Merkez Bankası'ndan döviz alımlarına müdahale

Enflasyonda beklenilen iyileşmenin hızlanmaması üzerine, Merkez Bankası bu kez döviz satışı yerine döviz alımını yavaşlatarak kura müdahale etti. QNB Finansbank ekonomistlerinin hesaplamalarına göre, Merkez Bankası’nın aylık döviz alımları eylül ayında 10.6 milyar dolara, ekim ayında ise 5.3 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası'ndan döviz alımlarına müdahale

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Merkez Bankası'nın döviz alım stratejisinde değişikliğe giderek döviz rezervlerinde dikkat çekici bir artış yaşandı. Bankacıların hesaplamalarına göre, Merkez Bankası’nın toplam rezervleri geçen hafta 2 milyar dolar artarak 159.3 milyar dolara ulaşırken, swap hariç net rezervleri de 3.3 milyar dolarlık artışla 40.5 milyar dolara çıktı.

DÖVİZ ALIM HIZINI YAVAŞLATMA KARARI

QNB Finansbank ekonomistleri Erkin Işık, Deniz Çiçek ve Kaan Özçelikkale tarafından yayımlanan analizde, enflasyonun beklenildiği gibi hızlı bir şekilde iyileşmemesi sonucu Merkez Bankası’nın dolar kurundaki değer kaybını yavaşlattığı ifade edildi. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın döviz kuruna doğrudan satış yaparak müdahale etmek yerine döviz alım hızını yavaşlatarak kurdaki istikrarı sağladığını ve bu stratejinin olumlu bir rezerv görünümüne katkıda bulunduğunu belirtti.

Merkez Bankası'ndan döviz alımlarına müdahale - Resim : 1

Rezerv Artışı ve Döviz Alımındaki Düşüş: Merkez Bankası’nın analitik bilançosuna göre, dış varlıklarının 18 Ekim haftasında 2 milyar dolar arttığını açıklayan QNB ekonomistleri, toplam döviz rezervinin de 159.3 milyar dolara yükseldiğini tahmin etti. Analize göre, aynı hafta içinde bankaların Merkez Bankası’nda zorunlu karşılık ve teminat olarak tuttukları döviz miktarı 0.4 milyar dolar azaldı, bu da brüt rezervlerde olumsuz bir etki yarattı. Ancak net rezervlerde 2.3 milyar dolarlık artış yaşandı ve swap hariç net rezervler önceki haftaya göre 3.3 milyar dolar artarak 40.5 milyar dolara ulaştı.

Mart sonundan bu yana Merkez Bankası’nın toplam döviz alımları 96.7 milyar dolara yükseldi. Sene başından bu yana ise döviz alım miktarı 64.1 milyar dolar olarak hesaplandı.

ABD SEÇİMLERİ PİYASAYI ETKİLEYEBİLİR

QNB ekonomistleri, Merkez Bankası’nın döviz alım hızını düşürme stratejisinin, yıl sonuna kadar kurda istikrar sağlamaya devam etmesi durumunda enflasyonun TCMB'nin tahmin aralığının üst sınırı olan yüzde 42’nin altında kalabileceğini öngörüyor. Ancak, yaklaşan ABD seçimlerinin piyasalarda dalgalanmalara yol açabileceğini ve bazı dönemlerde Merkez Bankası’nın döviz satışıyla da müdahalede bulunmasının gerekebileceğini belirtiyorlar.

Özgür Özel'den asgari ücret teklifi 2025'te asgari ücret ne kadar olacak? Ticaret Bakanlığı, dijital platformlara acımadı TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, "Zordayız Geçinemiyoruz Mitingi"nde konuştu!