Merkez'in faiz kararı sonrası altın, dolar ve eurodaki düşüş ne zamana kadar devam edecek? KKM ne olacak? Ekonomist Murat Sağman, Buket Aydın'a konuştu

Merkez Bankası'nın Temmuz ayı faiz kararını yüzde 17,5'tan yüzde 25'e yükseltmesinin ardından döviz kurunda ve altında sert düşüş yaşandı. Kararın ardından Kur Korumalı Mevduat hesaplarının kapatılması  tekrar gündeme geldi. Peki KKM ne zaman sona erecek? Altın, dolar ve eurodaki düşüş ne zamana kadar devam eder? Ekonomist Murat Sağman, Merkez'in 'Buket Aydın'la Haftalık'ta değerlendirdi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 750 baz puanlık faiz artışı, son zamanların en güçlü para politikası adımı olarak dikkati çekti. Ekonomide bundan sonra atılacak adımlar merakla beklenirken kararın ardından altın, dolar ve euroda düşüş yaşandı.

Yaşanan bu ani değişimin devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Haberet.com Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın, konuyu 'Haftalık' programında ele aldı. Ekonomist Murat Sağman'ı YouTube yayınında konuk eden Aydın, Merkez Bankası'nın faiz kararını sordu.

Merkez'in faiz kararı sonrası altın, dolar ve eurodaki düşüş ne zamana kadar devam edecek? KKM ne olacak? Ekonomist Murat Sağman, Buket Aydın'a konuştu - Resim : 1
Murat Sağman / Ekonomist

EKONOMİSTLERİN FAİZ BEKLENTİSİ NEYDİ?

Murat Sağman'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Ekonomist anketleri var. Benim orada beklentim 250 baz puandı. Bazı meslektaşlarım da 50-100 baz puan yapmıştı. En yüksek 500 baz puandı. Tahminimi son günlerde revize ettim. Çünkü özellikle yeni atamalar ve KKM haberinden sonra Merkez Bankası'nın biraz daha faiz artıracağını bekliyordum ama 750 baz puan artırmasını beklemiyordum. 750 baz puan iyi anlamda çok ciddi şaşırttı. Bu yeni atamaların enflasyonla mücadelenin ciddiyetini gösteriyor. Merkez Bankası 25'e çekti ama zaten şu anda mevduat faizleri yüzde 30'larda kredi faizleri yüzde 40'larda. Merkez Bankası normalleşmeye gitti. Biz buna 'önden yüklemeli faiz artışı' diyoruz ve bu beklenmiyordu. Piyasalar döviz, altın anlamında olumlu fiyatlı.

Merkez'in faiz kararı sonrası altın, dolar ve eurodaki düşüş ne zamana kadar devam edecek? KKM ne olacak? Ekonomist Murat Sağman, Buket Aydın'a konuştu - Resim : 2

KKM HESAPLARI NE OLACAK?

Dolardaki düşüşün ardından Kur Korumalı Mevduat hesaplarının ne olacağı merak edilmeye başlandı. Buket Aydın, bu kapsamda Sağman'a "Mehmet Şimşek'in Cevdet Yılmaz'ın KKM'den pek hoşlanmadığını biliyoruz. Bunun da bitirilmesi yolunda bir adım sanki. Dolar ve euroda bu gerileme olunca KKM avantajsız bir konuma geliyor. KKM bu senenin sonuna doğru kaldırmak istediklerine dair konuşmalar var. Olumsuz çıkışlar da var. Sizce ne olacak ve ne olmalı?" sorusunu yöneltti.

"KKM'NİN TAMAMEN KALDIRILMASI EN AZ 1-2 YIL SÜRECEK"

Murat Sağman KKM hesapları hakkında şunları kaydetti:

"Bazı yorumculardan okudum duydum; KKM'nin çok hızlı kaldırılacağını. Bu KKM'nin tamamen kaldırılması en az 1-2 yıl sürecek. '3-4 ay sonra KKM hayatımızdan çıkacak' söylemlerinin aksine bunun çok zor olduğunu düşünüyorum. En erken 1 yıl içinde tamamen kalkabilir. 125 milyar dolar gibi bir rakam var. KKM'den çıkmak için mevduatın çok cazip olması gerekiyor. Bugün KKM'ler 17-18'lerde 10 puan üzerinde bir mevduat faizi var ama KKM en azından sizi kur yükselişinden koruyabiliyor.

Merkez'in faiz kararı sonrası altın, dolar ve eurodaki düşüş ne zamana kadar devam edecek? KKM ne olacak? Ekonomist Murat Sağman, Buket Aydın'a konuştu - Resim : 3

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI ÇOK DOĞRU

Sayın Nebati KKM artışlarını överken Sayın Şimşek KKM'yi indirmek istiyor. Ben şu anki yöntemi çok doğru buluyorum. Rahmetli Özal, bunun zaten yapılmamasını söylemişti. 80'lerde adı: DÇM'ydi. Biz bunu neden yaptık? 2021'de çok ciddi bir kur şokuyla karşılaştık. Ödemeler dengesi krizi ihtimalini korudu ama uzun vadede çok sıkıntılı bir ürün haline geldi. Bunun Merkez Bankası'na çok ciddi bir maliyeti var. Aradaki farkı Merkez Bankası ödüyor. Merkez de ancak bunu parasal genişlemeyle ödüyor. Parasal genişleme de size enflasyon olarak dönüyor. Enflasyonu önlemek için KKM'nin iyi bir ürün olmadığını net söyleyebilirim. Ne yapılması gerektiği ne yapıldığıyla çok yakınlaştı. Bu da olumlu. Ben objektif yorum yapıyorum. KKM'den çıkış fikri çok olumlu ancak bu zaman alacak. Bugünkü Merkez Bankası kararı da çok doğru."

Merkez'in faiz kararı sonrası altın, dolar ve eurodaki düşüş ne zamana kadar devam edecek? KKM ne olacak? Ekonomist Murat Sağman, Buket Aydın'a konuştu - Resim : 4

DOLAR VE EURODAKİ DÜŞÜŞ GÖRDÜK SÜRECEK Mİ?

"Herkes bunu merak ediyor. Kur anlamında düşüş trendinde olduğumuzu düşünmüyorum. Ben kurun 25 liranın altına düşeceğini düşünmüyorum. Çünkü Merkez Bankası'nın ciddi bir rezerv sıkıntısı var. 25 çok önemli bir destek. 25'in altını da görebilir ama çok kalamaz. Faiz yükseltiliyor, ekonominin yavaşlama ihtimali var. Ne oluyor? Faizi yükseltip talebi azaltıyorsunuz, dövize kayan miktarı frenliyorsunuz. Merkez Bankası'nın ciddi bir rezerv eksiği var. Kur aşağıya geldikçe de Merkez'e rezerv biriktirme imkanı veriyorsunuz. 25 önemli bir destek."

Merkez'in faiz kararı sonrası altın, dolar ve eurodaki düşüş ne zamana kadar devam edecek? KKM ne olacak? Ekonomist Murat Sağman, Buket Aydın'a konuştu - Resim : 5

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ

"Yıl sonunda 28 seviyeleri olabilir. 30'ün üstü çok düşünülmüyor. Faiz artırımı devam ederse yıl sonunda kur bu seviyelerde olabilir."

Merkez'in faiz kararı sonrası altın, dolar ve eurodaki düşüş ne zamana kadar devam edecek? KKM ne olacak? Ekonomist Murat Sağman, Buket Aydın'a konuştu - Resim : 6dolar-yglJ.jpg" alt="" width="1280" height="850" />

DOLAR 40-50 TL OLACAK İDDİALARI

"Bu sene değil, çok olağanüstü bir şey olması lazım. Bir gece Mehmet Şimşek görevden alınır, o zaman gidebilir. Çok olağanüstü bir şey olması lazım. Yerel seçime kadar siyasi otorite çok fazla ekonomiyi yavaşlatmadan enflasyonla mücadele edecekler. Mehmet Şimşek, ilk konuşmasında rasyonel politikalar dedi ve bu uygulanıyor.

Murat Bey, bazıları gibi işi sosyal medya şarlatanlığına döndürmeden halkı korkutarak veya muhalif kesimin istediklerini söylemeye çalışmadan işini yapan gerçek bir akademisyen."

Bakan Yumaklı duyurdu: Destek ödemeleri bugün hesaplarda Faiz kararı sonrasında dolar ve euro güne nasıl başladı? Faiz kararı sonrasında gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç lira? Merkez'in faiz kararı dünyayı da şaşırttı!