri resmiyette bankalardan yatırılması gerekmektedir. Bankadan yatırılmadıysa diğer bir yazılı delil kirayı aldığına dair mal sahibinin verdiği bir yazılı evrak olmalıdır.
Kararın burada kiracı aleyhine verilmesinin sebebi de budur. Ne bir banka dekontu ne de kiracının aylık kiralarını ödediğine dair bir belge yoktur. Bundan dolayı kabul görmemesi gayet normal ve doğaldır.
Ancak yazılı delil ile ispat şartı aranıyor. Banka ödemesi veya elden alındığına dair evrak gerekiyo
ÜST MAHKEMEYE BAŞVURULURSA NE OLUR, KARAR İPTAL OLUR MU?
Üst mahkemede belki şöyle bir değerlendirme yapılabilir. Bir insan hayatının doğal akışında ev sahibi 4 yıl boyunca herhangi bir ödeme yapmamış bir kiracıyı tutmaz. Hukuki bir işlem yapmadan tutmaz. Burada 4 yıl kiracıyı destekleyebilir. Mal sahibinin işlem yapmaması ve kiracının WhatsApp konuşmaları söz konusu. Üst mahkemeden dönerse bu neticelerden dolayı dönebilir. Ancak bu yüzde 100 olur diyemiyoruz.
‘TAZMİNAT KARARI BOZULABİLİR’
Şu olabilir tahliyesine karar verilir, ödediği miktarlar açısından tekerrür bir ödeme olmasın diye belki tazminat kararı bozulabilir. Bu tarz ihtilaflı durumlarda yazılı ispat şartı aranıyor. Ödenmiş olsa bile kabul gören delillerin elde mevcut olmamasından dolayı kiracı aleyhine böyle bir karar verilmiştir.”