Merkez'in KKM kararı ne anlama geliyor? KKM'den çıkanlar ne yapacak? Ekonomi Yazarı Hakan Güldal'dan Haberet.com'a özel açıklamalar
Son Dakika: Merkez Bankası enflasyonu düşürmeye yönelik adımlarından olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarıyla ilgili real kararlar almaya devam ediyor. Son olarak KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Alınan karar ne anlama geliyor, yatırımcılar KKM hesaplarını ne zaman kapatmalı? Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldal, merak edilenleri Haberet.com'a yanıtladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştüren adımlarına kararlılıkla devam ediyor. Bu kapsamda Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Yapılan açıklamada, "2024 yılında dezenflasyonu tesis etmeye yönelik yol haritamızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.
KKM'de asgari faiz oranı politika faizi olarak uygulanıyordu. Politika faizi yüzde 30 düzeyinde bulunuyor.
ARADAKİ FARKIN TAMAMI BANKA TARAFINDAN KARŞILANACAK
Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.
Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.
ÜST SINIR DA KALDIRILMIŞTI
Kur korumalı hesaplarda politika faizinin 300 baz puan üstündeki azami faiz uygulaması mart ayında sona ermişti. Buna göre üst sınırı bankalar belirliyor.
Peki Merkez'in KKM kararı ne anlama geliyor? KKM'den çıkanlar ne yapacak? Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldal, herkesin merak ettiği konuları Haberet.com'a değerlendirdi.
"MERKEZ KKM'DEN ÇIKIŞI HIZLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR"
- KKM konusunda alınan son kararı nasıl değerlendirirsiniz?
"Bankalar artık politika faizinin altında faiz verebilecek. Bir adım öncesinde de Merkez Bankası zorunlu karşılığı 6 aya kadar yüzde 25'e çıkarmıştı. Zorunlu karşılıkta 6 aydan sonrasını sıfır olarak belirlemişti. Yani Merkez Bankası, hem vadeyi uzatmaya çalışıyor hem de KKM'den çıkışı hızlandırmaya çalışıyor. KKM'nin yük oluşunu engellemeye çalışıyorlar."
"HALA 125 MİLYAR DOLAR CİVARINDA"
- Alınan kararlar sonrası KKM'den TL'ye dönüş oranları beklenen düzeyde mi?
"Şu ana kadar belli bir azalma var ancak bu kayda değer bir azalma değil. Beklenen ölçüde, beklenen hızda bir azalma olmuyor. KKM'nin bütünlüğü hala 125 milyar dolar civarında bir noktada.
"AZALMANIN SEBEBİ KURDAKİ DALGALANMA DA OLABİLİR"
Türk lirası bazında 20-30 milyar liralık farklar olabiliyor ama burada azalmanın sebebi tam bir çıkış da olmayabilir. Kurlarla ilgili hesaplamadan dolayı da bir azalma görünüyor olabilir.
Bu son adımlarla birlikte Merkez Bankası, bankaları giderek müşterilerini KKM'den çıkması konusunda baskılayacak kararlar alıyor."
- KKM yatırımcılarının alınan kararlara ilk tepkisi ne oldu?
"KKM'de yıllık bazda yüzde 140'lara yüzde 150'lere varan gelirler elde edildi. Hiçbir gelir bu kadar artmazken KKM'den yararlananlar en büyük kazancı elde etti. Bu bir dengedir. Şimdiye kadar kazandılar, şimdi kazanmayacağını gördüğünde ne yapacağı önemlidir."
- KKM'den çıkan yatırımcı ne yapabilir?
"Bunun yerini alabilecek bir yatırım aracı ortaya çıkabilmiş değil. KKM'den çıkışlar zorlanırsa borsaya yönelim artabilir ya da dövize ve altına yönelim olabilir. Mevduata ya da borsaya yönelebilirler. KKM'den çıkılması isteniyor ama enflasyona karşı koruyacak başka bir yatırımdan söz edilmedi."
ENFLASYONDAKİ ARTIŞ NE ZAMAN SON BULACAK?
- Enflasyon OVP'de belirtildiği gibi 2024'ten itibaren düşüşe geçecek mi?
"Enflasyon yükselişini devam ettiriyor. 2024'ün Nisan-Mayıs aylarına kadar da yükselişini devam ettirecek. Yıllık bazda da geriye düştüğünü çok fazla görmeyeceğiz. Bir baz etkisi var.
Önümüzdeki yılın yaz aylarına kadar yükselişine devam edecektir. Zaten geçen senenin çok da yüksek olmayan normal seviyelerdeki enflasyonu var.
Şimdi ise hem ücret artışları hem fiyat artışları hem de petrol fiyatlarındaki artışlar burada çok önemli bir etki olmaya başladı. Enflasyon beklentilerini bozuyor.
PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Petrol fiyatlarındaki artış ister istemez Mayıs-Hazirana kadar enflasyonun yıllık bazdaki artışını sürdürecek. Akaryakıt deyince ulaştırma devreye giriyor, ulaştırma deyince hemen her şeyin fiyatına etki eden bir yansıma görüyoruz.
Bu süreçte kurları yakından izleyeceğiz. Kurlarda bir yataylaşma olursa yani dolar kuru 27-28 bandında tutulabilirse enflasyonun artış hızının yavaşladığını göreceğiz. Ama burada da hızlanmalar olursa (30 TL'nin üzerine çıkmaya başlasa) enflasyonun artacağını anlayacağız."